780 Milyon Liralik Proje Ile Kars Çayi Piril Piril Akacak

Kars’in en önemli projelerinden birisi olan ve tamamlandiginda Kars Çayi’na hayat verecek olan günlük 50 bin metre küp su aritilacak olan Yaklasik 780 milyon liralik projenin yüzde 45’i tamamlandi.

780 Milyon Liralik Proje Ile Kars Çayi Piril Piril Akacak
Proje ile hayat bulacak olan Kars Çayi etrafa pis koku yayan atiklardan arindirilarak piril piril akacak. Proje ile kentte çevre koruma alaninda önemli bir adim atiliyor. Sehir merkezinden geçen Kars Çayi’nin su kalitesini artirmak ve ekosistemini korumak amaciyla modern biyolojik aritma tesislerinde çalismalar sürüyor. Dereiçi bölgesinde yapimi devam eden Biyolojik Atik Su Aritma Tesisleri’nde AK Parti Milletvekili Adem Çalkin, incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Çalkin, Ihlas Haber Ajansi ’ya açiklamalarda bulundu.

“Kars Çayimizda o kötü kokularla, o manzarayla bir daha karsilasmayacagiz”

Çalkin, tasarruf tedbirlerine ragmen aritma tesislerinde çalismalarin hiz kesmeden devam ettigini belirtti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, desteklerinden dolayi tesekkür eden Milletvekili Adem Çalkin, “Bugün Tarim ve Orman Bakanligimizin yaptirmis oldugu Kars Biyolojik Atik Su Aritma Tesisleri’nin insaatindayiz, santiyedeyiz, yetkilerden tesisin son geldigi durum hakkinda bilgi aldim. Bugün tabi Kars’imizin en elzem, en önemli projelerinden birisidir. Kars Çayimiza dökülen pis atiklarin, pis görüntünün ortadan kalkmasi bu tesisin yapilmasi elzemdi. Bu tesisin 2023 yilinda temelini atmistik. Görüyorsunuz insaatimiz oldukça ilerledi. Nasip kismet olursa birkaç yil içerisinde bu tesisimizi bitirip, insallah Kars Çayimizda o kötü kokularla, o manzarayla bir daha karsilasmayacagiz. Ben emegi geçen basta Cumhurbaskanimiza, Tarim ve Orman Bakanimiza ve emegi geçen herkese çok tesekkür ediyorum. Biz Kars’a hizmet yapmaya canla basla devam edecegiz” dedi.

Biyolojik aritma tesisinin tamamlanmasiyla birlikte, Kars Çayi’nin daha temiz, saglikli ve estetik açidan daha cazip hale gelmesi bekleniyor. Proje, çevreye duyarli bir sehir anlayisinin bir göstergesi olarak öne çikiyor. Yaklasik 780 milyon liralik proje çerçevesinde günlük 50 bin metreküp su aritilarak Kars Çayi’na birakilacak tesisler tamamlandiginda çay piril piril akacak. Ayrica Biyolojik Atik Su Aritma Tesisleri evsel atik sularin mevcut atik su toplama hattinin sonlandigi yerden kolektör hatlari ile aritma tesisine iletilmesini saglayacak olana 17,49 kilometre kolektör hattinda çalismalari da sürüyor.

2025 yili sonunda tamamlanmasi planlanan Kars Biyolojik Atik Su Tesisleri’nde evsel kaynakli kirliligin giderilip aritilmis suyun yönetmeliklere uygun olarak Kars Çayina, akabinde Kars barajina desarj edilmesi saglanacak. Aritilmis su ile Kars Ovasi’ndaki tarim arazileri de sulanacak.
Kaynak: İHA