Kalehisarda Gün Yüzüne Çikarilan Selçuklu Tarihine Çorum Belediyesi'nden Destek

Anadolu’da bilinen tek Selçuklu kenti olan Kalehisar’da tarihin yeniden ayaga kaldirilmasi, kültürel mirasin korunmasi ve gelecek nesillere aktarilmasi için Çorum Belediyesi destek olmaya devam ediyor.

Kalehisarda Gün Yüzüne Çikarilan Selçuklu Tarihine Çorum Belediyesi'nden Destek
Cumhurbaskanligi onayiyla Çorum’un Alaca ilçesine bagli Mahmudiye köyünde bulunan Kalehisar ören yerinde arkeolojik çalismalar devam ediyor. Çorum Belediyesi kazilara bu yil da sponsor oldu. Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, Selçuklu döneminde kervan yollari geçis güzergahinda bulunan ve dönemin önemli yerlesim merkezi konumundaki Kalehisar kazi alaninda incelemelerde bulundu. Baskan Asgin ve Kazi Baskani Doç. Dr. Mustafa Kemal Sahin, ören yerinde bulunan tarihi Behramsah Medresesi’nde incelemelerde bulundu.

"Çorum’un Anadolu’da Selçuklularin merkezi olmasinda bu sehir bunu ön plana çikariyor"

Incelemelerin ardindan bir açiklama yapan Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, daha önceki ziyaretlerinde kazi baskani Doç. Mustafa Kemal Sahin’in bölgede tek Anadolu Selçuklu kentinin Çorum’da ve Kalehisar’da oldugunu söylediginde heyecanlandiklarini belirterek, “Kervansarayi, hamami, kalesiyle bir sehirde olmasi gereken tüm binalarin bir arada oldugu Karadeniz ve Iç Anadolu’da baska bir sehir yok. Çorum’un Anadolu’da Selçuklularin merkezi olmasinda bu sehir bunu ön plana çikariyor. Kalehisar, 800 yillik geçmise sahip önemli bir yerleske” dedi.



"Çorum Belediyesi olarak destek vermeye devam edecegiz"

Çorum Belediyesi olarak bölgede kazilarin baslatilmasi için geçen yil da sponsor olduklarini hatirlatan Baskan Asgin, “Bu yil destegimizi biraz daha artirarak yeniledik. Kültür varliklarimizin korunmasi için sadece biz degil Kültür ve Turizm Bakanligimiz asil sahibi, koruyucusu. Adnan Menderes Üniversitesi’nin burada katki ve destekleri var. Kalehisar, Mahmudiye köyünün katkisi var. El birligi ve gönül birligi ile bir Anadolu Selçuklu sehrini ayaga kaldirmanin heyecani içerisindeyiz. 460 dönümlük alanda bu yapilar ortaya çiktigini düsündügümüzde heyecanlandik. Tarihimizi, medeniyetimizi, sanli geçmisimizi düsündügümüzde gögsümüzün kabarmamasi mümkün degil. Bu hayal hepimizin hayali. Gerekli birimlerle buraya olan destegi, ilgiyi artirarak kisa süre içerisinde buranin tekrar ayaga kaldirilmasi, haniyla hamami ile kervansarayi ve kalesi ile örnek bir Selçuklu sehri olarak basla turistler olmak üzere tüm kültür hayatina sunulmasi heyecan verici. Çorum Belediyesi olarak destek vermeye devam edecegiz" diye konustu.



Kazi Baskani Doç. Dr. Mustafa Kemal Sahin de, Kalehisar’in Anadolu’da tek bilinen ama ayni zamanda bilinmeyen bir Selçuklu kenti oldugunu ifade ederek, “Çorum’da olmasi büyük bir avantaj. Büyük kültürel bir birikim olacak. Bu çalismalarin ülkemize büyük bir katkisi olacak. Çorum’da zengin bir potansiyel var. Bunun degerlendirilmesi lazim. Kültürel varliklar hepimizin. Hepimizin sahiplenmesi lazim. Çorum Belediyesi’ne tarihi ve kültürel mirasa sahip çikilmasi noktasinda verdikleri destekten dolayi tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA