(Düzeltme) Tarihi Eserleri Internette Satisa Çikardilar

Kültür ve Turizm Bakanligi Kaçakçilikla Mücadele Dairesi, Türkiye topraklarindan koparilarak yurt disina götürülen eserlerin iadesi için yogun bir çaba gösterirken, sahibinden.com isimli internet sitesinde M.Ö. antik tarihi eser buluntular basligiyla tarihi eser ya da antika niteligi tasidigi düsünülen kültür varliklari 18.08.2024 tarihinde 2,5 milyon liradan satisa çikartildi.

Uluslararasi Strateji Kalkindirma Arastirma Dernegi (USKAD) Genel Baskani ve Koruma ve Restorasyon Uzmani Cemil Karabayram, “Türkiye’miz kaçakçilikla çok ciddi bir mücadele verdi, bu kapsamda Kültür ve Turizm bakanligi yurt disindan birçok eseri ülkemize geri getirdi ve halen getirmeye devam ediyor. Kültürel mirasimizin, Türkiye’nin en bilindik sitelerinden birinde satisa çikmasi gerçekten bir facia. Ticaret Bakanligi’nin çok acil olarak bir tedbir almasi gerekiyor” seklinde konustu.

Tarihi eser ya da antika niteligi tasidigi düsünülen kültür varliklarinin satisi için, ticaret islemlerinin yapildigi bir internet sitesinde olusturulan ilanlarda, eserlerin hangi döneme ait oldugu gibi bilgileri de paylasiliyor. Internet sitesinde C.D. isimli sahis, Elazig’i konum göstererek “M.Ö. Antik Tarihi Eser Buluntular” basligiyla 2 buçuk milyon TL fiyat karsiliginda kültür varliklarini satisa çikardi. Açiklama olarak ise “Arkeoloji bölümünde incelenen bir adet mizrak ucu ila üç adet balta uçlarinin milattan önce oldugu belirlenmistir” ifadeleri kullanildi. Konu, Antalya’da görev yapan Uluslararasi Strateji Kalkindirma Arastirma Dernegi (USKAD) Genel Baskani ve Koruma ve Restorasyon Uzmani Cemil Karabayram’a ihbar edildi.

Eserler, Elazig Müze Müdürlügü’nde

Ihbar üzerine harekete geçen Karabayram, konuyu dokümanlariyla birlikte Elazig Emniyet Müdürlügü’ne bildirdi. Karabayram, “USTAD olarak bu konuda duyarliyiz, daha önce Antalya ve Van’da girisimde bulunduk, eserleri yakalattik. 2-3 gün önce bir ihbar sonucu önüme bir sey düstü, bir sitede M.Ö. çok eski bir tarihi adlandirilan bir mizrak ve benzeri gibi degerli olan tasinir kültür varliklarinin satildigini gördüm. 2 buçuk milyon TL bedelle satisa çikartilmis. Ilk önce bir müzeden alinti bir fotograf karesi olabilir mi diye düsündüm, daha sonra birkaç parçanin birbirinden ayri fotograflarinin çekildigini gördüm. Elazig Kaçakçilik Sube ile koordinasyon kurdum, oradaki arkadaslar olayi incelediler. Ben de baska arastirmalar yapmaya devam ettim, tekrar emniyetle bunu paylastim. Dün itibariyla bir operasyon gerçeklestirildi, eserler yakalandi ve Elazig Müze Müdürlügü’ne teslim edildi” dedi.

“Ticaret Bakanligi’nin acil olarak bir tedbir almasi gerekiyor”

Kültürel miras konusunda tüm vatandaslara duyarli olmalari yönünde çagrida bulunan USKAD Baskani Cemil Karabayram, Kültür ve Turizm Bakanligi Kaçakçilikla Mücadele Dairesi’nin de kültür varliklarinin korunmasi yönünde büyük çaba sarf ettigini sözlerine ekledi. Karabayram, konusmasini su sekilde tamamladi: “Türkiye’miz kaçakçilikla çok ciddi bir mücadele verdi, bu kapsamda Kültür ve Turizm bakanligi yurt disindan birçok eseri ülkemize geri getirdi ve halen getirmeye devam ediyor. Içisleri Bakanligimizi da unutmamak gerekiyor, bakanliga bagli Elazig Emniyet Müdürlügü’nün aninda ihbari degerlendirip, Cumhuriyet Savcisi ile irtibata geçti. Çok güzel bir operasyonla beraber eserleri ele geçirip, ilgili hakkinda gerekli islemleri yaptiktan sonra müzeye teslim etmeleri takdire sayan bir durum. Bir diger önemli konu da kültürel mirasimizin Türkiye’nin en bilindik sitelerinden birinde satisa çikmasi, gerçekten bir facia. Ticaret Bakanligi’nin çok acil olarak bir tedbir almasi gerekiyor. Korunmasi gereken, satisi yasak olan bir eseri Türkiye’nin en taninmis sitelerinden birine çikiyorsunuz, satis ilanina koyuyorsunuz. Devletimizin konu hakkinda tedbirleri artirmasi gerekiyor.”
Kaynak: İHA