Hobi Olarak Basladigi Tespih Üretimi Meslegi Haline Geldi

Gaziantep’te yasayan tespih ustasi Yunus Kurt, çocukluk yillarindan beri merak saldigi ve 7 yil önce de hobi olarak basladigi meslekte usta oldu. Merak ve hobiyle basladi tespih isinde usta olan Kurt, ürettigi tespihleri Türkiye ve dünyaya satiyor.

Hobi Olarak Basladigi Tespih Üretimi Meslegi Haline Geldi
El isçiligiyle sanat eserine dönüstürülen ve Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan tespih, özellikle namaz ibadetinin ardindan zikir amaciyla olarak kullanilmasinin yani sira aksesuar olarak da kullaniliyor. Asirlardir farkli el isçiligi metotlariyla sanat eserine dönüsen tespihler, günümüz kültüründe de yerini koruyor. Çesit çesit kiymetli taslardan üretilen rengarenk, irili ve ufakli tanelere sahip tespihlere en büyük ilgiyi özellikle koleksiyonerler ve meraklilari gösteriyor. Yapimi türüne göre bazen bir hafta, bazen bir yili bulan tespihler, halk arasinda da gündelik yasamin vazgeçilmez parçalarindan biri olarak görülüyor.

Merak ve hobiyle basladi usta oldu

Türk insaninin vazgeçilmez aksesuarlarindan biri olan el emegi göz nuru tespihler, meraklilari sayesinde nesillerdir elden düsmezken, merakli olarak tespih koleksiyonu yapan birçok kisi hobisini ustaliga dönüstürüyor. Gaziantep’te yasayan 26 yasindaki Yunus Kurt da kendi imkanlariyla kurdugu küçük atölyesinde degerli agaçlardan tespih yapimina basladi.

Çocukluk yillarindan itibaren tespih meraklisi olan ve 7 yil önce de hobi olarak basladigi meslekte usta olan Kurt, yaptigi birbirinden degerli tespihlerle meraklilarinin hayallerini gerçege dönüstürüyor.

Ürettigi tespihleri Türkiye ve dünyaya satiyor

Kurt, tarihi Yeni Han’da kurdugu küçük atölyesinde ürettigi birbirinden degerli tespihleri Türkiye’deki müsterilerinin yani sira Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Dubai, Misir ve Irak gibi Arap ülkeleri basta olmak üzere Avrupa’nin birçok ülkesindeki tespih meraklilarina da gönderiyor.

“Çocuklugumdan beri tespihe olan bir merakim vardi”

Tespih merakina 1973 yilinda basladigini anlatan Kurt, “Çocuklugumdan beri tespihe olan bir merakim vardi. Önce tespih topladim. Sonra topladigim tespihlerin alim satimini yapmaya basladim. Daha sonra ’neden tespih üretimini ben yapmayayim’ dedim ve tespih ustasi olmaya karar verdim. Su anda da tespih ustaligi yapiyorum. 6-7 yildir tespih üretimi yapiyorum. Dünyanin birçok ülkesine de tespih yapiyorum. Özellikle Arap ülkelerine çok fazla tespih gönderdim” dedi.



“Her zaman tespihe karsi bir sevgimiz olustu”

Kehribar basta olmak üzere birçok malzemeden tespih yaptigini belirten Kurt, “Her zaman tespihe karsi bir sevgimiz olustu. Hep tespih topladim. Topladigim tespihlerden çevredeki arkadaslarimizdan isteyenler oldu, satin almak istediler. Tespih alim satimi yaptiktan sonra tespih üretimine basladim ve tespih ustasi oldum” ifadelerini kullandi.

“Tespih yapiminda biraz sabir etmek gerekiyor”

Tespih isinin emek, incelik ve sabir oldugunu söyleyen Kurt, “Tespih yapmak aslinda kolay ama sabir isi oldugu için insanlara zor geliyor. Sabir olmadan olmuyor. Onun için tespih yapiminda biraz sabir etmek gerekiyor. Tespih yaparken zorlandigimiz malzemeler var. Özellikle Oltu tasi çok zor bir madendir. Kirilgan bir maden oldugu için zorlaniyoruz” diye konustu.



En çok tercih edilen tespihin damla kehribar oldugunu dile getiren Kurt, tespihin malzemesine göre isçiliginin degistigini ve tespih yapmayi çok sevdigini bildirdi. Tespih tutkunu Mustafa Karatas, tespih kullanmaktan büyük bir keyif aldigini ve yillardir genç tespih ustasi Yunus Kurt’un tespihlerini tercih ettigini ifade etti.

Kaynak: İHA