Muğla'nın çehresi değişecek

Muğla'da Koruma Kurulu binasından itibaren Saburhane bölgesine kadar yapılacak restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından bölgede bir Cazibe Merkezi oluşturularak Kültür Turizmine sunulacak.

Muğla'nın çehresi değişecek
Bölgede bugüne kadar şahısların yapmış olduğu restorasyon çalışmalarının yanında Hacı Kadı Evinde Muğla Valiliği, Özbekler Evi, Kültür Evi, Konakaltı Kültür Merkezi restorasyon çalışmaları yapılırken, Hamam, Zahire Pazarı belediye tarafından, Arasta ise Muğla Valiliği ve Muğla Belediyesi tarafından restore ettirilecek. Arasta için proje Kurula sunulurken, kurul kararı doğrultusunda çalışmalara başlanacak. Arasta’daki binaların çatı, cephe ve sokak düzenlemelerin maliyetinin yüzde 85’i Valilik bünyesindeki fondan, yüzde 15’i de Belediye tarafından karşılanacak.
Yanan sinemanın yerine yapılacak katlı otopark ve iş merkezleri çevresinin de bu gelişmelere göre planlandığını belirten Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Bu bölgedeki araç trafiği, ve yaya trafiğini buna göre öngörüp planlıyoruz. Bu bölgede yaya trafiği daha rahat olacak. Arasta’nın restorasyonu Kurul kararından sonra hızla maliyet hesaplanarak ihale çıkacak. Restorasyon çalışmalara vatandaşa hiç maliyet getirmeyecek. İhaleye çıkan alan içindeki çalışmalar Valiliğimiz bünyesindeki fon ve belediyece karşılanacak.
Zahire Pazarı restorasyonu hızla sürüyor, en geç yılbaşında bitecek.Ayrıca hamam restorasyonu bitti.Oraya fonksiyon yüklenecek. Orayı Kent Belgeseli dediğimiz kent hafızasının muhafaza edildiği ve sunulduğu, belgelerle, kitaplarla, araştırmacıların da çalışabileceği bir merkez haline getireceğiz. Buranın da açılışı 1.5 ay içinde gerçekleşecek. Ayrıca bu bölgede şahıslar tarafından yapılan restorasyon çalışmalarının yanında Muğla Üniversitesine bağışlanan Güner Gürsel’in evi var. Dolayısıyla Kurul binasından itibaren özel restorasyonlar, Zahire Pazarı, Hamam, Arasta, Özbekler Evi, Kültür Evi, Hacı Kadı Evi, Konakaltı Kültür Merkezi önemli bir dizi olacak. Bu bölgede büyük bir şekil değişikliği olacak ve kentin ekonomik yaşamını da olumlu katkılar sağlayacak” dedi.
SABURHANE’DE DE ÇALIŞMA YAPILACAK
Bu çalışmaların tamamlanması ile birlikte Muğla Kent merkezinin Kültür Turizminden aldığı payın da artacağını belirten Gürün, “En geç 1.5 yıl içinde bu bölgeden itibaren Karabağlar Yaylasına kadar birlikte değerlendirilecek. Restorasyon çalışmaların yapılacağı 2. ana bölge de Saburhane bölgesi. Apastol Hani için müracaatımızı yaptık. Süreç işliyor. Saburhane Meydanına bakan kısımda ve o bölgedeki kahvelerde de çatı, cephe ve yol düzenlemeleri olacak. Buradaki restorasyon çalışmaları da Arasta’daki yöntem ile aynı olacak. Burada da vatandaşlar para harcamayacak. Çalışmalar tamamlanınca bu bölgenin de çehresi değişecek ve farklı bir şekle bürünecek” diye konuştu.