Çevre ve trafik sorununu bisiklette çözecekler

Amerika'nın en gözde şehirlerinden olan Boston, çevre kirliliği ve trafik sorununa çareyi bisiklette buldu.

Çevre ve trafik sorununu bisiklette çözecekler
 

Ü ; lke genelindeki en bü ; yü ; k bisiklet paylaşım ağını kurmak iç ; in kolları sıvayan Boston kenti yö ; netimi , ö ; nü ; mü ; zdeki yıldan itibaren 2 bin 500 bisikletle , trafiğini rahatlatmayı ve ç ; evre kirliliğini en aza indirmeyi hedefliyor . Kanada ' nın Montreal şehrindeki uygulamayı ö ; rnek alan proje iç ; in Public Bike System Şirketi ile anlaşmak iç ; in masaya oturan şehir yetkilileri , projenin Brookline , Cambridge ve Somerville kapsayacak şekilde genişletilmesini hedefliyor . Proje kapsamında toplamda 5 bin bisikletin şehir iç ; inde 300 ' ü ; n ü ; zerinde istasyonla faaliyete sokulması ö ; ngö ; rü ; lü ; yor . Kullanıcıların kredi kartıyla kiralayacakları ve hedeflerine ulaştıkları en yakın istasyona bırakabilecek şekilde işleyecek olan sistemin trafik sıkışıklığına da ç ; are olacağı ifade ediliyor .

Montreal merkezli firma tarafından ü ; retilen BİXİ modelinin şuan iç ; in tercih sebebi olduğunu belirten yetkililer , bisiklet projesinin Avrupa ' nın ö ; nemli kentlerinden Paris ' te de denendiğini hatırlattı ; ancak hırsızların da bisikletleri hedef aldıklarını belirtti .

Bisiklet firmalarının tekliflerine aç ; ık olduklarını belirten Boston Belediyesi , Montreal ' da uygulanan ü ; cretlendirme sisteminin yıllık ve gü ; nlü ; k olarak ikiye ayrıldığını , yıllık bisiklet kira ü ; cretinin 78 dolar , gü ; nlü ; k kullanımın ise 5 dolar olduğunu sö ; yledi . Boston Belediye Başkanı Thomas Menino , ' Bisiklet kullanıcıları iç ; in Boston bulunmaz bir buluşma mekanı olacak . ' diyerek projenin ö ; nemine dikkat ç ; ekti .

Projeye dahil olacak olan Cambridge , Brookline ve Somerville yö ; neticileri de , bisiklet projesinden umutlu olduklarını kaydederek , Boston şehir merkezine ulaşmak iç ; in bisikletin alternatif bir yö ; ntem olacağını dile getirdiler .

Boston bisiklet projesi , şehir meclisi tarafından onaylandığı takdirde ü ; lke genelindeki en bü ; yü ; k bisiklet paylaşım sistemi olarak tarihe geç ; ecek . ABD genelinde bisiklet paylaşım projesi kısa bir sü ; redir başkent Washington DC ' de uygulanıyor . Washington DC ' de 100 bisiklet ve 12 istasyon faaliyet gö ; steriyor .

Ü ; lkenin bir diğer ucu olan Seattle ' da ise 1990 ' lı yılların başında denenmesine rağmen vandalizim ve hırsızlık yü ; zü ; nden başarılı olunmayan projenin , Boston ' da gü ; venli bir şekilde hayata sokulması ve hırsızlıkların ö ; nü ; ne geç ; ilmesi iç ; in farklı sistemler ü ; zerinde ç ; alışmalar yapılıyor . Massachusetts ' de değişen kanunlara gö ; re bisikletlilerin trafik iç ; indeki hareketleri , polisler tarafından motorlu araç ; lar iç ; in geç ; erli olan uygulamalara tabi olacak . ( CİHAN )