Popülasyonu Artan Ayilar Yerlesim Yerlerini Mesken Tuttu

Kastamonu’nun Küre ilçesinde son yillarda yol kenarlari ile ilçe merkezi ve köylerde sik sik görülmeye baslayan ayilar, vatandaslari tedirgin ediyor.

Popülasyonu Artan Ayilar Yerlesim Yerlerini Mesken Tuttu
Küre Daglari Milli Parki içerisinde barindiran Kastamonu’nun Küre ilçesinde ayilar, vatandaslar tarafindan siklikla görülmeye baslandi. Yol kenarlarina kadar inen ayilar, ilçe merkezinde çöp konteynerlerden yiyecek ararken vatandaslar tarafindan da cep telefonu ile kaydediliyor. Köylerde evlerin yanina kadar gelen ayilar, ari kovanlarina zarar veriyor. Türkiye’de resmi verilere göre, ayi popülasyonunun en yogun oldugu Kastamonu’da, ayilar son yillarda binlerce ari kovanini parçaladi, arilari da telef etti. Ormanlik alanda yiyecek bulamadiklari için yavrulariyla birlikte yiyecek arama telasina giren ayilar, sehir merkezlerine kadar inerek, çöp konteynirlarindan yiyecek ariyor. Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü verilerine göre ayi popülasyonunun en fazla görüldügü Kastamonu’da bin 500’e yakin bozayi bulunuyor. Yüzde 67’si ormanlarla kapli Kastamonu’da ayilar en çok Küre Daglari Milli Parki sinirlari içerisinde yer alan Agli, Küre, Inebolu, Doganyurt, Cide, Senpazar, Azdavay ve Pinarbasi ilçelerinde yasiyor.

Ilçede yasayan vatandaslar son yillarda sik sik karsilastiklari ayilar sebebiyle tedirgin olduklarini söyledi.



“Köyümüzde komsumuzun üç kovan arisini telef etti”

Küre ilçesine bagli Camili köyünde yasayan Mustafa Küloglu, arilarin özellikle ari kovanlarina zarar verdigini belirterek, “Köy ve tarim isleri ile ugrasiyorum. Bazen araç ile köye gelip giderken ayi görüyorum. Köylü oldugumuz için hayvanimiz oluyor, bahçemiz oluyor. Bu sefer ayi köyümüzde komsumuzun üç kovanindaki arilari telef etti. Yakin zamanda görmedim ama geceleri köpekler havliyor, kendisini görmedim ama izlerini görüyoruz. ilçemizde fazlasiyla ayi var. Haberlerde ya da sosyal medyada da görüyoruz. Ayinin bizlere zarari oluyor. Hayvan otlatmaya giderken tedirgin oluyoruz, acaba karsimiza çikar mi diye düsünüyoruz. Izlerini görüyoruz, tedirgin oluyoruz. Bu konuya devletimizin bir el atmasi lazim” diye konustu.



“Yiyecek ariyoruz diye meskun mahallelerine kadar ayilar geliyorlar”

Küre ilçesi Ecevit Uzunöz köyünde ikamet eden Vasif Ünlü ise “Geçtigimiz yillarda ayilar köyümüze kadar geliyordu. Evimizin yakinina kadar geldigi oldu. Meyve zamaninda bahçelerimize zarar veriyor. Su anda ayilar, Küre’nin yakin civarinda görünüyor. Köyümüze bu yil henüz gelmedi. Vahsi hayvan oldugundan dolayi korkuyoruz. Elimizde sadece sopa var, silahimizda yok. Bundan dolayi korkuyoruz. Geçtigimiz yil hayvanlara saldiran ayi da oldu. Meyve zamaninda kapinin önüne kadar geliyor. Iklim degisikliginden, yeteri kadar kar yagmadigindan dolayi kis ayinda inlerinde duruyorlardi. Kar yagmadigindan inlerine bu yil girmediler. Simdi de yiyecek ariyorlar diye meskun mahallelerine kadar geliyorlar. Buralarda çöp atiklari gibi atiklar oldugundan buralari karistirip kendilerine yiyecek ariyorlar. Yavrularini demek ki yeteri kadar besleyemiyorlar, besleyemeyince çöplüklere gidiyorlar. Bu yil kis olmadigindan dolayi ayilarda inlerinde kalamadi. Sehir merkezlerine, yol kenarlarinda siklikla bundan dolayi görülüyor. Öncesinde Nisan ayinda dahi kar oluyordu. Biz simdi hayvanlari uzaklara kovamiyoruz. Ayidan korkuyoruz, hayvanlara gelir zarar verir, bizlere de zarar verir diye. Özellikle kapinin yakinlarinda hayvanlari otlatiyoruz” seklinde konustu.



"Bize de zarar verir diye ormana gidemiyoruz"

Mantar toplamaya da gidemediklerini söyleyen Ünlü, “Ormana gitmek istersen ancak elinde silah ya da balta olmasi gerekiyor. Insanlara zarar veriyor. Çünkü geçen yil 4-5 kisiye zarar verdi. O yüzden bize de zarar verir diye ormana gidemiyoruz. Ancak yabanci insanlar, buralari bilmeyenler geliyor. Onlara da rast gelirse ayilar saldiriyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA