Deniz Kaplumbagalarinin Ölüme Yürümemesi Için Erol Ögretmen Nöbette

HATAY – Akdeniz’e sahili bulunan Hatay’in Samandag ilçesinde kumsala yumurtalarini birakan deniz kaplumbagalarinin yavrularinin denizle bulusmasi için gönüllü nöbet tutan ögretmen Erol Yüksek, yaptigiyla takdir topluyor.

Deniz Kaplumbagalarinin Ölüme Yürümemesi Için Erol Ögretmen Nöbette
Dogu Akdeniz sahilleri üreme dönemindeki kaplumbagalari ve caretta carettalara ev sahipligi yapiyor. Hatay’in Samandag ilçesi kumsali da deniz kaplumbagalarinin ugrak noktalari halinde. Gece saatlerinde karanlikta yumurtalarini kumsala birakan deniz kaplumbagalarinin yavrulari bir süre sonra denizle bulusuyor. Deniz kaplumbagalarinin denizle bulusmalarinda yardimlarina ise Fen Bilimleri Ögretmeni Erol Yüksek kosuyor. Türkiye’nin en uzun sahillerinden olan 14 kilometrelik Samandag sahilinde deniz kaplumbagalarinin "güvenli yasam yolculugu" yapabilmesi için gönüllü nöbet tutan Yüksek, yaptigiyla takdir topluyor. Yüksek, vatandaslari deniz kaplumbagalarinin suyla bulusma yolculugunda duyarli olmaya davet etti.

Yavrularin suni isiklari takip ederek ölüme yürüdüklerine dikkat çeken Erol Yüksek, "Daha çok geceleri çikiyorum çünkü en çok geceleri yavrular yuvasindan çikiyor. Günlük ortalama 10 ya da 15 yavruya denk geliyorum ama bazen bu 70-80’i de bulabiliyor. Her yavru gördügümde bir tane bile olsa diger gün gelecegim diyorum, bunu Agustos sonuna kadar yapmayi düsünüyorum. Aslinda bu benim için hem yakittan hem de zamandan sikinti ama canlari sagolsun. Bunu yaparken ben mutlu oluyorum bir vatandas olarak. En büyük sorun suni aydinlatmalar yavru kaplumbagalar yanlis yere gidiyor ciddi bir kismi sayi veremiyorum ama defalarca denk geldim. Yavrular isiklari takip ederek yanlis yere gidip maalesef ölüyorlar, biz de bunun önüne geçmek için gönüllü çalisma yapiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA