Kürtaj bağımlısı!

ABD'de 17 yılda 15 kez kürtaj yaptırdığını itiraf eden bir kadın ortalığı karıştırdı. 'Kürtaj Bağımlısı' kadın bunu çocuk istemeyen 'kontrolcü' kocasına karşı sıradışı bir başkaldırma eylemi olarak gerçekleştirdiğini söyledi.

Irene Vilar adlı kadın 17 yılda 15 kürtaj yaptırdığını ve 'bir kürtaj bağımlısı' olduğunu itiraf etti.

Kürtajı yoksulluk ya da korku gibi nedenlerle yapmadığını belirten Vilar, bunu çocuk istemeyen 'kontrolcü' kocasına karşı sıradışı bir başkaldırma eylemi olarak gerçekleştirdiğini söyledi.  40 yaşındaki Vilar, bu açıklamalarının ardından internette kürtaj karşıtları tarafından bombardımana tutuldu. Kürtaj karşıtları Vilar'a ölüm tehditleri de savururken, hapse atılmasını isteyenler de oldu.

16 yaşında başlayan hamilelik ve kürtajlar döngüsü 33 yaşındayken son ermiş. Araya birkaç intihar girişimleri de girmiş. Şimdi iki kız çocuk annesi olarak başarılı bir editör olan Vilar, anılarını "İmkansız Annelik: Bir Kürtaj Bağımlısı'nın İfadesi" adıyla yayımladı.

Dün piyasaya çıkan kitap, çok sayıda Amerikalıyı şoke etti. ABD'de kürtaj konusunda toplumda ciddi bir bölünme söz konusu. Ancak kitap hem kürtaj karşıtlarının hem de kürtaj yanlılarının tepkisini çekti.

Kürtaj karşıtı "Yaşam İçin Birleşmiş Amerikalılar" (Americans United for Life) grubunun başkanı Charmaine Yoest, "Bu gerçekten yaşam yanlısı harekette daima söylediğimiz herşeyi vurguluyor. Kürtaj kadınlar için çok üzücü bir hikayenin parçasıdır" diye konuştu. Ancak seçim yanlısı kampanyacılar Vilar'ın kitabının, "kürtajın bir doğum kontrolü biçimi olmasıyla ilgili rahatsız edici soruları gündeme getirdiğini" söyledi.

Vilar kitabın resepsiyonunda, "Can güvenliğim ve tehdit e-postaları konusunda endişeliğim. Bazı kesimler tarafından "bebek katili" olarak görüldüğümü ve o türden bir aşırı tutuculuğun kurbanı olabileceğimi hissediyorum" diye konuştu. Henüz 15 yaşındayken New York Üniversitesi'ne kabul edilmiş olan Vilar, bundan bir yıl sonra sürekli olarak çocuk sahibi olmaya karşı olduğunu belirten 50 yaşındaki bir Latin Amerikalı edebiyat profesörü Pedro Cuperman'a aşık olmuş.

Profesörün çocuk sahibi olmanın cinsel arzuyu öldürdüğünü söylediğini anlatan Vilar, buna karşılık doğum kontrol hapı almayı 'unutarak' isyan etmiş. 2003'te tekrar evlenen ve şimdi iki küçük kızı, iki üvey çocuğu ve eşiyle Colorado Denver'da yaşayan Vilar, "Annelik benim sorumlu hissetmemi sağladı. Ama hala kürtaj konusunda seçim yanlısıyım. Sadece seçme hakkımızı kullanırken sahip olduğumuz ayrıcalığın ağırlığını anlıyorum ve hissediyorum" diyor.

Kitap yayınlanmadan önce 51 kez reddedilmiş sonunda Other Press yayımlamayı kabul etmiş. Vilar, şimdi anneliği konu alan yeni bir anı kitabı yazmayı planlıyor.