Tasköprü Sarimsaginda Hasat Devam Ediyor, 40 Ila 130 Lira Arasinda Satiliyor

Kastamonu’nun Tasköprü ilçesinde Avrupa Birligi tarafindan tescillenen Tasköprü sarimsaginin hasadi devam ediyor. Tezgahlarda da yerini almaya baslayan sarimsak, boyutuna göre 40 ila 130 lira arasinda satiliyor.

Tasköprü Sarimsaginda Hasat Devam Ediyor, 40 Ila 130 Lira Arasinda Satiliyor
Avrupa Birligi (AB) ile Türkiye Patent ve Marka Kurumu tarafindan tescillenen dünyaca ünlü Tasköprü sarimsaginin Kastamonu’nun Tasköprü ilçesindeki hasadina baslandi. Lezzeti ve içerdigi selenyum oraniyla dünyada ün kazanan Tasköprü sarimsaginin tarlalardan toplanmasi için yogun mesai harcaniyor. Kastamonu’da 5 bin ailenin geçim kaynagi olan Tasköprü sarimsagi, bu yil 24 bin dekar alanda yetistirildi. Tasköprü sarimsagi için Kastamonu Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan hasat etkinligi düzenlendi.

Tasköprü’nün Yukariçayircik köyünde gerçeklestirilen tarla gününe Kastamonu Valisi Meftun Dalli ile AK Parti Kastamonu milletvekilleri Halil Uluay ve Fatma Serap Ekmekci katildi.

Vali Dalli, beraberindeki protokol üyeleriyle, Tasköprü ilçesinde sarimsak tarlasinda çalisan çiftçileri ziyaret etti, tarlada çalisan kadinlarla birlikte hasat yapti.

Tasköprü sarimsagindan yiyen Vali Dalli, özellikle yemeklerde kullanilan Tasköprü sarimsaginin saglik açisindan çok faydali bir ürün oldugunu belirtti.

Tasköprü sarimsaginin Kastamonu’nun en kiymetli ve tescilli ürünlerinden biri oldugunu söyleyen Vali Dalli, Kastamonu’nun çok kaliteli bir sarimsaga sahip oldugunu kaydetti.

Vali Dalli, “Dünyanin en iyi sarimsagi oldugunu ben demiyorum gurmeler söylüyor. Lüks otellerde en çok aranan ve insanlarin en çok sevdigi sarimsak” dedi.



"Soguk hava deposu yapilirsa daha uzun süre sarimsak satisa sunulabilir”

Türkiye’de su anda 120 bin dekarlik alanda sarimsak ekildigini söyleyen Vali Dalli, “Bunun 27 bin dekari Kastamonu’da, onun da 23 bin dekari Tasköprü’de ekiliyor. Dekarda 800 ile 1200 kilo civarinda bir ürün aliniyor. Eksik olarak soguk hava deposu var. Insallah isadamlarimizdan Tasköprülü hemsehrilerimiz ve birligimiz vasitasiyla, Tarim ve Orman bakanligimizin destegi ile bir soguk hava deposu yapilirsa daha uzun süre sarimsak satisa sunulabilir” diye konustu.

Kastamonu Milletvekili Halil Uluay ise, “Tasköprü sarimsaginin dis rengi pembemsidir. Sarimsagi açtigimizda çikan sivi dünyada tespit edilmis en iyi antioksidandir. Tüm vatandaslarimiza manavlardan sarimsak alirken bu özellikleri aramalarini tavsiye ediyorum” diye konustu.

Kadinlarin sarimsak sökümünde ve dikiminde büyük emeklerinin oldugunu belirten Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekci de, “Beyaz altinlar gün yüzüne çikiyor. Burada unutulmamasi gereken en önemli sey bu isin dikiminden hasadina kadar bastan sona kadin emegi. Bunun için ben kendilerine ayrica tesekkür etmek istiyorum” seklinde konustu.



"Su anda en iyisi 120-130 lira civarinda"

Tasköprü sarimsaginin 120 ila 130 lira arasinda satildigini söyleyen Tasköprü Sarimsak Üreticileri Birligi Baskani Abdullah Eligüzeloglu da, “Tasköprü sarimsagi Mart ayinda dikilir, Temmuz ayinda hasat yapilir. Dogal sartlarda 10 ay muhafaza edilir. Raf ömrü en uzun olan sarimsaktir. Mayis ve haziran ayinda piyasada Tasköprü sarimsagi bulunmaz. Bu yil yine bereketli bir hasat bekliyoruz. Bizim sarimsagimiz kalitesi ile ön plana çikiyor. Bu sene 25 bin ton civarinda sarimsak beklentimiz var. Su anda en iyisi 120-130 lira civarinda, en küçügü de 40 lira civarinda gözüküyor. Su anda bu fiyat normal ama degisebilir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA