Yaşın daha da düşmesi gerekir

Yüksek Mahkeme'nin 5. sınıfı bitirenlere yaz Kur'an kursu açılabileceğine ilişkin kararının toplumu rahatlattığını belirten ilahiyatçılar, bu yaşın daha da düşmesi gerektiğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi’nin ilköğretim 5’inci sınıfı bitirenler için tatil döneminde yaz Kur’an kursları açılabileceğine ilişkin kararını ilahiyatçılar değerlendirdi. Prof. Saim Yeprem, Kur’an eğitiminin küçük yaşta verilmesi gerektiğine işaret ederek, 28 Şubat’ın olağanüstü şartlarında yaşın yükseltildiğini söyledi.

Yeprem, “Kur’an kursu eğitimi, ailenin izniyle veriliyor. Mahkeme mevcut durumun devamı yönünde karar aldı. Ancak bu yaş sınırı da yüksek. Din eğitiminin, yaz cami derslerinin küçük yaşta verilmesi gerekir. Talebin engellenmemesi gerekiyor” dedi.

ALTIKULAÇ: YERİNDE BİR KARAR
Diyanet İşleri eski başkanı Tayyar Altıkulaç ise, Anayasa Mahkemesi’nin Danıştay’ın talebini reddetmesinin doğru bir karar olduğunu, ancak yaşın daha da düşürülmesi gerektiğini söyledi. Altıkulaç, şöyle devam etti: “Anayasa’nın 24’üncü maddesi var. Din ve vicdan özgürlüğü güvence altına alınmış. Bu madde ile dini öğrenme de yasal güvence altındadır. Bir kişinin fatiha öğrenmesini yasaklayan zihniyet hukuk devletinde olamaz. Yüksek Mahkeme’nin Danıştay’ın talebini reddetmesi yerinde olmuştur. Mahkeme rahatlatmıştır. Azınlıklar küçük yaşta dinlerini öğrenebilirken Türk vatandaşlarına bu yönde yasaklamalar getirilmesi doğru değildir, ayıptır” 

Önceki gün Danıştay’ın iptal istemini reddeden Anayasa Mahkemesi, ilköğretimin 5’inci sınıfını bitirenlerin tatil dönemlerinde Kur’an kurslarına gitmesine vize vermişti.