Meteoroloji fırtına ve yağış uyarısı yaptı

Meteoroloji, bugünden itibaren önümüzdeki dört gün süreyle Batı Karadeniz, Marmara ve Kuzey Ege'de kuvvetli fırtına beklendiğini duyurdu.

Meteoroloji fırtına ve yağış uyarısı yaptı
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan  uyarıya göre bugün, Batı Karadeniz, Marmara ve Kuzey Ege'de esmekte olan fırtınamsı rüzgar, akşam saatlerinden itibaren Kuzey Ege'de fırtınaya (60-75 km/s), cumartesi günü akşam saatlerinde Marmara'da fırtınaya (60-75 km/s), Batı Karadeniz'in batısı ve Kuzey Ege'de de kuvvetli fırtınaya (75-90 km/s) dönüşecek.

İSTANBUL GÜNE YAĞMURLA BAŞLADI

Uyarıda, ayrıca deniz ulaşımı ve balıkçılık faaliyetleri sırasında oluşabilecek aksaklıklar, çatı uçması, ağaç veya direklerin devrilmesi gibi muhtemel risklere karşı vatandaşlar ve ilgililerin dikkatli olmaları istendi.

BALKANLAR ÜZERİNDEN GELEN SOĞUK VE YAĞIŞLI HAVA ÜLKE GENELİNDE ETKİLİ OLACAK

Türkiye, Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine giriyor. Marmara ve doğu bölgelerde kuvvetli yağış, ülke genelinde hava sıcaklığında hissedilir derecede azalma bekleniyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan meteorolojik uyarıya göre, bugün; Marmara, Karadeniz, İç Anadolu, Akdeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde aralıklarla yağmur ve sağanak şeklinde yağış geçişleri olacağı tahmin ediliyor.

Yağışların, Marmara'nın kuzeyi (sabah saatlerinde Kırklareli ve İstanbul'un Avrupa yakası, öğleden sonra ve akşam saatlerinde İstanbul il geneli, Kocaeli, Sakarya, Kırklareli ve Tekirdağ), Doğu Karadeniz kıyıları (Giresun, Trabzon, Rize ve Hopa), Güneydoğu Anadolu'nun doğusu (Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt) ile Şanlıurfa, Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak ve Hakkari çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Rüzgarın öğle saatlerinden sonra Marmara'da kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) olarak eseceği tahmin ediliyor.

''Bugün: Marmara, Karadeniz, İç Anadolu, Akdeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde aralıklarla yağmur ve sağanak şeklinde yağış geçişleri bekleniyor. Yağışların, Marmara'nın kuzeyi (Kırklareli ve İstanbul'un Avrupa yakası, akşam saatlerinde İstanbul il geneli, Kocaeli, Sakarya, Kırklareli ve Tekirdağ), Doğu Karadeniz kıyıları (Giresun, Trabzon, Rize ve Hopa), Güneydoğu Anadolu'nun doğusu (Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt) ile Şanlıurfa, Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak ve Hakkari çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın Marmara'da kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) olarak eseceği tahmin ediliyor.

Yarın: Marmara, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağış bekleniyor. Genellikle yağmur ve sağanak, gece saatlerinde Edirne ve Kırklareli çevrelerinde karla karışık yağmur ve yükseklerinde kar şeklinde görülecek yağışların, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya çevreleri başta olmak üzere Marmara bölge geneli ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda (Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin, Erzurum, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Şırnak, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır) kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Pazar günü: Yurdun büyük bir bölümünde devam edecek yağışlar, sabah ve gece saatlerinde Bolu, Kastamonu, Gümüşhane, Bayburt, Artvin ile Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda (Erzurum, Kars, Ardahan) karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Yağışların, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu'nun güney ve batısı, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri (Gümüşhane, Bayburt, Artvin) ile Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Rüzgarın yarın ve Pazar günleri Marmara, Kuzey Ege ve Batı Karadeniz'in batısında kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (50-80 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

HAVA SICAKLIĞI 5-7 DERECE DÜŞECEK

Hava sıcaklığının; hafta sonunda iç ve batı bölgeler başta olmak üzere ülke genelinde hissedilir derecede (5 ila 7 derece) azalarak, mevsim normallerinin altında seyretmesi bekleniyor.

Pazartesi günü; yurdun büyük bölümünde devam edecek yağışların, genellikle yağmur ve sağanak, sabah ve gece saatlerinde Batı ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinin yüksekleri (Bolu, Kastamonu, Gümüşhane, Bayburt, Artvin) Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusu (Erzurum, Kars, Ardahan) ve Eskişehir ile Kütahya'nın yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek yağışların, Doğu Karadeniz (Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt) Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Hatay, İskenderun ve Kahramanmaraş çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Salı günü; yurdun doğu bölgeleri ile batı kıyılarının yağışlı geçeceği öngörülüyor. Yağışların, sabah ve gece saatlerinde Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusu ile Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Doğu bölgelerde devam eden yağışların Çarşamba günü etkisini kaybedeceği, batı bölgelerde ise yağışların aralıklarla devam edeceği tahmin ediliyor.

Vatandaşlardan ve ilgililerden, kuvvetli yağış, ani sıcaklık düşüşü ve kuzeybatı kesimlerdeki poyraz fırtınasının oluşturabileceği ani sel, lokal su baskını, taşkın, yıldırım düşmesi, çatı uçması, deniz ve kara ulaşımında aksamalar, gribal enfeksiyon riski gibi olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

İSTANBUL'DA FIRTINA VE YAĞIŞ UYARISI

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, İstanbul'un bugün öğleden sonra, Balkanlar'dan gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine gireceğini bildirdi.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün yaptığı meteorolojik uyarıya göre, bugün öğleden sonra soğuk havayla birlikte başlayacak olan yağış, gece boyunca etkisini arttırarak devam edecek. Pazar günü de etkili olması beklenen kuvvetli yağışın yanı sıra, rüzgarın kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, ilgili kurum ve kuruluşları, fırtınanın ve yağışın oluşturabileceği muhtemel olumsuzluklara karşı tedbirli olmaları yönünde uyardı. Meydana gelebilecek muhtemel olumsuzluklara karşı İstanbul Valiliğinin koordinasyonunda kamu kurum ve kuruluşlarının teyakkuz halinde olduğunun belirtildiği açıklamada, vatandaşların da fırtınanın etkisiyle ağaç ve direklerin devrilmesi, bina ve çatılardan düşebilecek materyallere karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

Özellikle amatör denizciler ile balıkçıların ve küçük teknelerin denize çıkmamaları, daha önce su baskını problemi ile karşılaşılan bölgelerde yaşayan vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları, bulundukları bölgede sorun teşkil edebilecek durumları en yakın sorumlu kamu kuruluşlarına bildirmeleri, su tahliye yolları, dere kenarı gibi riskli alanlara araçlarını park etmemeleri, zorunlu olmadıkça özel araçlarıyla trafiğe çıkmamaları, toplu taşıma araçlarını kullanmaları, bodrum katlarında faaliyet gösteren iş yerlerine malzeme bırakmamaları ve çalışma yapmamalarının can ve mal güvenlikleri açısından önem taşıdığı bildirildi.