SPK, Bakan Simsek'in Istifa Ettigi Paylasimlari Yapan Sosyal Medya Hesaplari Hakkinda Inceleme Baslatti

Sermaye Piyasasi Kurulu (SPK) Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek’in istifa ettigi iddiasi ile paylasim yapan sosyal medya hesaplari hakkinda inceleme baslatti.

Sosyal medyada Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek’in istifa ettigi iddialari ile yapilan paylasimlar sonrasinda SPK’den açiklama yapildi. Bahse konu hesaplar hakkinda inceleme baslatildigi belirtilen açiklamada, “Kurulumuzca Borsa Istanbul pay piyasasinda yapilan islemler anlik olarak takip edilmektedir. Gerçek ve tüzel kisilerin piyasa bozucu hareketlerine karsi denetim mekanizmasi sürekli islemektedir. Haftanin son islem gününde sosyal medya mecralarinda Hazine ve Maliye Bakanimiz Sayin Mehmet Simsek hakkinda asilsiz istifa haberleri üzerinden Borsa yatirimcisini yanlis yönlendiren ve onlarin zarara ugramalarina sebep olan sosyal medya hesaplariyla ilgili gerekli incelemeler baslatilmistir” denildi.

3 yildan 5 yila kadar hapis cezasi

Yapilan paylasimlarin bilgi bazli piyasa dolandiriciligi oldugu belirtilen açiklamada, “6362 sayili Sermaye Piyasasi Kanunu’nun ‘Piyasa Dolandiriciligi’ baslikli 107’nci maddesinde islem bazli piyasa dolandiriciligi ile bilgi bazli piyasa dolandiriciligi suçlari düzenlenmistir. Anilan düzenlemeler uyarinca, ‘sermaye piyasasi araçlarinin fiyatlarina, fiyat degisimlerine, arz ve taleplerine iliskin olarak yanlis veya yaniltici izlenim uyandirmak amaciyla alim veya satim yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir degistirenler veya hesap hareketleri gerçeklestirenler’ ile ‘sermaye piyasasi araçlarinin fiyatlarini, degerlerini veya yatirimcilarin kararlarini etkilemek amaciyla yalan, yanlis veya yaniltici bilgi veren, söylenti çikaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazirlayan ya da bunlari yayan ve bu suretle menfaat saglayan kisilerin 3 yildan 5 yila kadar hapis ve bes bin güne kadar adlî para cezasi ile cezalandirilacagi’ hükme baglanmistir. Yukarida da bahsi geçtigi üzere Kurulumuzca; olagandisi fiyat ve miktar hareketlerine neden olan bu maksatli ve yaniltici haberleri yapanlar ile bu haberleri yayanlara iliskin gerekli hukuki islem/incelemeler derhal baslatilmistir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA