Çiftçiye 8 Milyon 432 Bin 925 Litre Mazot Destegi Verildi

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi, tarimsal üretimin arttirilmasi, modern tekniklerin benimsenmesi ve çiftçinin maddi olarak refaha kavusmasi amaciyla yaptigi desteklerini ihtiyaçlari karsilayacak sekilde devam ettiriyor.

Çiftçiye 8 Milyon 432 Bin 925 Litre Mazot Destegi Verildi
Tarimin her asamasinda çiftçinin yaninda olan Gaziantep Büyüksehir Belediyesi, yerel yönetimlerde Türkiye’de bir ilk olan Tarimsal Hizmetler Daire Baskanligi ile son 10 yilda verdigi desteklerle çiftçinin yaninda oldu. Belediye, modern tekniklerle tarimda sürdürülebilirligi saglama amaciyla çalisma yürüttü.

Mazot destegi, mobil analiz laboratuvarlari, sulama projeleriyle yerel yönetimlere örnek projeleri hayata geçiren Büyüksehir Belediyesi, bölgenin iklimi ve toprak yapisina uygun destekleriyle çalismalarina yön veriyor.

Gaziantep Büyüksehir ile Antep fistigi korunuyor hak ettigi degere ulasiyor

Gazi sehrin ekonomisini can damarlarindan biri olan Antep fistiginin hak ettigi maddi degere ulasmasi, fiyat spekülasyonlarinin önlenmesi amaciyla Gaziantep Büyüksehir Belediyesi tarafindan boz kavlak baklavalik fistiginin kuruma bagli sirketler üzerinden alimina basladi.

Antep fistiginin degerini korumasi ve üreticinin maddi açidan zarar görmemesi için baslatilan çalismayla büyük emeklerle yetistirilen fistik hak ettigi degere ulasacak.

Antep fistiginda verimi ve kaliteyi arttirmak için çiftçilere Antep fistigi gübresi desteginde bulunuldu. Antep fistiginda görülen fito plazmadan kaynakli zarari en aza indirmek, verimi ve kaliteyi arttirarak sürdürülebilirlik saglamak amaciyla 10 bin Antep fistigi üreticisine 10 bin adet bitki besin paketi destegi verildi.

Çiftçiye yapilan mazot destegi yüzleri güldürdü

Çiftçilerin en büyük gider kalemlerinden biri olan akaryakit giderleri için Büyüksehir Belediyesi’nin en çok takdir edilen projesi mazot destegi hayata geçirildi. 2022 yilinda baslayan uygulama ile 43 bin 15 çiftçi üreticiye çiftçi kart dagitimi gerçeklestirildi.

Yüzde yüz hibeli sekilde 8 milyon 432 bin 925 litre mazot destegi saglayan Gaziantep Büyüksehir, Türkiye Petrolleri ile yapilan protokol kapsaminda çiftçi kart sahibi tüm çiftçilere mazot alimlarinda yüzde 6 indirim yapildi.

Gelen talepler dogrultusunda mazot desteginin tarihi öne alindi

Çiftçilerden gelen talep dogrultusunda 2024 yilinda yapilacak mazot desteginin tarihini öne çekildi. ÇKS’ye kayitli 43 bin 015 çiftçiye bu yilda tarlasinin boyutuna göre yapacagi 4 milyon 842 bin 800 litrelik akaryakit destegi Ocak ayinda degil Ekim ayinda yapilacak.

Can suyum projesiyle tarim arazileri su ile bulusuyor

Küresel isinma ile beraber gelen iklim krizi nedeniyle yasanan kurakliklarin tarimsal üretime zarar vermemesi için çalisma baslatan Gaziantep Büyüksehir Belediyesi, Tarim ve Orman Bakanligi ile Gaziantep Valiligi is birliginde Can Suyum Projesi’ni baslatti. Yürütülen is birligi çerçevesinde tarimsal alanlarin su ile bulusmasini saglamak amaciyla kent genelinde toplamda 317 bin metre uzunlugunda sulama kanali yapilacak. Yürütülen proje ile 68 bin 10 dekar alan su ile bulusacak. Uygulama asamasinda bulunan proje kapsaminda 89 bin 734 metre kanal tamamlandi.

Tarimsal üretimi desteklemek için milyonlarca fide, fidan ve tohum dagitildi

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi, çiftçinin birim alanda gelirinin artmasi, maliyetlerin asagi çekilmesi amaciyla 34 bin 883 çiftçiye biber, patlican, domates, Puma-Tilmen ve çilek çesitlerinden olmak üzere toplamda 33 milyon 889 bin 955 adet fide destegi yapildi. Tarimda sertifikali tohum üretimini arttirmak amaciyla bugday, arpa, nohut, fig, mercimek ve misir çesitlerinden 21 bin 14 üreticiye 11 milyon 93 bin 381 kilogram tohum desteginde bulunuldu. Bölgesel iklim ve toprak sartlarda uygun olma durumlarina göre ilçelere aliç, badem, kiraz, sumak, zeytin, nar fidani çesitleri çiftçilere dagitildi. 18 bin 214 çiftçiye toplamda 243 bin 877 adet fidan destegi verildi.

Büyüksehir Belediyesi tarafindan açilan Gastronomi ve Tarimsal Egitim Merkezi’nde yetistirilen Antep fistigi, zeytin, incir, bag, nar çesitlerinin sertifikali fidanlar çiftçilere dagitimi yapildi. Ilçelerin iklim ve toprak sartlarina uygun olarak yetistirilen 74 bin 98 fidan bin 146 çiftçiye dagitildi.

Dagitilan süt sogutma tanklariyla üreticinin kari artiyor

Büyüksehir Belediyesi tarafindan baslatilan “Sütümü Sogutuyorum Degerini Arttiriyorum” Projesi kapsaminda süt üreticilerine destek olmak, elde ettikleri sütü bozmadan, koruyucu kullanmadan muhafaza etmelerini saglamak amaciyla 300 litrelik süt sogutma tanklari dagitildi. Tanklarin kullanima baslamasiyla beraber üreticinin karinin yüzde 20 ile 30 oraninda artmasi hedefleniyor.

1 milyondan fazla hayvan, bakanlik is birliginde asilandi

Tarim ve Orman Bakanligi, Gaziantep Büyüksehir Belediyesi ve Gaziantep Valiligi is birliginde ücretsiz sekilde hayvan asilamalari yapildi. 22 bin 479 üreticinin 1 milyon 159 bin 955 adet hayvanina asilama gerçeklestirildi.

Ari üreticileri için ekipman destegi

Ekosistemde önemli rolü olan arilarin üretiminin devamini ve sürdürülebilirligini saglamak amaciyla kentte faaliyet gösteren ari üreticilerine destek olunuyor. Ari kovani, ari otu, koruyucu ekipman, körük, Varoa koruyucu, Nosema koruyucu gibi gerekli olan ekipmanlarin temini saglayan Büyüksehir Belediyesi, 3 bin 379 ari üreticisine 55 bin 927 adet ekipman ve ilaç destegi sagladi.

Afet bölgesinin kalkinmasi için büyüksehir belediyesi destek sagladi

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi, 6 Subat 2023 tarihinde yasanan Kahramanmaras merkezli depremleri sonrasi büyük hasar alan Nurdagi ve Islahiye’de yaralari sariyor. Ilçelerde tarimsal faaliyette bulunan vatandaslar için harekete geçen Büyüksehir Belediyesi, meyve ve sebze yetistiriciligi yapan en az 10 dekarlik tarimsal ürün yetistirme alanina sahip 200 çiftçiye yagmurlama ve damlama sulama sistemleri destegi saglandi.

Afet bölgesine kurulan Ortak Makine Parki ile ekipmanlarini enkazda kaybetmis çiftçilerin tarimsal üretim ve hasatta kullanimina ihtiyaç duydugu basta traktör olmak üzere birçok alet-ekipmanin yer aldigi park hizmeti verdi. Çiftçiler ihtiyaç duyduklari ekipmanlari buradan temin ederek üretim, bakim ve hasat islerini gerçeklestiriyor. Ayrica afet bölgesinde depremden etkilenen Nurdagi ve Islâhiye ilçelerinde yüzer çiftçiye 2 dekarlik alan için çilek fidesi, malç naylonu, sulama sistemi, gübre ve ilaç destegi veriliyor.

Gaziantep tariminda kadin imzasi!

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi, tarimda kadinin rolünün desteklenmesi için egitim ve projeler yürütüyor. Toplumun temel unsurlarindan olan kadinin tarim sektöründe de var olmasi için kadinlarin üretimde daha fazla rol almasina katki saglamak amaciyla, kadin kooperatifleri destekleniyor. Ilk olarak Tarimsal Egitim ve Yöresel Ürünler Isleme Merkezi kuran Büyüksehir Belediyesi burada 550 kadin çiftçiye kooperatiflesme egitimi verildi.

Oguzelili kadinlar için son teknoloji kurutma sistemi saglandi

Egitimini tamamlayan kadinlar arasindan gönüllüler araciligiyla Oguzeli Ezogelin Kadin Kooperatifi kuruldu. Egitim merkezi içinde kurulan en gelismis kurutma teknolojilerinden birisi olan dondurarak kurutma (freeze dry) tesisini hizmetlerine sundu. Kurutma ile tazesine en yakin besin degerlerine sahip ürün üretiminde kadinlarin aktif rol almasi, kadinlarin teknoloji anlaminda da kendilerini gelistirmelerine imkan saglandi. Merkezde ayrica nar ve üzüm isleme entegre tesisi kurularak yine kadin kooperatiflerinin bu tesiste üretim yapmalarina imkan saglandi. Modern üretim teknolojilerinin kullanildigi tesis, bölge ve ev ekonomilerine katki saglamayi amaçliyor.

Yesemek kadin kooperatifi günes enerjisi ile ürünlerini kurutuyor

Islahiye ilçesinde Gaziantep Büyüksehir Belediyesi’nin tesvikleri ile kadinlarin birleserek kurduklari Yesemek Kadin Kooperatifi ise yöresel ürünler için tesis olusturuldu. Ilçede kurulan Günes Enerjisi ile Biber Kurutma Tesisi, günes enerjisinden yararlanarak kirmizi pul biber, biber ve domates salçasi, kuru domates, üzüm pekmezi, koruk eksisi gibi geleneksel ürünler üretiliyor. Kadinlarin Islahiye ilçesinde kalkinmasina katki sunan çalismayla kadinlarin ekonomik özgürlük kazanmalari için üretim alanina sahip olmalarina imkan saglaniyor.

Yesil Nizip’in güçlü kadinlari!

Türkiye’nin en büyük nane üretim merkezi olan Nizip ilçesinde ise kadinlar damga vuruyor. Ilçede kurulan “Günes Enerjisi ile Nane Kurutma Tesisi” Gaziantep Büyüksehir Belediyesi’nin tesvikleri ile kadinlarin birleserek kurduklari Yesil Nizip Kadin Kooperatifi’nin hizmetine verildi.

Günes enerjisinden yararlanarak nane, hurma gibi ürünleri kurutularak, katma degerli ürünlere dönüstürüp, ekonomik gelir elde etmeleri ve ilçedeki kadinlara örnek teskil etmeleri amaçlaniyor.
Kaynak: İHA