Köylünün yüzü güldü

Manisa'nın Demirci ilçesine bağlı Çanakçı köyünde yağmurla birlikte gelen kestane bereketi köylünün yüzünü güldürdü.

Köylünün yüzü güldü
Çanakçı köyünde "aşk iksiri" olarak bilinen Çanakçı aşı kestanelerini Marmara bölgesinden ve yurdun değişik bölgelerinden almaya gelen alıcılar olduğunu söyleyen Köy Muhtarı Şerif Dönmez, "Köyümüzde 80 yıllık ve onun üzerinde kestane ağaçları var. Dedelerimizden kalma bu kestane ağaçları bizim tek mirasımız, ekmek kapımız. Bu ağaçlarla evimize ekmek götürüyoruz" dedi.

Mahmutlar beldesi, Söğütçük, İrişler ve Esenyurt, Yarbasan köylerinde de aşılanmış kestane ticareti de hızla devam ediyor. İstanbul, Bursa ve İzmit'ten gelen tüccarlar bu köylerden toptan kestane alımına başladı.

Özellikle iri ve kaliteli kestaneye sahip çıkan tüccarlar nakit 5 TL bedel ile kestane toplarken, ikinci ve üçüncü sınıf kestanelere 2 ile 3 YTL arasında fiyat veriyor. Dağlarda onlarca yıl önce dikilmiş veya kendiliğinden bitmiş kestane ağaçlarının büyük bir hızla aşılanmasına rağmen daha çok sayıda aşılanacak yabani kestane olduğu bildirildi.

Demirci kestanesinin iç ve dış kabuğunun kolay soyulmasından dolayı özellikle kestane şekeri üreticilerinden büyük ilgi görüyor.

Kestane ağaçlarının çok uzun ömürlü olması ve iklim şartlarının Demirci'de özellikle yüksek kesimlerde uygun olması sebebi ile Demirci kestanede de bir pazar olma yolunda hızla ilerliyor.