İnönü Üniversitesi Rektörü Cemil Çelik a

Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, öğrenci harçlarının yüzde 80'i, döner sermayenin de yüzde 32'sini maaş olarak ödediklerini belirterek, 'Maliye Bakanlığı bu konuda acil düzenleme yapmalıdır' dedi.

Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, üniversitedeki sıkıntılar ve gelişmelerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "İnönü üniversitesi olarak bugün 278 çalışanımızın maaşlarını öğrencilerden aldığımız harçlarla ödemek zorunda kaldığımız bir durum söz konusu, yani öğrencilerimizden aldığımız harç parasının yüzde 80 ini harç paraları ile ödüyoruz. Yine benzer şekilde hastanemizde çalışan bin 300 çalışanımızın da parasını kendi öz kaynaklarımızdan döner sermaye gelirlerimizden ödüyoruz, yani döner sermaye gelirlerimizin yüzde 32 si oluşturuyor. Devlet üniversiteleri içinde bu durumda olan en mağdur üniversite konumunda olduğumuzu da ifade etmek istiyorum. Maliye Bakanlığımızın bizim bu özel durumumuzu göz önünde bulundurarak hiç olmazsa öğrenci harçlarımızı yasal zorunluluk olan öğrencilerimizin ihtiyacı için kullanabilmemize fırsat verecek acil bir düzenleme yapmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

FAKÜLTE MALATYA'DA EĞİTİM GAZİ ÜNİVERSİTESİ'NDE
Üniversitelerinin son bir yıl içerisinde, Diş Hekimliği, Hukuk Fakültesi ve son sekiz yıldır öğrenci almayan İlahiyat Fakültesi'yle birlikte 3 yeni fakülteye kavuştuğunu hatırlatan Rektör Çelik, "Bu yıl Diş Hekimliği ve İlahiyat fakültemize öğrenci aldık. Hukuk fakültemiz ise gelecek yıl öğrenci alacak. Diş Hekimliği Fakültemizin klinikleri Kasım ayı içerisinde Malatya ve çevre illerimizden hasta kabul etmeye başlayacak. Öğrencileri ise bu yıl Gazi Üniversitesi’nde öğrenim görüyorlar. Henüz yeni açılan bir fakülte olmasına rağmen gerek altyapı ve gerekse öğretim üyesi olarak yeterli sayılabilecek bir kadromuz oluşmuş durumda. Bölgemizin acil ihtiyacı olan bu fakülteyi Malatya'ya ve bölgemize kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşadığımızı belirtmek isterim" diye konuştu.
"Spor tesisleri açısından birçok üniversiteden çok daha iyi bir durumda olan üniversitemizin Spor Yüksek okulunun olmayışı önemli bir eksiklikti. Bu nedenle Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulunun süratle açılışı yapıldı ve bu yıl 160 öğrenci ile öğrenime başlaması sağlandı" diyen Rektör Çelik, üniversitedeki spor gelişmelerini de şöyle dile getirdi:
"Geçtiğimiz yıl içerisinde Mühendislik fakültesinde bilgisayar ve inşaat mühendisliği bölümü dahil, yeni 10 bölüm açılarak üniversitemizin eğitim verdiği alanlar biraz daha genişletildi. Mevcut akademik kadrolarımız ve altyapı imkanlarımız değerlendirilerek Eğitim Bilimleri Enstitüsü ve Yabancı Diller Yüksek Okulumuzun kuruluşu çalışmaları son aşamaya getirildi. Sağlıkta Lisans Tamamlama programı ile uzaktan eğitimin temelleri atıldı. Özet olarak öğrenci sayımız bu yıl yüzde 25 artırılmış oldu."
Rektör Çelik, Sadece bilgiyi takip eden üniversitenin yeterli olmayacağını ve sahip olduğu teknolojiyi toplum ve ülke yararına da kullanması gerektiği bilinciyle İnönü Üniversitesi'nin Merkezi Araştırma Laboratuarları'nın geliştirilerek, 2009 yılında 111 özel ve kamu kuruluşuna ve 40 üniversiteye de hizmet sunar duruma getirildiğine dikkat çekti. Çelik, "Enerji piyasası düzenleme kurulunun katkılarıyla ülkemizin en gelişmiş yakıt ve petrol analiz laboratuarı da bu yıl kendi öz kaynağımızla yapılan binasında hizmete girdi. Bu laboratuarımız Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin tüm yakıt analizleri ile birlikte talep gelmesi halinde komşu ülkelerin ihtiyaçlarını da karşılayacak durumdadır" şeklinde konuştu.

ENGELLİ ÇOCUKLAR MERKEZİ HİZMETE AÇILACAK
"Üniversitelerin içinde yaşadıkları toplumların sorunlarından veya fırsatlarından kendisini soyutlaması düşünülemez. Bu ülkedeki engeli çocuklar da üstün yetenekli çocuklar da bizimdir" diyen Rektör Çelik, daha sonra şunları belirtti:
"Bu noktadan hareket ederek üstün yetenekliler ve engelli çocuklar eğitim merkezinin yanında sürekli eğitim merkezimizde bu yıl içerisinde kuruldu.. Çok yakın bir süre içerisinde Malatya'ya örnek teşkil edecek bir engelli çocuklar merkezimizi hizmete sokmanın çabası içerisindeyiz. Ayrıca, Eğitim Fakültemizde özel eğitim ve Spor Yüksek okulumuzda da engelli çocuklar için spor öğretmenliği bölümlerini açmak için çabalarımızı sürdürüyoruz. Eğitim-öğretim ve araştırma üniversitelerin olmazsa olmazlarıdır. Bizler bu temel görevlerin yanı sıra, kendimize belirli disiplinlerde söz sahibi olma, ülkemizde ve bölgemizde öne çıkma hedefi belirledik. Bu durumun gereği olarak önemli araştırma merkezleri kurduk ve uzaktan eğitime başladık. Üniversitemizde e-üniversiteye geçişin temeli atıldı."
Rektör Cemil Çelik, Turgut Özal Tıp Merkezi hakkında da, "İnönü Üniversitesinin adı ile özdeşleşen Turgut Özal Tıp Merkezimiz 120 si yoğun bakım olmak üzere bin yatak kapasiteli, ISO 9001 hizmet kalite belgesine sahip ülkemizin maliyeti en yüksek olan bir sağlık kuruluşudur. Karaciğer naklinde Türkiye de ve dünyada adı anılır bir yere gelmiştir. Neştersiz beyin ameliyatı olarak bilinen girişimsel nöro radyoloji, kardiyoloji, kemik iliği nakli, prematüre ünitesi, yanık merkezi, inme merkezi gibi konularda da iddialı adımlar atmaktadır. Bizleri mutlu eden diğer gelişmeler ise Malatyalı iş adamlarımızın Tıp merkezimizin yanında ihtiyaç sahibi hasta yakınları için bir konuk evi, bir iş adamımızın üniversite içerisinde ilköğretim okulu ve bir başka işadamımızın da 200 öğrenci kapasiteli yurt yapımını üstlenmiş olmalarıdır. Normal sürecinde kuruluşu birkaç yıl alan teknoloji geliştirme bölgesi, Malatya teknoparkın kuruluş çalışmaları 7 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Önümüzdeki günlerde bu konudaki çalışmalarımız hızlanarak devam edecektir" ifadelerini kullandı.
E bilgi sistemiyle sağlık alanında lisans tamamlama uzaktan eğitime de geçtiklerini vurgulayan Rektör Çelik, "İNUZEM ile uzaktan eğitime yönelindi, belirli disiplinlerde de kendimizi öne çıkarmanın arayışında olduk. Bu süreçte dünya üniversiteleriyle bütünleşme çabalarımız da hız kazanmıştır. Suriye Şam Üniversitesi, Fransa Rouen Üniversitesi ve Türk-Alman Vakfı aracılığı ile Almanya'daki bazı üniversitelerle bilimsel işbirliği çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sınır ötesi üniversite mantığının pratik karşılıklarından biri de ülkeler arası öğrenci değişimleridir. Bu amaçla, yabancı uyruklu öğrencilerin Üniversitemizde eğitim yapabilmesinin geç kalmış olsak da önü açılmıştır" dedi.