Mahalle olabilmek için sandık başına gittiler

Samsun'un merkeze bağlı Düvecik köyü sakinleri, Canik ilçesine dahil olup mahalle statüsü kazanmak için sandık başına gitti.

Düvecik köyünün, Türkiye'de orman köyü olarak, mahalle olmak için referanduma giden ilk köy olma özelliğini taşıdığı bildirildi.
2004 yılındaki Büyükşehir Belediyesi sınırlarının genişletilmesinin ardından orman köyü oldukları için bulundukları bölgede Canik ilçe sınırlarına giremeyen, merkeze 5 kilometre mesafedeki Düvecik köyü sakinleri ilçeye dahil olarak mahalle statüsü kazanıp, belediye ile altyapı hizmetleri ve yatırımlardan yararlanmak için yaptıkları referandum başvurusu devlet kademesi tarafından kabul edildi. 452 hane, yaklaşık 2 bin nüfus ve 884 seçmeni bulunan Düvecik köyü için, oy pusulaları ve seçmen kağıtları İl Seçim Kurulu tarafından hazırlandı. Sabahın erken saatlerde Düvecik İlköğretim Okulu içerisinde 4 sandık kurularak oy kullanma işlemi başladı. Köylüler aday seçer gibi, Canik ilçesine dahil olmak için 'evet' ya da 'hayır' oy pusulalarını zarfa koyarak sandığa attı. Geniş katılımın olduğu referandumda, orman köylüleri mahalle veya köy statüsünde kalarak, bundan sonraki yaşamlarını belirmemek için tercihlerini sandığa yansıttı.

MUHTAR: "TÜRKİYE'DE BİR İLK"
Köy Muhtarı Selahattin Değirmenci, referandum başvurularının kabul edilmesinin ardından, seçim kurulu tarafından oy pusulalarının hazırlandığını, seçmenlerin köy ve mahalle kararı için sandık başında olduğunu söyledi. Orman köyü oldukları için ilçe sınırlarına giremediklerini, kendilerinin alt yapı hizmetleri ve diğer yatırımlardan yararlanmak ve mahalle olmak için referanduma gittiklerini belirten Değirmenci, "Orman köyü statüsünde yapılan ilk referandum bizim köyümüzde oluyor. Türkiye'de istisnai bir olay. Köylüler tercihlerini kullanarak, köy mü, mahalle mi, statüsünde kalacaklarını belirleyecekler" dedi.