II. Abdülhamid'in Tahta Çikisina Özel Yapilmisti Açiklamasi Bölgede Sadece O Ayakta Kaldi

Elazig’in Maden ilçesinde, Sultan II. Abdülhamid’in tahta çikisinin 25’inci senesine özel yaptirilan 125 yillik saat kulesi, Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde bugüne ulasan tek saat kulesi olarak dikkat çekiyor.

II. Abdülhamid'in Tahta Çikisina Özel Yapilmisti Açiklamasi Bölgede Sadece O Ayakta Kaldi
1899 yilinda Sultan II. Abdülhamid’in tahta çikisinin 25’inci senesine özel Maden ilçesinde yapilan saat kulesi, turizme hizmet ediyor. 25’inci yila özel 25 sira kesme ve 25 sira cüruf tasi ile yapilan yapi bir zamanlar yikilmaya yüz tutsa da 2018 yilinda Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan restore edildi. Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde bugüne ulasan tek saat kulesi olarak dikkat çeken yapi, ilçe turizminin önemli yapisi olarak dikkat çekiyor.

Maden saat kulesi hakkinda bilgi veren Bakir Maden Kültür, Turizm, Kalkinma ve Dayanisma Dernegi Baskani Süleyman Deniz Seyrek, "Maden saat kulesi, 1899 yilinda Sultan II. Abdülhamid’in tahta çikisinin 25’inci senesinde yapilan Türkiye’nin farkli bölgelerindeki saat kulelerinden birisi. O dönemde 30 civari saat kulesi yapilmis. Onlardan birisi de Maden ilçemizdeki bu saat kulesi. Digerlerinden ayiran özellikleri var. Saat kulesinde Maden’in yerel malzemesi olan cüruf tasi kullanilmis durumda. Ayni zamanda 25’inci yili simgelemesi amaciyla kulanin altindan çati kismina kadar 25 sira kesme tasi, 25 sira da cüruf tasi ile özel bir görüntü verilmis” dedi.



Dogu ve Güneydogu’da bugüne ulasan tek saat kulesi

Maden saat kulesinin, Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgesinde günümüze ulasan tek saat kulesi oldugunu kaydeden Baskan Seyrek, "Siirt ve Mardin’de de o dönemde yapilmis ama günümüze ulasamamis. Saat kulesi 2017 yilinda harap hale gelmisti. Saatleri kaybolmus, çatisi çökmüs ve kapisi yok olmus durumdaydi. O dönemde bir restorasyondan geçti. Güzel bir restorasyon oldugunu söyleyebiliriz. Tekrardan ilçe halkina ve turizme hizmet etmeye basladi.

Ilçemizin simgelerinden biri olmayi sürdürüyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA