Tarihi Hamamin Bulundugu Insaat Kazisinda Hummali Çalisma

Bolu’da insaat alanindaki temel kazma çalismalari sirasinda tarihi hamamin bulundugu 3. derece sit alaninda hummali çalisma yürütülüyor. Bolu’nun tarihine yönelik arastirmalar yapan Ufuk Ak, "Dikkatlice kaziliyor. Ateste pisirilmis tuglalar ve taslarla örülmüs sicak sularin içeride gezebilecegi kanallar da mevcut" dedi.

Tarihi Hamamin Bulundugu Insaat Kazisinda Hummali Çalisma
Akpinar Mahallesi’nde bir firma, 90 adet 1+1 daire yapmak için Mumcuoglu Sokak’taki bos arazide temel kazma islemi baslatti. Yetkili firma, 3. derece sit alaninda bulunan bos arazide zemin etüt çalismasi yürüttü. Yapilan çalismalarda topragin altinda tarihi kalintilara rastlandi. Firma yetkilileri tarafindan durum Bolu Müze Müdürlügü’ne bildirildi.

Kazi alanina Müze Müdürlügü personelleri gönderildi. Arkeologlar tarafindan yapilan incelemelerin ardindan bina yapim çalismasi durduruldu. Topragin altinda kalan tarihi kalintilarin Roma dönemine ait hamam oldugu düsünülüyor. El oymasi seramik eserlerinde bulundugu kazida çalismalar devam ediyor.

"Roma dönemine ait kalintilar ortaya çikti"

Amatör tarih arastirmacisi Ufuk Ak, "Burada yapilan temel kazi çalismalarinda eski Roma dönemine ait kalintilar ortaya çikti. Kazinin basinda gözetmenlerimiz de var, Bolu Müzeler Müdürlügünden iki arkadasimiz var. Onlarin dediklerine göre, burada hamam kalintisi gözüküyor. Ayni zamanda Hisar Tepesi dedigimiz yerde Roma dönemine ait tapinak da mevcut ve sol tarafinda tiyatro kalintisi, kuzeydogu cephesinde de bir kilise kalintisi oldugu biliniyor. Güneyinde de stadyum kalintisi mevcut ama onun dörtte üçü kaybolmus zamanla ve dörtte biri kalmis" dedi.



"Bolu’nun kültür turizmi açisindan çok büyük degeri var"

Bolu’nun eski bir tarihe sahip oldugunu aktaran Ufuk Ak, "Roma’nin en büyük hükümdarlari arasinda yer alan Hadrianus döneminde Bolu, ’Claudiopolis’ olarak adlandirilmis. Aslinda Bolu’nun kültür turizmi açisindan da çok büyük degeri var ama ne yazik ki bunu çok ön plana çikaramiyoruz" diye konustu.



"Sicak sularin içeride gezebilecegi kanallar da mevcut"

Bugün bulunan tarihi hamamin çevresinde sicak su kanallarinin da görüldügünü vurgulayan Ak, "Dikkatlice kaziliyor. Ateste pisirilmis tuglalar ve taslarla örülmüs sicak sularin içeride gezebilecegi kanallar da mevcut. Insaat çalismalarina kazi yapildiktan sonra devam edilecek. Degerli parçalar da Müzeler Müdürlügüne teslim edilecek" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA