Çöl Sicaklari Ile Birlikte Klima Kullanimi Artti, Uzmanlar Bir Dizi Uyarida Bulundu

Özellikle yaz sicaklarinin etkisini çok fazla hissettirdigi, çöl sicaklarinin etkili oldugu bu günlerde klimalar günlük hayatimizda önemli bir yeri tutarken, klimalarin dogru sekilde kullanilmamasinin saglik sorunlarina yol açabilecegi belirtildi.

Çöl Sicaklari Ile Birlikte Klima Kullanimi Artti, Uzmanlar Bir Dizi Uyarida Bulundu
Klimalarin sicak havalarin etkisiyle olusturabilecek sorunlar ile ilgili uyarilarda bulunan Medical Park Karadeniz Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Tevfik Özlü yaz sicaklarinda klimasiz olmadigini ama klimada bazi saglik sorunlarinin yasanabildigini ve klimalarin dogru kullanilmasi gerektigini söyledi.



"Bakimlarinin düzenli yapilmasi ve filtrelerinin degistirilmesi gerekir"

Klimalarin öncelikle bakimlarinin düzenli yapilmasi ve filtrelerinin degistirilmesi gerektiginin altini çizen Özlü, "Odayi aniden çok düsük sicakliga kadar sogutmamak, kademeli olarak ve zamana yayarak sogutmak gerekiyor. Onun disinda; ideal olarak oda sicakligi 21 ile 25 derece arasindadir. Yani dereceyi bu sicakliklarin altina düsürmemek gerekir. 17, 16, 14 gibi derecelere düsürülüyor bazen. Bu dereceler saglik açisindan olumlu sicaklik degerleri degil. Bir de klima odayi serinletmek içindir, kisiyi serinletmek için degildir. Onun için klimanin faninin karsisina geçmemek gerekir. Dogrudan klimanin rüzgarinin kisiye gelmemesi gerekir. Klimada kapali sistemde hava dönüyor, yani içerdeki havayi aliyor, sogutuyor ve tekrar içeriye veriyor, disardan içeriye hava degisimi olmuyor. Dolayisiyla bir süre klima çalistiktan sonra hava kirlenir. Onun için klima çalisirken de kapi ya da pencereyi açip atmosfer havasi ile içerdeki havanin degismesini saglamak lazim. Yoksa içerdeki havanin kirlenmesi söz konusu. Bunlara dikkat edilirse klimada çok sorun yasanmayabilir" dedi.



"Klima çalisan odalarda genis hazneli kap bulunmali"

Klima çalisirken oda içindeki nemin azaldigini ve havayi kuruttugunu belirten Prof. Dr. Özlü, "Bu durum risk olusturabilir. Bagil nem oraninin yüzde 60-70 gibi bir degerde olmasi idealdir. Bunu saglamak için odada su bulundurun. Genis kaplarda su bulundurun ki buhar yapabilsin, odanin nem yüzeyi yükselsin. Eger bunlara dikkat edilmezse klimaya bagli sorunlar yasanabilir. En sik gördügümüz bas agrisi, kas agrisi, kas spazmlari olabilir. Onun disinda ciltte, mukozada kuruluk, nezle gibi, farenjit, sinüzit gibi hastaliklara neden olabilir. Hatta zatürreye kadar bile gidebilir. Özellikle kalabalik bir odada kullaniliyorsa, eger o odada solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan bir hasta var ise o hastadan diger saglam kisilere bulasma klima yoluyla olabilir maalesef. Özellikle klimali bir odada kisi açikta uyursa, klimanin fani da kisiye gelirse, uyandiginda agrilarla uyanabilir. Romatizmal bir hastalik varsa onun tetiklenmesine sebep olabilir" diye konustu.

Kaynak: İHA