BDDK'dan sanat sorusu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalardan özel bankacılık konusundaki çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler isterken, ayrıca bankalara bu konudaki önerilerini de sordu.

Bankalara giden bildirimde, Kurum’un Türkiye’de özel bankacılık konusundaki faaliyetlerin büyüklüğü, alt hizmet türleri, müşteri tipolojisi ve bu konudaki düzenleme ihtiyaçlarını tespit etmek istediği belirtildi.

BDDK, özel bankacılık kapsamında müşterilere sanat, eğitim, vergi, miras gibi konularında danışmanlık hizmeti verilip verilmediği, veriliyorsa banka personeli tarafından mı yoksa anlaşmalı başka kişi ve kurumlarca mı verildiği, bu konuda 2008 yılında yapılan harcamaların ne kadar tuttuğu gibi konularda bilgi istedi.

Bazı bankalar, büyük müşterileri için, eğer bir tablo almak istiyorsa, değeri, sanat alanına yatırım yapmak istiyorsa nereye yapması gerektiği, miras konularında nasıl davranması gerektiği gibi konularda hizmet veriyor. Bu konularda hem uzman personel çalıştırabiliyor, dışardan da anlaşmalı kurumların uzmanlarından yararlanabiliyorlar.

Bu konuda bir düzenleme hazırlığı içinde olan BDDK, bankalardan özel bankacılık biriminin kuruluş tarihi, kaç şube ile hizmet verdiği, personel sayısı, müşteri ve çalışan başına müşteri sayısı, çalışanların eğitimi ve yetki belgesi sahipliği ile birim başına dağılımı ve bu hizmeti veren şubelerin iller bazında dağılımı gibi bilgiler istedi.