Enver Altayli'nin Damadi Yilmaz Hakkinda Yakalama Karari

Yeniden yargilandigi davada "silahli terör örgütüne üye olmak" suçundan 12 yil hapis cezasina çarptirilarak cezaevinde kaldigi süre nedeniyle tahliye edilen eski istihbaratçi Enver Altayli’nin damadi Metin Can Yilmaz’in tahliyesine savcilik itiraz etti. Itiraz üzerine bir üst sayili mahkeme Yilmaz hakkinda yakalama karari çikartti.

Eski istihbaratçi Enver Altayli’nin damadi Metin Can Yilmaz’in "silahli terör örgütüne üye olmak" suçundan yeniden yargilandigi dava Ankara 16. Agir Ceza Mahkemesince görülmüstü. Yargilama sonunda Yilmaz’a FETÖ üyeligi suçundan 12 yil hapis cezasi verildi.

Casusluk suçundan beraat eden Yilmaz’in cezaevinde kaldigi süre dikkate alinarak adli kontrol sartiyla tahliyesine hükmedildi.

Kararin ardindan Ankara Cumhuriyet Bassavciligi Yilmaz’in tahliye edilmesine itiraz ederken bir üst mahkeme Yilmaz hakkinda yakalama karari çikartti.

‘Avukat esi açiklama yapti’

Sanik Metin Can Yilmaz hakkinda çikan bu karara iliskin esi avukat Dilara Yilmaz, "7 yildir tutuklu esim Metin Can Yilmaz 24 Temmuz’da hüküm ile tahliye edildi. Savci buna itiraz etti. Bugün Ankara 17. Agir Ceza Mahkemesi tekrar yakalama çikartti. Tutuklama için geçerli hiçbir hukuki neden yok. Kaçma tehlikesi diye bahsettiginiz, bugün imza için karakola gitti" ifadelerine yer verdi.

‘Olayin geçmisi’

Metin Can Yilmaz, kayinpederi Enver Altayli ile birlikte ayni davada yargilanmisti.

Iddianamede Altayli ve damadi Yilmaz’in, ABD’deki Halkbank davasini manipüle etmesi için bir dönem Iran masasinda görev yapan davanin saniklarindan Mehmet Bariner’i yurt disina çikarmaya çalistigi iddia edilmisti. 17 Haziran 2020’de görülen 7. celsede reddi hakim talebinde bulunan Yilmaz daha sonra bir kez daha reddi hakim talebinde bulunmustu. 16. Agir Ceza Mahkemesi’nin talebi kabul etmemesi üzerine son karari vermek için itirazin gönderildigi Ankara 17. Ceza Mahkemesi de Yilmaz’in, reddi hakim talebinin "yargilamayi uzatmaya yönelik" olduguna hükmederek talebi yerinde görmemisti. Yilmaz’in dosyasi, 26 Ekim 2020’de ayrilmisti. Ankara 16. Agir Ceza Mahkemesi, Yilmaz hakkinda "silahli terör örgütüne üyelik" suçundan 12 yil hapis cezasi vermisti. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi bu karari hukuka uygun bulurken temyiz incelemesi sonrasi Yargitay tarafindan karar bozulmustu. Usul yönünden verilen bozma karari sonrasi yeniden görülen davada FETÖ üyeligi suçundan 12 yil hapis cezasina çarptirilan Yilmaz casusluk suçundan ise beraat etmisti. Hükümle birlikte cezaevinde kaldigi süre nedeniyle Yilmaz’in tahliyesine karar verilmisti.
Kaynak: İHA