Bakan Kurum, Yarisi Bizden'de Yeni Dönemin Ayrintilarini Paylasti

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Istanbul’da dönüsümü saglayacak Kentsel Dönüsümde Yarisi Bizden desteginin ayrintilarini paylasti. Bakan Kurum, “Her bir vatandasimizi sagliksiz konutlardan çikarana kadar bize durmak yok” dedi.

“Yarisi Bizden”, Istanbul’da kentsel dönüsümü hizlandirmak ve güvenli yerlesimleri saglamak için baslatilmisti. 26 Nisan- 2 Haziran 2023 tarihlerini kapsayan ilk basvuru döneminde e-devlet üzerinden 106 bin 225 bina ve 1 milyon 225 bin 63 bagimsiz bölüme iliskin basvuru toplandi. Geçen hafta baslatilan yeni basvuru süreciyle birlikte artik süre kisitlamasi olmadan talepler toplanacak. Risk analizleri tamamlanan 39 ilçenin tamaminda dönüsüme uygun tüm riskli yapilarin hak sahipleri yardimdan faydalanabilecek. Kampanyada vatandaslarin talepleri dogrultusunda düzenlemeler de yapildi.

“Bize durmak yok”

Bakan Kurum, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimla yeni döneme iliskin ayrintilari açikladi.

Vatandaslarin merak ettigi sorulara yanit veren bilgilerin bulundugu paylasimda sürecin detaylari yer aldi. Bakan Kurum paylasiminda, “Her bir vatandasimizi sagliksiz konutlardan çikarana kadar bize durmak yok. Istanbul’da Yarisi Bizden’de yeni dönemi baslattik. Iste merak ettiginiz sorularin yanitlari” ifadesini kullandi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, bu destekten kimlerin nasil faydalanacagini, basvurularin nereye ve nasil yapilacagini, yeni kampanya dönemiyle birlikte vatandaslara hangi kolayliklar saglandigini 15 soruda yanitladi. Iste o sorular ve yanitlari:

1-Yarisi Bizden Kampanyasi’ndan faydalanmak için e-Devlet basvurusu sart mi

Yeni dönemde e-Devlet basvurusuna gerek yok.

2-Kampanyadan kimler faydalanabilir

Istanbul’daki riskli yapi sahiplerinin tümü kampanyaya basvurabilir.

3-Ev/isyerimin riskli olup olmadigini nasil ögrenebilirim

Bakanliga bagli lisansli kuruluslara karot örnegi aldirarak, yapinin risk durumu tespit edilebilir.

4-Riskli yapi oldugunu tespit ettirdikten sonra ev/isyerini dönüstürmek için ilk olarak nereye basvurmak gerekiyor

Riskli yapi, hak sahiplerinin ortak kararla belirleyecekleri bir yükleniciyle imzalayacaklari sözlesme ile projelendirme ve yapi ruhsati islemleri tamamlanir.

Ardindan kuracaklari kat irtifaki (hisse sahiplerinin paylarinin tespiti) islemlerinden sonra Yarisi Bizden destegi için ilçe belediyelerine basvuru yapilir.

5-Yarisi Bizden için proje ön sartlari nelerdir

Yeni projedeki yapi (otopark ve siginak hariç), eski yapinin bir buçuk kati büyüklügünü geçmemeli.

1 Nisan 2023’ten sonra hazirlanmis ruhsat projeleriyle bu kampanyadan faydalanilabilir.

6-Hak sahipleri sözlesmeyi ne zaman ve kiminle imzalayacak

Ilçe belediyesince hak sahibi tespiti tamamlanmis riskli yapilar için Bakanligin olusturacagi randevu tarihinde Bakanlik ile hibe taahhütnamesi ve kredi sözlesmesi imzalanir.

7-Her konut/isyeri için ne kadar hibe ve kredi ödenecek

Hak sahibinin bir konutu için 700 bin TL hibe ve 700 bin TL kredi, diger her bir konutu için 1 milyon 400 bin TL kredi verilecek. Hak sahibinin bir dükkani için 350 bin TL hibe ve 350 bin TL kredi, diger her bir dükkani için ise 700 bin TL kredi destegi saglanacak.

8-Bakanlik Yarisi Bizden ödemesini hak sahibine mi yükleniciye mi yapacak

Ödemeler hak sahipleri adina yükleniciye yapilacak.

9. Ödeme ne zaman ve nasil yapilacak

Ilk ödeme is baslayinca yüzde 30 oraninda yapilacak. Ardindan insaatin devam etme süreci incelenerek tasiyici sistemin bitiminde yüzde 30, yapi sivaya kadar hazir duruma getirildiginde yüzde 30 oraninda ödeme yapilacak. Son asamada ise yapi kullanim izin belgesi alindiginda yüzde 10 oraninda ödeme yapilacak.

10-Kredi geri ödemeleri ne zaman ve hangi sartlarda gerçeklestirilecek

Kredi geri ödemeleri yapi ruhsatinin alinmasindan 2 yil sonra baslar. 10 yila kadar vade uygulanir. Ödemenin basladigi yil faiz uygulanmaz. Sonraki yillar Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oraninin yarisi kadar güncelleme yapilir.

11-Tahliye destegi ne kadar

Tahliye destegi tek seferde 100 bin TL olarak ödenir.

12-Tahliye desteginden kiracilar da faydalanabilir mi

Tahliye yani tasinma destegi daire/is yerinde oturan kiraciysa kiraciya, degilse ev sahibine ödenir.

13-Otopark ve siginak yaptigimda hak kaybi olacak mi

Yeni üretilecek projede otopark ve siginak alanlari insaat alani metrekaresinin disinda tutulacak. Böylece yapi sahibi hak kaybina ugramayacak.

14-Kredi için gelir sarti araniyor mu

Hak sahiplerine kredi verilirken gelir ve kredi puanina bakilmaz.

15-Hangi tarihler arasinda basvuru yapilacak

Kampanyaya vatandaslar süre kisitlamasi olmadan basvurabilecek.

Yarisi Bizden’de neler degisti

Artik e-Devlet basvurusuna gerek kalmayacak.

Yarisi Bizden desteginden faydalanirken yeni yapilacak yapinin eski yapinin bir buçuk kati büyüklügünü geçmemesi gerekiyor. Daha önceki kampanya döneminde yeni projesine otopark ve siginak ekleyenler ‘bir buçuk kati’ kuralina takilip hak kaybina ugrayabiliyordu. Yeni düzenleme ile otopark ve siginaklar proje metrekaresinin disinda tutuldu. Böylece vatandaslarin hak kaybinin önüne geçildi. Bu sayede çok sayida vatandasin kampanyadan faydalanmasi bekleniyor.

Yapimi hizlandirmak ve yüklenicilerin projeye ilgisini artirmak için ilk ödeme oranina artis yapildi. Daha önce hak sahiplerinin yüklenicilerine, yüzde 10 oraninda yapilan 1. hakedis ödemesi artik yüzde 30 olarak düzenlendi.

Kaynak: İHA