Balikçilarin Av Sezonundan Palamut Ve Hamsi Beklentisi

1 Eylül itibariyle açilacak av sezonu için tüm hazirliklarini tamamlayan Yalovali balikçilarin bu av sezonu palamut ve hamsiden beklentisi büyük.

Balikçilarin Av Sezonundan Palamut Ve Hamsi Beklentisi
Yalova Merkez Ilçe Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Hasan Karatas, 1 Eylül itibariyle “Vira bismillah” diyecek balikçilarin son hazirliklarini tamamladigini söyledi.

Geçtigimiz yila göre bu sene palamutun bol olmasini beklediklerini söyleyen Karatas, “2024-2025 av sezonu için bu sene göstergeler çok iyi. Palamut olsun, hamsi olsun, pek bolluk var. Insallah hayirli olur. Çok sorun yasamazsak bu sene en fazla palamut gösteriyor. Halkimiz palamudu bu sene halkimiz bol bol ucuz bir sekilde yiyecek” dedi.

Yaz aylarinda da baliga vatandaslarin uygun fiyatla ulastigini söyleyen Karatas, “Yaz balikçiligina bakarsak yazin da sardalya olsun, istavrit olsun onlar da pek pahaliya gitmedi. Halkin yiyebilecegi seviyelerde yaz balikçiligi da oldu. Kisa bu intikal ederse tabi kisin sularin sogumasiyla, baligin toplanmasiyla toplu baliklarda toplu avlanma oluyor. Büyük balikçi teknelerimiz bunu bol bol avladigi zaman fiyatlar ister istemez asagi düsüyor. Bugün diyelim ki, 100 lira ise baligin kilosu, 25-30 liraya düsecek” ifadesini kullandi.

Karatas, av sezonunun tüm balikçilik sektörüne hayirli olmasini diledi.

Balikçilarin sorunlari hakkinda da bilgi veren Karatas, söyle konustu:

“Sorunlar Ankara’da dile getirildi bir sekilde. Biz de gidip toplantilara katildik. Bizlerde hamsi avlama araçlari var. Sikma aga, büzme aga diyorlar. Tabi ki bu konularda sikintimiz oldu. Palamut ag uzatmalarinda sikinti oldu. Bir sekilde o asildi ama sikma hamsi agiyla ilgili sorunlar yasaniyor. 9 milim baligin boyu, 8 milim agayla baligi avlayin diyorlar. 8 milimle avlayan arkadaslarimizin hepsi makaralara geçtigi zaman hiçbir sekilde balik tekneye girmez. Simdi burada bir ayrimcilik oluyor. Sayin Bakanimiza, Sayin Cumhurbaskanimiz bunu da basin yoluyla iletelim. Adaletsiz bir sistem oluyor. Zengine kanun, fakire daha fazla kanun. Baktigimizda burada birine 8, birine 6 milim. Burada girgirci, küçük balikçi birbirine düsman oluyor. Bunun önleminin alinmasi lazim. Bana 8 milim olacagina beni tamamen yasakla o zaman girgiri 8 milim yap. Ben hiç hamsi avlamayayim, hiç sorun degil küçük balikçi olarak. Biz bunu Ankara’da da dile getirdik.”

Kooperatifte ucuz balik satilacak

Karatas, tarimda yasanan sorunlarin denizde de yasandigini belirterek, “Bugün sardalaya baligi Yalova’da, 150 liraya satiliyor, bana kilosu geliyor, 50-60 liraya. Nitekim ayni tarladaki domatesçi gibi. 5 liraya tarladan benden aliyor diyor, biz pazardan aliyoruz 25-30 liraya. Aradaki kurumlari bir parça kisitlayabilsek, domatesinden sebzesinden tutun, baligina kadar ayni sekilde ineyecekler. Bu konularla devletimizin ilgilenmesi lazim. Bizler de elimizden geleni yapiyoruz. 1 eylül itibariyle kooperatifimizde satis yerimi açacagim. Balikçidan nasil geldiyse o sekilde, satisimizi yapacagiz, insallah.”
Kaynak: İHA