Özel Enerji Hatti Ile Göçmen Kuslar Güvende

Kars’ta Aras EDAS ekipleri, bir yandan kesintisiz elektrik saglamaya çalisirken, diger yandan da özel enerji hatti ile göçmen kuslari koruyor.

Özel Enerji Hatti Ile Göçmen Kuslar Güvende
Aras EDAS, sosyal sorumluluk kapsaminda, enerji nakil hatlarindaki kus ölümlerinin önüne geçmek adina 2017 yilinda "Göçmen Kuslar Ölmesin" slogani ile pilot bölge olarak seçilen Kars, Ardahan ve Bayburt’ta çalisma baslatti.

Bu kapsamda Kars’ta göçmen kuslarin kullandigi güzergahtaki elektrik tellerini özel yalitim malzemeleriyle kaplayan ekipler, yer altina aldiklari enerji hatlarinin kuslara yuva olan direklerini de onlar göç edene kadar yerinden kaldirmiyor.

Göçmen kuslarin elektrik akimina kapilmasini önlemek amaciyla yapilan proje sayesinde hem dogal yasam korunuyor hem de elektrik kesintileri azaltiliyor. Aras EDAS Il Koordinatörü Zafer Demir, Aras EDAS olarak bu sene Kars’ta hedeflenen 272 milyon liralik yatirimin yüzde 70’inin tamamlandigini söyledi.



Bölgede kesintisiz ve kaliteli enerji saglamak amaciyla çalismalarin araliksiz sürdügünü ifade eden Demir, "Tabii bu yatirimlari yaparken özellikle yer alti, bakim ve yenileme çalismalarinda dogal hayata, çevreye zarar vermemeye özen gösteriyoruz." dedi.

"Amacimiz Yaban Hayatini Korumak"

Bölgede çevre dostu ve teknolojiyi önceleyen ciddi projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Demir, sunlari kaydetti: "Bölgemiz göçmen kuslara ev sahipligi yapmaktadir. Biz yer alti ve direklerde çalismalari yaparken, kuslarin yuvalarini bozmuyoruz. Genelde yatirim yaptigimiz bu aylarda yuvalarda yavru oluyor. Biz bu yuvalari bozmuyoruz ve direkleri kaldirmiyoruz. Yaban hayatini önemsiyoruz. Kesintisiz enerji siarimizla beraber yapmis oldugumuz bakim çalisimlarinda özellikle atlama kablolarimizla izolatörlerimizi izole hale getiriyoruz. Burada amacimiz yaban hayatini korumak."

Kars Aras EDAS Sistem Isletme Müdürü Samet Aydin da çalismalarin çevreye duyarli sekilde yapildigini belirterek, "Bu bölgede kuslarin elektrik direklerinde çok fazla çarpildigi oluyor, bu da dogal yasama çok zarar veriyor. Bunun önüne geçmek için izolasyon çalismasi yaparak dogal yasami koruyoruz. Bu sekilde kaliteli, kesintisiz enerjiyi de devam ettiriyoruz." diye konustu.

Aras EDAS Selim Isletme Sefi Sayim Altialay ise vatandaslara en iyi hizmeti verebilmek ve yaban hayatini korumak adina yogun mesai harcadiklarini kaydetti.

Kaynak: İHA