Yozgat'ta 58 Köye GES Kuruldu, Enerji Maliyetlerinde Ciddi Düsüs Yasandi

Yozgat Valiligi Il Özel Idaresi’nin Günes Enerji Santralleri (GES) yatirimlariyla köylerin içme suyunun temininde kullanilan elektrikte tasarruf saglandi. Bu çerçevede il genelinde 58 köye kurulan günes enerji panelleri sayesinde enerji maliyetlerinde ciddi oranda düsüs yasandi.

Yozgat'ta 58 Köye GES Kuruldu, Enerji Maliyetlerinde Ciddi Düsüs Yasandi
Yozgat Il Özel Idaresi, köylerin su depolarindaki elektrik maliyetinin artmasi üzerine 2 yil önce günes paneli kurmak için çalismalara basladi.

Bu çerçevede il genelinde 58 köye kurulan günes enerjisi panelleri sayesinde köylerde enerji maliyetlerinde ciddi oranda düsüs yasandi. Yozgat il genelinde diger köylerinde su ihtiyacinin (GES) ile karsilanmasi için çalismalarin devam ettigi ögrenildi. Günes Enerji Sistemi projesi ile ayrica bazi kurumlarda enerji maliyetinin azaltilmasi için de kullaniliyor.

“Tüm ihtiyaçlarimizi GES ile karsiliyoruz”

Dayili Köyünden Belizar Açikyürek, GES sayesinde her türlü ihtiyaçlarini karsiladiklarini söyleyerek, “Köyümüzün suyu artik günes paneli sayesinde akiyor, daha önce maliyetler yüksekti elektrikle çalisiyordu. Su faturamiz günes enerjisi sayesinde yari yariya düstü, suyumuzda kesintisiz akiyor. Her türlü ihtiyacimizi bu sistemle karsiliyoruz” dedi.



“Sadece kamunun degil özel sektörün de GES yatirimlari devam ediyor”

Günesin milli bir sermaye olduguna deginen Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan ise “Bu noktada üretim maliyetlerimizi düsürmek ve ülke ekonomisine katki sunmak üzere günes enerjisinden azami derecede istifade etmek üzere çalismalarimiza devam ediyoruz. Su ana kadar arkadaslarimizin gayret ve çalismalariyla 58 köyümüzde içme suyu tesislerimizde günes enerjisi kullaniyoruz. Bunun yani sira kamu binalarimiz ve il özel idaremiz içerisinde olan binalardaki elektrik harcamalarimiz da vardi. Bunlari da karsilamak üzere 1 Megawattlik bir tesisi de il özel idaremize kazandirmis olduk. GES yatirimlarimiz özellikle köylerdeki içme sulari için yatirimlarimiz devam edecek. Bunlari zaman zaman hayata geçirmeye devam edecegiz. Yozgat önemli bir günes kenti. Sadece bizlerin degil, özel sektöründe GES yatirimlari devam ediyor. Çok ciddi yatirimlar yapan firmalar da var. Diger firmalari da buraya yatirim yapmaya davet ediyoruz. Yozgat günesin hissedildigi, enerjiye dönüstügü cografyalardan da birisi" seklinde konustu.



“Kurumlarda yüzde 60, köylerde tamami GES’ten karsilaniyor”

Yozgat’in bütün köylerinde GES’lerin kurulmasi için çalismalara devam ettiklerini belirten Vali Özkan, “Geçen yil il özel idaremize kazandirdigimiz 1 Megawattlik santralle genel binalarimizin yüzde 60’inda elektrik gideri dogrudan GES ile karsilandi. Köylere kurdugumuz tesislerde ise yaz aylarinda tamamini içme suyunun günes panellerinden karsilayabiliyoruz. Kismen kis aylarinda iletim hatlarinda elektrik kullaniyor olabiliriz. Köylerde içme suyu için kullandigimiz GES’lerde 10 aylik süreçte bütün enerji ihtiyacimizi GES’lerden karsiliyoruz. Bu ve benzeri yatirimlarimiz köylerde devam edecek.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA