Ankara Valisi Sahin Açiklamasi '(Ankara- Bolu Sinirindaki Yangin) Insan Hatasindan Kaynaklandigini Düsünüyoruz'

Ankara Valisi Vasip Sahin, Ankara’nin Kizilcahamam ve Bolu’nun Gerede ilçeleri arasinda çikan yangina iliskin, “Henüz teknik olarak bir sey söylemek mümkün degil ama yine insan elinden, insan hatasindan kaynaklandigini düsünüyoruz. Bunlarin tespiti yapilacak” dedi.

Ankara’nin Kizilcahamam ilçesine bagli Sahinler Mahallesi’nde henüz bilinmeyen bir nedenle otluk alanda yangin çikti. Ihbar üzerine bölgeye çok sayida itfaiye ekibi, arazöz, tanker ve 2 helikopter sevk edildi. Ankara-Bolu sinirinda baslayan yangin, büyüyerek Bolu’nun Gerede ilçesindeki ormanlik alana siçradi. Bölgede yanginla ilgili açiklamalarda bulunan Ankara Valisi Vasip Sahin, “Hemen Bolu sinirimizdaki Sahinler Mahallemizde baslayan yangin, rüzgarin etkisiyle Bolu Gerede Demirler köyü arazisine yayilmis vaziyette. Arkadaslarimiz hizla müdahale ediyorlar. Sayin valimiz burada koordine ediyor. Ekipler kuvvetli bir sekilde burada. Yine 6 helikopter, yeterince is makinesiyle ve arazözlerle yangina hizli bir sekilde müdahale ediliyor. Arkadaslar gerçekten çok gayretle ve fedakarca çalisiyorlar. Insallah en kisa zamanda yanginin önüne geçilir ve ondan sonra da çevrelenip, daha sonra söndürme ve sogutma çalismalari devam ediyor” açiklamasinda bulundu.

“Arazideki agaç türü meselik, mese de bildiginiz üzere yangina dayanikli bir agaç türü”

Bölgede bulunan agaçlarin yangina dayanikli agaçlar olduguna dikkati çeken Sahin, “Buradaki yangin daha çok mera ve ot yangini seklinde. Arazide agaç türü de meselik oldugu için mese de bildiginiz üzere yangina dayanikli bir agaç türü. Dolayisiyla agaç yanginimiz çok fazla olmadi ama yerdeki otlardan kaynaklanan ve rüzgarin da tesiriyle yayilan bir yangin söz konusu. Hem helikopterlerimiz havadan, hem arazözler, itfaiye karadan yine is makineleriyle çesitli seritler açarak karadan yanginin söndürülmesi çalismalari hizla devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

“Insan hatasindan kaynaklandigini düsünüyoruz”

Basin mensuplarinin yanginin çikis sebebini sormasi üzerine ise Sahin, “Su anda henüz teknik olarak bir sey söylemek mümkün degil ama yine insan elinden, insan hatasindan kaynaklandigini düsünüyoruz. Bunlarin tespiti yapilacak” dedi.



“Demirler köyünde 65 kisi tahliye edildi”

Bolu Valisi Erkan Kiliç ise, yanginin siçradigi Bolu’nun Gerede ilçesine bagli Demirler köyünde önlemlerin alindigini belirterek, “Demirler köyünde 65 kisi tahliye edildi. Onlar güvenli bölgeye alindi. Sayin valimizin de ifade ettigi gibi yangina hizli bir müdahale oldu. Demirler köyünde evlere birkaç metre kalmisti. Yani o esnada bizim yangin söndürme ekibimiz, AFAD, itfaiye araçlari, iste bunun disinda orman görevlileri evlere siçramasini önledi ve akabinde hemen güvenlik görevleriyle beraber o noktadaki biz vatandaslarimizi bölgeden uzaklastirdik, tahliye ettik” diye konustu.



"Hep beraber ormanlarimizi korumamiz gerekiyor"

Yanginin çikis nedenin arastirildigini da sözlerine ekleyen Kiliç, “Insan kaynakli gibi görünüyor ama tam net olmamakla beraber arastirmalar devam ediyor. Tüm vatandaslarimizin özellikle bu mevsimde çok dikkatli olmalari gerekiyor. Yagis yok zaten, otlar kurudu. Agaçlar biliyorsunuz en ufak seyle beraber tutusuyor. Bununla ilgili bir sürü valilikler kararlar aldi aslinda. Yani orman alanlari yasaklandi, yer atesi yasaklandi ve bunun yaninda diger seyler de iste tedbirler de alindi ama maalesef bu tip yanginlarla da karsilasiyoruz. Insallah bunlardan ders çikartacagiz. Hep beraber ormanlarimizi korumamiz gerekiyor. Çünkü bunun söndürülmesi büyük bir çaba gerektiriyor. Büyük bir enerji sarfina neden oluyor. Dolayisiyla bunu bizler bir sekilde hep vatandaslarimizla beraber bitirmemiz, sonlandirmamiz gerekiyor. Yani bu sekilde çünkü sürekli yanginin çikmasi da ister istemez diger islerimizi de aksatiyor. Onun için tüm vatandaslardan bu konuda duyarli ve dikkatli olmalarini bekliyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA