Chavez, Suriye ile tüm engelleri kaldırıyor

Chavez: Suriye ile Venezuela arasındaki anlaşmalar, tüm engelleri kaldıracak.

Venezuela Devlet Başkanı Nugo Chavez, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a gönderdiği mesajında ülkesi ile Suriye arasında yapılan anlaşmaların önündeki tüm engellerin kaldırılacağını söyledi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro Moros resmi bir ziyaret için Suriye'ye geldi. Moros, Şam ziyaretinde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından kabul edildi. Yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel konular ele alındı. Görüşmede ayrıca iki ülke arasındaki anlaşmalar ve bu anlaşmaların yürürlüğü için faal mekanizmaların belirlenmesi ve en kısa zamanda uygulanmasının önemi değerlendirildi. Esad ve Moros, Suriye ile Venezuela arasında tarım, enerji, hava taşımacılığı, enformasyon, ekonomi ve ticaret ilişkilerini pekiştirecek tüm alanlardaki ilişkilerin üst düzeye çıkarılması gereği üzerinde duruldu.

Esad görüşmede, Venezuela Devlet Başkanı Chavez'in Suriye'ye son ziyaretinde ülkedeki yürütme komiteleri ve kurumlarının hareket noktasını teşkil etmesi noktasında anlaştıklarını söyledi. Esad iki ülke arasında yapılan anlaşmaların uygulamaya geçmesi önündeki tüm engellerin kaldırılmasına Suriye'nin azimli olduğunu kaydetti.

Venezuela Dışişleri Bakanı Moros, başta ekonomik ve politik olmak üzere iki ülke arasında üst düzeye çıkan ilişkilerden ülkesinin duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Moros, Chavez'in Suriye ile tüm alanlarda işbirliğini pekiştirme amacında hükümete gereken icraatları alma direktiflerini verdiğini söyledi.

Görüşmede Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, Cumhurbaşkanlığı Siyasi ve Enformasyon Müsteşarı Buseyna Şaban ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad hazır bulundular.

Öte yandan Suriye Başbakanı Başbakan Muhammed Naci Utri de Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro Moros'u kabul ederek, ekonomi, kalkınma, kültür, enformasyon ve ticaret alanlarında iki ülke arasındaki işbirliğini pekiştirme imkanlarını görüştü.

Görüşmede Suriye ile Venezuela yatırımcı işadamlarının rollerini aktifleştirme, ortak ekonomik fiyatların düzenlenmesi, yatırım, ekonomi ve bankacılık alanlarında ortak temellerin kurulması, öğretim, sağlık ve sanayi kurumlarının kalkındırılması konuları ele alındı.