AFAD Baskani Okay Memis Açiklamasi 'Uyarilara Dikkat Edilirse Can Ve Mal Kaybi Önlenebilir'

Dogu Karadeniz Bölgesi’nde yasanan saganak yagislar nedeniyle turuncu ve sari alarm verilen illeri ziyaret eden AFAD Baskani Okay Memis, vatandaslarin uyarilari dikkate almalari halinde can ve mal kayiplarinin önüne geçilebilecegini söyledi.

AFAD Baskani Okay Memis Açiklamasi 'Uyarilara Dikkat Edilirse Can Ve Mal Kaybi Önlenebilir'
Turuncu alarm verilen Samsun ve Ordu illerinin ardindan sari alarm verilen Giresun’u ziyaret eden Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Baskani Okay Memis, Vali Mehmet Fatih Serdengeçti, Giresun Belediye Baskani Fuat Köse, AFAD yetkilileri ve kurum yetkilileriyle toplanti gerçeklestirdi. Yapilan toplantinin ardindan basin açiklamasi yapan Memis, “Dünden itibaren hem Samsun, hem de Ordu vilayetlerimiz için Meteoroloji Genel Müdürlügü tarafindan turuncu alarm, asiri yagis ikazi verilmisti. Bu kapsamda riskli bölgelerde vatandaslarimiza gerekli ikazlari yaptigimizi söyleyebiliriz. Bu ikazlari nasil yapiyoruz. Bütün vatandaslarimiza SMS ile bilgilendirmeler yapiyoruz. Bununla yetinmiyoruz. Daha sonra hem belediye anons sistemleri ile hem de camilerdeki anons sistemleriyle köylerde ve kirsal alanlarda yasayan kardeslerimize dere yataklarindan uzak durmalari çagrisinda bulunuyoruz. Bu çerçevede yapilan çalismalar neticesinde Samsun’un özellikle Terme ilçesinde dere tasmasi sorunuyla karsi karsiya kalindi ancak herhangi bir can kaybi yasanmadi. Ancak Ordu ilimizde maalesef bir teyzemiz dereden karsi karsiya geçerken suya kapildi ve hayatini kaybetti. Kayboldugu yerden yaklasik 2 kilometre asagida AFAD, jandarma ve Büyüksehir ekipleri marifetleriyle maalesef cansiz bedenine ulasildi. Mus’un Malazgirt ilçesinde asiri yagislar nedeniyle bir vatandasimiz hayatini kaybetti. Erzurum’un Tekman ilçesinde 4 vatandasimiz asiri yagislar neticesinde yaralandi” dedi.



"Uyarilar dikkate alinmali"

Sari alarm verilen illerde vatandaslarin uyarilari dikkate almalarini isteyen AFAD Baskani Okay Memis, “Giresun ve Trabzon ve yakin illerimizde sari ikaz bulunmamaktadir. Biz buna ragmen yine Valimizin baskanliginda, Belediye Baskanimiz ve diger paydaslarimizla birlikte muhtemel riskleri göz önüne aldik. Muhtemel riskler neticesinde dikkat edilmesi gereken hususlari dile getirdik. Buradan biz vatandaslarimizi yeniden ikaz etmek istiyoruz. Degerli vatandaslarimiz su debisi yükseldiginde, yaklasik 15 santimetrelik bir suda karsidan karsiya geçmek isterseniz, su debisi sizin ayaginizi yerden kesiyor. Bu hususa dikkat ediniz. Ayni sekilde bir araç da 35 santimetrelik debinin üzerinde su oldugunda aracin tekerlekleri yerden kesiliyor. Birçok can kayiplari bu sekilde olabiliyor. Vatandaslarimiz, kamu görevlileri, valiliklerimizin, emniyetimizin, jandarmamizin, AFAD’imizin ikazlarina dikkat etmeliler. Asiri yagisli oldugu zaman dere yataklarindan lütfen uzak dursunlar. Yeter ki can kaybi yasamayalim. Olusan hasarlari Cumhurbaskanimiz liderliginde, hükümetimiz ve devletimizin imkanlariyla giderebiliriz ama can kaybinin telafisi yok. En önemli olan husus can kaybi yasanmamasi” dedi.



"Dereler islah ediliyor"

Yasanabilecek riskleri azaltmak için alinan tedbirlerle ilgili de bilgi veren Memis, “AFAD üzerinden 111 is makinesi için DSI ile bir protokol yaptik. Karadeniz illeri basta olmak üzere Türkiye’nin bütün derelerini islah etmeye basladik. Insallah 2 yil içerisinde tüm bu bölgedeki derelerin is makineleriyle temizlenme islemleri devam ediyor. Bu anlamda hem Ordu, hem Giresun, hem Trabzon ve Rize’de, diger sahil kesimlerinde AFAD koordinasyonunda riskli derelerde en azindan bakim ve islah çalismalari devam ediyor. Böylece can kaybinin önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bu çalisma yeni basladi.

Çok da iyi gidiyor. Bize bu imkâni veren Cumhurbaskanimiza, Içisleri Bakanimiza, Tarim ve Orman Bakanimiza sükranlarimizi sunuyorum” dedi.

Kaynak: İHA