'Veni, Vidi, Vici' Ile Tokat'in Gücü Teknofest'te Sergilenecek

Tokat’in Zile ilçesinde ki ögrencilerin yarisma heyecani basladi. TEKNOFEST’te boy gösterecek olan elektrikli araç, yarismada enerji verimliligi ile derece yapmayi hedefliyor.

'Veni, Vidi, Vici' Ile Tokat'in Gücü Teknofest'te Sergilenecek
Türkiye’nin ilk ve tek havacilik, uzay ve teknoloji fuari olan TEKNOFEST’te sergilenmek üzere, Zile Mesleki Egitim Merkezi ve Zile Dinçerler 75. Yil Anadolu Lisesi ögretmen ve ögrencileri, tamamen yerli imkanlarla gelistirip ürettikleri “Veni, Vidi, Vici” adli elektrikli araç ile Teknofest 2024’te boy göstermeye hazirlaniyor. Çevre dostu ve günes panelleriyle kendini sarj edebilen bu otomobil, enerji verimliligi konusunda oldukça iddiali. Proje hakkinda bilgi veren Milli Egitim Arge Ögretmeni Ali Riza Dogan, aracin adini “Veni, Vidi, Vici” koyduklarini belirterek, “Aracimiz bu yil Teknofest 2024 Elektrikli Araç Yarislari’na katilacak. 8 aylik bir çalisma sürecinin ürünü olan aracimiz, 6 kisilik bir ögrenci grubunun katkilariyla tasarlandi ve finalist olarak yarismaya kabul edildi. Aracin yüzde 90’lik kismi tamamen yerli olarak üretildi” dedi.



"Zile sartlarinda yerli olarak ürettik"

Milli Egitim Arge Ögretmeni Ali Riza Dogan, aracin yüzde 90’lik kisminin yerli oldugunu belirterek, “Aracimiz bu yil 2024 Teknofest elektrikli araçlar yarismasina katilacak. Aracimiz, yaklasik 8 aylik bir çalismanin ürünüdür. 6 kisilik bir ögrenci grubu ile aracin tasarimini gerçeklestirdik. 2024 Teknofest elektrikli araçlar yarisina finalist olarak kaldik. Aracimizin yüzde 90’lik kismini yerli olarak ürettik. Batarya yönetim sistemi, batarya paketi, elektronik diferansiyel, araç kontrol sistemi, sarj sistemi ve izolasyon sistemi araçta bulunuyor. Bu özelliklerin tümünü Zile sartlarinda yerli olarak ürettik. Aracimiz hem yerli üretim ödülüne aday hem de enerji tüketimi ödülüne aday. Aracimiz 6 kilometrede 110 watt yaktigini gördük. Geçen yilki ödül alan aracin 6 kilometrede 130 watt yakiyorken bizim ki yaklasik 110 watt yakiyor. Aracimizin yaklasik 300 bin lira civarinda bir maliyeti oldu. Aracimiz yaklasik 90 kilometre hiza çikabilmektedir. Teknofestin konsepti enerji verimliligi üzerine oldugu için biz de araci bunun üzerine yaptik. Biz yarismada 40 kilometre ile gidecegiz. Pilimizin kapasitesi 40 amper saattir. Bu da demek oluyor ki bu pil gücü ile 100 kilometreye yakin mesafe gidilebiliyor. ‘Veni,Vidi,Vici’ aracimiz 2 okulun çalismasi ile yapildi. Bu takim Zile Meslek Egitim Merkezi ve Zile 75. Anadolu Lisesi ögrencileri ile olusturuldu” dedi.

Kaynak: İHA