Vali Dagli, Dolandiricilik Olaylarina Karsi Uyardi

Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, son aylarda dolandiricilik olaylarinin artisina dikkat çekerek, internet, telefon ve sosyal medya üzerinden gerçeklestirilen dolandiricilik olaylarina karsi vatandaslari daha duyarli olmalari için uyardi.

Vali Dagli, Dolandiricilik Olaylarina Karsi Uyardi
Valilikte düzenlenen Haziran ayi degerlendirme toplantisinda konusan Vali Zülkif Dagli, emniyet ve jandarma birimlerince yasadisi olarak internet üzerinden bahis oynatildigi tespit edilen 36, müstehcenlik ve fuhus içerikli yayin yapan 26 olmak üzere toplam 62 sitenin erisimin engellendigini açikladi.

Oltalama teknigi ile kisilerin bilgilerini ele geçirerek menfaat temin ettigi tespit edilen 30 URL adresinin Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezine bildirilerek çok sayida vatandasimizin magdur olmasinin önüne geçildigine dikkat çeken Vali Dagli, ayrica internet üzerinde yapilan sanal devriye faaliyetinde suç teskil edebilecegi degerlendirilen toplam 230 sosyal medya hesabi hakkinda islem yapilarak ilgili birimlere bildirimde bulunuldugunu açikladi.

Kolluk kuvvetleri tarafindan 5 bin 583 adet devriye faaliyeti, 236 adet sabit-seyir halinde umuma açik yerlerde uygulama, 21adet genis katilimli huzur uygulamasi gerçeklestirildigini anlatan Vali Dagli, “Bu uygulamalar ilçelerimizde emniyet ve jandarmamiz ortakliginda yapilmaktadir. Bu uygulamalarda; 169 bin 662sahsin sorgusu yapilmistir. Çesitli suçlardan haklarinda adli makamlarca yakalama karari bulunan 363 sahis yakalanmis, bu sahislardan 33’ü tutuklanarak cezaevine teslim edilmistir. Ilimiz genelinde Haziran ayi içerisinde 2.271 olay meydana gelmis, bu olaylardan 2 bin 110’u aydinlatilmistir.161 olayin aydinlatma çalismalari halen devam etmektedir. Haklarinda kayip olduklarina dair müracaatta bulunulan 25 sahisin tamami bulunmustur. 37 kayip çocuk bulunarak ailelerine teslim edilmistir. Yürütülen çalismalarda; 51 adet ruhsatsiz tabanca, 29 adet av tüfegi,19 adet kuru siki tabanca ve bu silahlara ait 1.316 adet çesitli çap ve markalarda fisek ele geçirilmistir” dedi.

Emniyet ve jandarma trafik birimlerince yapilan çalismalar hakkinda da bilgi veren Vali Dagli, “Yapilan uygulamalar da 96 bin 781araç denetlenmis ve kurallara uymayan 22 bin 103 araç veya sürücülerine gerekli idari para cezalari uygulanmistir. Ayrica trafik güvenligini tehlikeye düsüren araçlar ile sürücü belgesiz veya alkollü araç kullanma gibi çesitli suçlardan toplam 625 araç trafikten men edilmistir. Bunun yani sira 7 bin 803 motosiklet kontrol edilmis,1.021 motosiklet sürücüne islem yapilmistir” seklinde konustu.



Zehir tacirleriyle etkin mücadele

Uyusturucuyla mücadele kapsaminda, gelecegin teminati olan çocuklari ve gençleri zehirlemek isteyen uyusturucu tacirlerine yönelik mücadelenin araliksiz devam ettiginin altini çizen Dagli, “Narkotik ve KOM birimlerimizce; 103 gram metamfetamin, 60 gram kubar esrar, 721 gram bonzai, 3 bin 884adet sentetik ecza, 3 bin 332 gram skunk maddesi, 20 adet ecstasy, 4 adet uyusturucu kullanma aparati, 10 kilo kaçak kiyilmis tütün, 18 bin 720 dal/adet makaron sigara, 3 bin 87 litre kaçak alkol, 1 adet Iklimlendirme sistemi ele geçirilmistir. 6136 SKM, resmi belgede sahtecilik, parada sahtecilik, tefecilik, nitelikli dolandiricilik, kaçakçilik kanununa muhalefet ve FETÖ silahli terör örgütüne üye olma suçlarindan 26 süpheli sahsa adli islem yapilmis, uyusturucu madde ticareti suçundan 14 sahis tutuklanarak cezaevine teslim edilmis, 3 sahis adli kontrol sartiyla serbest birakilmistir. Tekel Bayilerinde 22.00-06.00 saatleri arasinda alkol satislarinin yasak olmasi dolayisiyla denetimlere agirlik verilmis, yapilan denetimler sayesinde bu tür ihlaller bitme noktasina gelmistir. Içisleri Bakanligimizin baslattigi “En Iyi Narkotik Polisi Anne” projesi kapsaminda 406 anneye ulasilarak bilgilendirmeler yapilmistir. Ayrica DEAS Silahli Terör Örgütü adina faaliyette bulundugu tespit edilen 1 sahis hakkinda adli islem yapilmis, sinir disi edilmek üzere Il Göç Idaresi Müdürlügüne teslim edilmistir” ifadelerini kullandi.

Vali Dagli, boguma olaylari ve orman yanginlarina dikkat çekti

Havalarin isindigi yaz aylarinda serinlemek, eglenmek, balik tutmak gibi sebeplerle tercih edilen göl ve göletler, sulama kanallari, barajlar, akarsu yataklari ve havuz gibi alanlarda can kayiplarina sebep olan bogulma olaylari yasandigini hatirlatan Vali Dagli, sunlari kaydetti; “Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte olusabilecek orman yanginlarinin önlenmesi amaciyla Valiligimizin almis oldugu karar ile ilimiz sinirlari içerisinde bulunan ormanlik alanlara girisler 30 Ekim tarihine kadar yasaklanmistir. Jandarma emniyet ve orman muhafaza memurlarimizdan olusturulan denetim ekiplerimiz gözetim ve denetimlerini etkin bir sekilde yapmaktadirlar. Vatandaslarimizi almis oldugumuz bu yasaklama karari çerçevesinde hareket ederek duyarli ve dikkatli olmaya davet ediyorum. Bildigimiz üzere orman yanginlarinin büyük bir çogunlugu insan kaynakli nedenlerden meydana gelmektedir.

Diger bir tehlikeli husus da aniz yakmadir. Kesinlikle aniz yakmayalim ve yakilmasina müsaade etmeyelim. Bu tür olaylarla karsilasan vatandaslarimiz derhal 112 Acil Çagri Merkezimizi arasinlar.

Bir baska önemli konu ise; dügünlerde ve eglencelerde silah ile havaya ates edilmesidir. Bunun yaralanma ve ölümlere ne kadar çok yol açtigi asikardir. Emniyet ve Jandarma ekiplerimiz tarafindan tüm etkinlikler siki bir sekilde kontrol edilecek, tüm dügünlerde güvenlik güçlerimiz sivil olarak bulunacak, silah atanlarin tespiti yapilacak ve ilgili kanun maddelerine göre gerekli yasal islemler uygulanacaktir. Vatandaslarimizi bu konuda duyarli olmaya davet ediyorum”

“Suç ve suçlularin üzerine kararlilikla gidilecek”

Suç ve suçlularin üzerine kararlikla gidilecegini açiklayan Vali Dagli, “Emniyet ve asayisi saglama, huzur ve güvenin tesisi için gerçeklestirilen faaliyetler simdiye kadar oldugu gibi bundan sonrada hiz kesmeden ve artarak devam edecektir. Suç ve suçlularinin üzerine kesin ve kararli bir sekilde gidecegiz. Huzur ve sükunu kaçiranlara, toplumsal düzeni bozmaya çalisanlara göz açtirmayacagiz. Bütün bunlari yaparken tüm kamu kurum ve kuruluslarimizla, oda ve STK’larimizla, vatandaslarimizla ve siz degerli basin mensuplarimizla iletisim ve isbirligi içerisinde olacagiz. Kisaca toplumun tüm kesimleri ile el ele vererek çalismalarimiza yogun bir sekilde devam edecegiz. Tüm gayemiz Çorumlu vatandaslarimizin güven ve huzur içerisinde hayatlarini sürdürmeleri” sözleriyle konusmasini tamamladi.

Toplantida Il Jandarma Komutani Jandarma Kd. Alb. Naim Çetinkaya, Il Emniyet Müdür Vekili Mete Bayrak, Vali Yardimcisi Tamer Orhan hazir bulundu.
Kaynak: İHA