Edremit Kitap Fuari 6. Kez Kapilarini Açti
Edremit Belediyesi’nin Balikesir Büyüksehir Belediyesi’nin destegiyle düzenledigi 6. Edremit Kitap Fuari, “Ölmez Agacin Gölgesinde Kitap” temasiyla kapilarini kitapseverlere açti. Türkiye’nin önde gelen yazarlari, akademisyenleri ve kültür sanat dünyasinin önemli isimlerinin katilimiyla baslayan fuar, ilk günden büyük ilgi gördü.

Fuara katilan konuklar, açilis konusmalarinin ardindan Edremit Belediye Baskani Mehmet Ertas ve Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Ahmet Akin’in öncülügünde fuar alanini gezdi. Yayinevlerinin stantlarini ziyaret eden protokol üyeleri ve davetliler, yazarlarla sohbet ederek kitaplarini imzalattilar. Edremit Kitap Fuari, 7 gün boyunca kitap tutkunlarini edebiyat, sanat ve tarihle iç içe bir deneyim sunacak.
Fuarin ilk gününde, tarihçi ve yazar Prof. Dr. Ilber Ortayli, “Gel Dünyayi Kesfedelim” baslikli söylesisiyle büyük ilgi topladi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Akademisyeni Gökhan Bayram’in moderatörlügünde gerçeklesen söyleside Ortayli, dünyayi kesfetmenin ve farkli kültürleri tanimanin insan gelisimine olan katkilarini anlatti. Geçmisten bugüne egitim sistemini elestiren ve gençlere gelecege dair tavsiyelerde bulunan Ortayli, “Dünyayi tanimadan memleketini degerlendiremezsin. Suurunu açamazsin. Dünyayi kesfedin, gezin. Gezmek için çok para lazim degil. Ikinci mevkide daha çok gezer, daha çok ögrenirsin” dedi.
Orta Dogu ve dünya tarihinde derin izler birakmis zeytin agacinin ve zeytinciligin önemine de deginen Ortayli, bu konunun Edremit için hayati bir deger tasidigini belirtti.
Söylesinin sonunda, CHP Balikesir Milletvekili Serkan Sari, Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Ahmet Akin ve Edremit Belediye Baskani Mehmet Ertas, Ilber Ortayli’ya “Yasam Boyu Onur Ödülü”nü takdim etti.
Edebiyatin güçlü kalemi Ahmet Ümit, bu yilki fuarin onur konugu olarak sahnedeydi. Ümit, söylesisinde edebiyat, polisiye, mitoloji, tarih ve ask temalarini ele aldi. Ahmet Ümit, ünlü karakteri Baskomser Nevzat’in yeni hikayesini tamamladigini ve kisa sürede okurlariyla bulusacagini müjdeledi. Büyük bir ilgiyle takip edilen söylesi sonrasinda, Edremit Belediye Baskani Mehmet Ertas, Ahmet Ümit’e plaketini takdim etti.
Fuarin ilk gününde Edremit asigi yazar Öner Yagci, “Cumhuriyet Aydinlanmasi ve Sabahattin Ali” baslikli söylesisiyle katilimcilarla bulustu. Söyleside, Cumhuriyet dönemi edebiyatinin öncülerinden Sabahattin Ali’nin aydinlanma üzerindeki etkilerini anlatti. Yazar Öner Yagci’ya tesekkür plaketini Edremit Belediye Baskan Yardimcisi Cavit Cebeci takdim etti.
Kisisel gelisim alaninda yaptigi çalismalarla taninan yazar Serhat Yabanci ise “Kurtarici mi yoksa kurban mi?” sorusunu katilimcilara yönelterek, kisisel gelisim ve iliskilerde nasil davranilmasi gerektigine dair önemli ipuçlari paylasti. Yabanci, “Sinirlarini koru, ‘hayir’ demeyi bil. Yaranarak sevgi beklemek size en büyük yarayi verir. Kendinizi sevdirmek yerine sevilmeye birakin. Kendinize deger verin” diyerek katilimcilari düsündürdü. Söylesi sonrasinda, Yabanci’ya tesekkür plaketini Edremit Belediye Baskan Yardimcisi Metin Tunçer takdim etti.
40 yili askin sanat hayatinda unutulmaz eserlere imza atan Ahmet Selçuk Ilkan, 6. Edremit Kitap Fuari’nin ilk gününü muhtesem performansiyla kapatti. Siir ve sarkilarini müzikle bulusturan Ilkan, katilimcilarla hep bir agizdan sarkilarini söyledi ve izleyicilere keyifli anlar yasatti. Gecenin sonunda Ilkan’a tesekkür plaketini, Edremit Belediye Baskani Mehmet Ertas takdim etti. Ilkan, “Her an Edremitli olabilirim, sarkilarimi burada yazabilirim” diyerek Edremit’e olan sevgisini dile getirdi.
Toplamda 300’e yakin yazar, sair, gazeteci, belediye baskani ve milletvekilinin katilacagi 6. Edremit Kitap Fuari, 60’a yakin yayinevinin de katilimiyla, 7 gün boyunca sanat, edebiyat ve tarih dolu etkinliklere ev sahipligi yapacak. Fuarda gerçeklestirilecek söylesi, imza günü ve performanslarla kitapseverler, Edremit’te unutulmaz bir kültürel yolculuga çikacaklar.
