Denizi Olmayan Erzincan'da Üretilen Baliklar Trabzon Ve Elâzig'a Sevk Ediliyor

Erzincan’in Tercan ilçesi Tuzla Çayinda alabalik tesisinde üretilen baliklar Trabzon ve Elâzig’a sevk ediliyor.

Denizi Olmayan Erzincan'da Üretilen Baliklar Trabzon Ve Elâzig'a Sevk Ediliyor
Erzincan’da devlet destegiyle kapasiteleri artirilan alabalik tesislerinin sayisi ve üretimi gün geçtikçe artiyor.

Tuzla Çayinda bulunan ve ilçe merkezine yaklasik 5 kilometre uzaklikta olan Tercan Su Ürünleri Tesisinde balik üretim çalismalari araliksiz sürüyor. Yetistirilen alabaliklar, belirli bir kilograma ulastiktan sonra somon olmasi için Trabzon ve Elâzig illerine sevk ediliyor.

“Alabalik üretiminde devlet destegiyle ülkede büyük bir kazanç elde edilecek.”

Erzincan Tarim ve Orman Il Müdür Yardimcisi Serkan Kütük, söz konusu alabalik tesisinde yavru ve sofralik alabalik üretimi yapildigini kaydetti.

Kütük, “Özellikle Erzincan ilimizde denizi olmayan bölge olarak üretmis oldugumuz baligi Karadeniz’e göndermek kaydiyla burada Karadeniz somonu olarak üretimini yapip bunu ihracata göndermis olacagiz. Bu sayede büyük bir gelir elde edilmis olacak ve büyük bir istihdam saglanmis olacak. Öte yandan 2023 yilinda desteklemelerimiz de devam etmekte. Alabalik ve sofralik alabalik üretimimizde bakanligimiz tarafindan desteklemeler devam ediyor. Yeni yayinlanan tebligiyle beraber bu desteklemelerimiz artirarak ülkemizde büyük bir kazanç elde etmis olacagiz.” seklinde konustu.



“Denizi olmayan Erzincan’da da güzel isler, güzel üretimler yapiliyor”

Tercan Ilçe Tarim Müdürü Emre Özelgül, Tercan Barajiyla 13 bin hanenin elektrik ihtiyacinin karsilandigini belirterek barajda yil bazinda üretilen balik miktarinin artisina dikkat çekti. Özelgül, Tercan Barajimizda 2014 yilinda 149 tonluk üretimle baslamisken 2023 yili itibariyle 650 tonluk bir üretime ulasmis bulunmaktayiz. Erzincan’da üretilen baliklarimizin Elazig ve Trabzon iline sevkiyati yapilmaktadir. 350 gram agirliginda hasatini yaptigimiz baliklarimizi somon olmasi için sevkiyatini yapiyoruz. Denizi olmayan Erzincan’da da güzel isler, güzel üretimler yapilabiliyor. Baraj gölümüze ayrica yasaklama günlerinin disinda tüm doga severleri de avcilik için bekliyoruz.” dedi.



“Erzincan’da deniz yok ama iyi balik çikariyoruz!”

Tercan Su Ürünleri isletme sahibi Sükrü Adam ise balik üretim sürecini anlatti. Adam, sabah saat altida baliklara yemleme yaptiklarini gün içerisinde ise baliklarin yanina tekrar gelmediklerini söyledi.

Tercan Barajinin 23-24 derece oldugunu kaydeden Adam, günün geri kalaninda ise aglari temizlediklerini belirtti.

Isletme sahibi Adam, balik yapma kapasitesinin 50 ton oldugunu dile getirerek sunlari kaydetti;

“220 bin tane aliyorum. Bu baliklari 250-300 grama getirip Trabzon ve Elazig’a gönderiyoruz. Yani balik üretiyoruz. Erzincan’da deniz yok ama iyi balik çikariyoruz.”
Kaynak: İHA