Çağın hastalığı Alzheimer'e kahve ve çay kalkanı

Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, kahve ve çayın, dünya genelinde 20 milyon insanın günlük yaşamını olumsuz etkileyen Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azalttığını belirtti.

Çağın hastalığı Alzheimer'e kahve ve çay kalkanı
 

Tü ; rkiye ' de de 300 bin Alzheimer hastası bulunduğunu ifade eden Yavuz , ' İsveç ; li ve Finli nö ; rologlar , 10 yıllık bir ç ; alışma sonucunda kahve iç ; menin Alzheimer oluşma riskini yarı yarıya azalttığını bulmuşlardır . ' dedi .

Tü ; m dü ; nyada 20 milyon kişi , Alzheimer hastalığı nedeniyle kronik bir unutkanlık yaşıyor . Hastalık sadece hatırlama gü ; ç ; lü ; ğü ; yaratmakla kalmıyor , kişiyi zihinsel karmaşaya sü ; rü ; klü ; yor , gü ; nlü ; k yaşamını her zamanki idame ettirmesini engelliyor . Alzheimer hastalığında , unutkanlık ile ö ; nce hafıza ve bellek fonksiyonlarında başlayan dejenerasyon , zamanla diğer beyin fonksiyonlarına da sıç ; rayarak başta konuşma ve yü ; rü ; me olmak ü ; zere tü ; m kişisel ve sosyal faaliyetleri tedrici olarak bozabiliyor .

Reem Nö ; roloji Merkezi kurucu doktoru Mehmet Yavuz , kronik bir beyin hastalığı olan Alzheimer ' ı tanımlarken , ' Hafıza ve beyin fonksiyonlarında ilerleyici bir bozulma ile karakterize , zaman iç ; inde hastanın aile yakınlarının destek ve bakımına ihtiyaç ; duyulan ilerleyici dü ; şkü ; nleştirici bir beyin hastalığıdır . ' ifadelerini kullanıyor . Alzheimer hastalığının , gü ; nü ; mü ; zde tıp dü ; nyasının en ç ; ok bü ; tç ; e ayırdığı ve ü ; zerinde en ç ; ok uğraş verdiği hastalıkların başında geldiğini belirten Yavuz , sadece ABD ' de her yıl 100 milyar dolar civarında bir paranın Alzheimer ve tedavisi iç ; in harcandığına dikkat ç ; ekiyor . Nö ; roloji Uzmanı Dr . Mehmet Yavuz , sağlık alanındaki gelişmelerle birlikte ortalama insan ö ; mrü ; nü ; n uzaması yanında , teknolojinin gelişimi ile beraber dev bir problem şeklinde ortaya ç ; ıkan elektromanyetik kirliliğin de Alzheimer hastalığını tetiklediğini belirtti .

-GÜ ; NDE 3-5 FİNCAN KAHVE İYİ GELİYOR-

İsveç ; li ve Finli nö ; rologlar , 10 yıl sü ; ren ç ; alışmalar sonucunda kahve iç ; menin , ç ; ağın hastalığı Alzheimer ' ın oluşma riskini yarı yarıya azalttığını buldular . Dr . Mehmet Yavuz , kahvenin iç ; erdiği kafein maddesinin , Alzheimer oluşumunda rol oynayan beta amiloid birikimini ö ; nemli ö ; lç ; ü ; de azalttığı ve bö ; ylece Alzheimer gelişmesini ö ; nlediği tahmin edildiğini ifade etti . İsveç ; li ve Finli nö ; rologların 10 yılı aşkın bir zamanda bin 400 gö ; nü ; llü ; hasta ü ; zerinde yaptıkları ç ; alışmalar hakkında bilgi veren Dr . Yavuz , gü ; nde 3 ilâ ; 5 fincan kahve iç ; enlerde , iç ; meyenlere gö ; re yü ; zde 50 oranında Alzheimer oluşma riskinin azaldığının belirlendiğini sö ; yledi . Yavuz , daha ö ; nceki yıllarda birç ; ok bilimsel makalede , fareler ü ; zerinde yapılan ç ; alışmalarda , farelere iç ; irilen kahvenin , beyinde Alzheimer ' a neden olan beta amiloid birikimini ö ; nlediği tespit edildiğini hatırlattı .

-KAHVE SEVMİYORSANIZ Ç ; AY İÇ ; İN-

Birç ; ok araştırmacının ortak fikri olarak kahvenin , sinir sistemini koruyucu bir ö ; zelliğe sahip olduğu biliniyor . Kahvenin ç ; ok miktarda iç ; inde barındırdığı kafein , sinir sisteminin dü ; zenleyici bir uyaranı&hellip ; Unutkanlığı toparlayıcı , ayrıca hafıza ve ö ; nbellek fonksiyonları ü ; zerinde olumlu etkileri biliniyor . Yani , asırlardan beri birç ; ok insanın , zinde ve uyanık kalmak iç ; in her gü ; n kahve iç ; mesi boşuna değil . Kahvenin aynı zamanda diyabet hastalığı , Parkinson ve karaciğer hastalıkları ü ; zerinde de koruyucu rol oynadığı iddia ediliyor . 2 fincan kahve , ihtiva ettiği kafein bakımından yaklaşık 10 fincan ç ; aya tekabü ; l eder . Dr . Mehmet Yavuz , ' Henü ; z ç ; ay ile Alzheimer hastalığı arasında ilişkiyi izah eden herhangi bir bilimsel ç ; alışma olmamakla beraber , kahve gibi ç ; ayın da hafıza fonksiyonları ü ; zerinde olumlu etkiler gö ; sterdiği sö ; ylenebilir ' diyerek , kendi klinik gö ; zlemlerine dayanarak , Alzheimer tanısı almış hastalarda oldukç ; a fakir ve zayıf ç ; ay ve kahve tü ; ketimi izlenimi edindiklerine dikkat ç ; ekti . Yavuz , ' Dolayısıyla her ne kadar bilimsel kesin bir veri olmamakla beraber , ç ; ay ' ın da Alzheimer hastalığında koruyucu rol oynadığını sö ; yleyebiliriz ' diye konuştu .

-Ç ; AY HASTALIĞA YOL AÇ ; AN ENZİMİ ETKİSİZ KILIYOR-

Aynı şekilde yeşil ç ; ayının da , barındırdığı antioksidanlar ve flavnoid maddesi ile Alzheimer hastalığına neden olan beta amiloid birikimini azalttığını kaydeden Dr . Yavuz , şö ; yle devam etti : ' Bö ; ylece yeşil ç ; ayın da Alzheimer ' dan koruyucu bir role sahip olduğunu sö ; yleyebiliriz . Bilinen en iyi ve etkili antioksidanlardan biri olan EGCG ( epigallocatechin-3-gallate ) yeşil ç ; ay iç ; inde bolca bulunmaktadır . EGCG ' nin ise unutkanlığa neden olan beta amiloid birikimini ö ; nleyici etkisi mevcuttur . EGCG , C vitamininden 20 defa daha gü ; ç ; lü ; bir antioksidandır . '

Bazı araştırmacıların da , ü ; lkemizde tü ; ketimi oldukç ; a yaygın olan siyah ç ; ayın da , yeşil ç ; ay gibi Alzheimer hastalığında koruyucu rol oynadığını iddia ettiğini belirten Dr . Mehmet Yavuz , sö ; zlerini sö ; yle sü ; rdü ; rdü ; : ' Gerek siyah , gerekse de yeşil ç ; ay , Alzheimer hastalığında rol oynayan asetilkolinesteraz enziminin aktivitesini yok etmektedir . Halbuki kahvenin bu enzim ü ; zerinde bir etkisi yoktur . Şu an gü ; nü ; mü ; zde tek tedavi girişimi , ilaç ; larla asetilkolinesteraz enzimini yok etme amacına yö ; neliktir . Maalesef beyinde ki amiloid madde birikimini ö ; nleyen kesin bir ilaç ; henü ; z keşfedilmemiştir . Hü ; lasa olarak , Alzheimer hastalığı ü ; zerinde aynı kahve gibi koruyucu ve ö ; nleyici bir etki gö ; sterdiğini dü ; şü ; ndü ; ğü ; mü ; z geleneksel ç ; ayımızla alakalı olarak uzun vadeli bilimsel araştırmaların yapılmasına ihtiyaç ; vardır . Ancak ç ; ayın da Alzheimer hastalığından koruması kuvvetle muhtemeldir . '