Topbaş'tan CHP grubuna ziyaret

Erdoğan ve Baykal arasında başlayan mektup diplomasisinden önce adımı Topbaş attı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Ekim ayı toplantılarının başladığı bugün Başkan Kadir Topbaş’ın CHP grubuna yaptığı nezaket ziyareti, CHP Belediye Meclis Üyeleri verdiği sözlü ve yazılı soru önergeleri ile gündem oluşturdu.

CHP’li Meclis Üyesi Nama, “Kamu yararına çalışan dernek ve vakıf” hangileridir? Diye sorarken, CHP’li Meclis Üyeleri Uzunyayla ve Gürsoy “Umut’un ölümüne sebep olanlar hesap versin” dediler.

Her ayın ikinci haftası 5 gün süreyle toplanacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin 6.ncı Seçim Dönemi, 1 inci toplantı yılı yapacağı Ekim ayı toplantıları bugün gerçekleşti. Başkan Kadir Topbaş’ın CHP grubuna yaptığı nezaket ziyareti ve meclise sel felaketi ile ilgili bilgi vermesi dikkat çekti. CHP Gurubu’nda Gurup sözcüsü Atalay Oğul tarafından karşılanan Başkan Kadir Topbaş, CHP Gurup Başkanı Gürsel Tekin ve Meclis Üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda meclis çalışmaları için CHP den destek istedi.

Topbaş’ın CHP Grubun da yaşanan sel felaketi ile ilgili yapılacak dere ıslahı çalışmaları için destek istediği öğrenildi. Başkan Topbaş’ın ziyareti ve CHP’den istediği destek ile ilgili bilgisine başvurduğumuz CHP Grup Sözcüsü Atalay Oğul şunları söyledi,”Biz, CHP grubu olarak İstanbul’a ve İstanbul halkına yararı olan tüm doğru proje ve hizmete her zaman destek verdik ve destek vermeye devam edeceğiz” dedi. Topbaş’ın bu desteği meclis kürsüsünde sel felaketi ile ilgili bilgi verirken tekrarladığı gözlendi.

Nama, “Kamu yararına çalışan dernek ve vakıf” hangileridir?

Meclis oturumunda CHP Sancaktepe ve Büyükşehir Meclis Üyesi Özgen Nama, İstanbul Büyükşehir Meclis Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesi ile Başkan Kadir Topbaş’ın yazılı olarak cevap vermesini istedi. Özgen Nama’nın oy birliği ile başkanlık makamına havale edilen soru önergesi şöyle, “ Mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait olan: arazi, arsa, bina ve benzeri taşınmazların, ‘Kamu yararına çalışan dernek ve vakıf’ statüsünde olan herhangi kuruluşa/kuruluşlara kiralama yolu ile veya bedelsiz tahsis edilmişimidir? Edilmiş ise bunlar hangi kuruluşlar? Ne kadar sürelerle? Nerelerde? Ve hangi bedellerle tahsisi yapılmıştır? Sorularını sorarak Başkan Topbaş’tan yazılı cevap istedi. Nama, sorduğu sorularla Büyükşehir’in kendi mülkiyeti olan arazi, arsa, bina ve benzeri taşınmazların Deniz Feneri Derneği’ne ve yolsuzluk yapan dernek ve vakıflara verildiğini ima etti.

Uzunyayla, “Umut’un ölümüne sebep olanlar hesap versin”

CHP Tuzla ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri Hasan Uzunyayla ve Salim Gürsoy Büyükşehir Belediye Meclisine verdikleri ve oy birliği ile başkanlık makamına havale edilen soru önergeleri şöyle;

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİS BAŞKANLIĞI’NA

Büyükşehir, TOKİ ve Tuzla Belediyesi tarafından yapılan protokolle yapımına başlanan Tuzla Aydınlı mahallesi TOKİ konutlarında 10.10.2009 tarihinde fosseptik kuyusuna düşerek boğulan 9 yaşındaki Umut AKDOĞAN’ ın ölümü başta ailesini ve akabinde bölge halkını üzüntüye boğmuştur. Bölgede yapmış olduğumuz incelemelerde, hiçbir tedbir alınmadan gelişi güzel yapılan kazılar, kanal bacalarındaki açıklıklar, kanalizasyon sularının açığa akıtılmasıyla çevrenin kirletildiği ve insan sağlığının tehdit edildiği tarafımızca tespit edilmiştir. Bu nedenlerden dolayıdır ki, aşağıdaki sorularımızın yazılı olarak tarafımıza bildirilmesi hususundaki soru önergemizin başkanlık makamına havalesini arz ederiz.

Soru 1: TOKİ Aydınlı konutları yapımı başladığından bu yana kaç ölümlü kaza yaşanmıştır? Bu kazaların önlenmesi, araştırılması ve kurumlar arası bağlantı kurulmasıyla ilgili Büyükşehir Belediyemizin herhangi bir çalışması mevcut mudur?

Soru 2: Kanalizasyon altyapısı olmadığından fosseptik çukurları açılarak vidanjör hizmetiyle sorunları giderilmeye çalışılan ve ölümlere sebep olan bu durumun “Gerek TOKİ’nin gerek Büyükşehir belediyemizin uygun fiyatlara vatandaşlarımızı çağdaş konutlara kavuşturuyoruz.” Söylemine ne kadar bağdaşmaktadır.

Soru 3: Dar gelirlilere yönelik yapılan konutlarda yaşayan vatandaşlarımız, site ve konut içindeki sorunlarıyla ilgili, site yönetimine yaptıkları müracaatlarda, azar işittikleri (bedavaya ev sahibi oldunuz daha da konuşuyorsunuz, oturun oturduğunuz yerde) denildiği ve bu konunun yerel yöneticilere iletildiği doğru mudur? Doğruysa Büyükşehir Belediye başkanımızın onur kırıcı davranışlar sergileyen yetkililer hakkında, kurumlar arası yapılmış ve ya yapacağı bir çalışma var mıdır?

Soru 4: TOKİ tarafından Aydınlı’ ya depreme dayanıklı, çağdaş ve modern bir kent sloganıyla yapılan konutlardan Kanalizasyon gideri olmadığı, vidanjörle çekilen fosseptik kuyularının binaların yakınlarındaki boş arsaya döküldüğü, yazın sıcağında oluşan kötü kokular ve haşerelerin çevreye ve insanlara zarar verdiği, bodrum katlarının yağmurdan su bastığı, işçilik hatalarından kaynaklı banyo ve tuvaletlerdeki sızmalar olduğu, su depolarının sacdan yapıldığı bu nedenle insanların pasla karışık su kullandığı, kalorifer tesisatlarının defolu malzemeden yapıldığı, zemin kaplama ve mutfak dolaplarında eksiklikler olduğu, asansörlerin çalışmadığı, bazı blokların yolunun olmadığı, Sitelerin çatısına konan TOKİ tabelasının T harfinin düşmek üzere olduğu tehlike yarattığı v.s. gibi birçok sorun ve eksiklik bulunmaktadır.

Bu sorunların giderilmesinde yerel yöneticilere büyük görevler düşmektedir. Bu konularla ilgili Büyükşehir Belediyemizin bilgisi var mıdır? Bu sorunların giderilmesiyle ilgili kurumlar arası yaptığı bir çalışma mevcut mudur?