Eski Kent Meydani Yeniden Yapiliyor

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan hazirlanan “Adiyaman Meydan ve Çevre Düzenleme Projesi” ile kent merkezi yeniden hayat bulacak.

Eski Kent Meydani Yeniden Yapiliyor
6 Subat depremlerinden en fazla hasar gören illerden bir tanesi olan Adiyaman için büyük öneme sahip projelerden birisi daha hayata geçiriliyor.

Ilk etapta Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan ‘Kent meydani’ olarak planlanan ancak daha sonra içerigi degistirilerek büyütülen “Adiyaman Meydan ve Çevre Düzenleme Projesi” ile Adiyaman’in kalbi konumundaki kent merkezi yeniden yapilacak.

Adiyaman Kalesi ve çevresinin de içinde oldugu, Saat Kulesi’nden Cumhuriyet Caddesi’ne, Heykel Meydani (Sümer Meydani) ve Siratut Mahallesinin bir kisminin dahil oldugu 350 bin metrekare bir alanda yenilenme çalismasi yapilacak.

Kentin dokusuna uygun yapilar ile sehir merkezinin cehresi degisecek. Ana hatlari belirlenen projede sadece is yerleri ve dükkanlar olmayacak, kent park, kültür merkezi, kütüphane, müze ve deprem sehitleri için bir anitsal meydan yer aliyor.

Adiyaman Valisi Osman Varol, düzenledigi toplanti ile proje hakkinda basin mensuplarina bilgi verdi. Vali Varol, “Adiyaman için hayirli olsun. Gerçekten Adiyaman’in cehresini degistirecek. Adiyaman’i kendi mirasini koruyarak, kendisini gelecege güzel bir sekilde hazirlayacak çok kritik, çok önemli bir projenin gerçeklestirilecegine devletimiz aliyle gerçeklestirilecegine tanik olacagiz hep beraber, ilimiz için öncelikle hayirli olsun. Kesinlikle degerle ilgili yani hem sayiyi muhafaza edecegiz hem de vatandasimizin orada ki ticari, ekonomik degerini de muhafaza edecek bir formülle bu isi yönetecegiz. Vatandasimizin bu konuda en küçük bir kaygisi olmasin. Buranin hepsini biranda gerçeklestirmeyecegiz arkadaslar, bunu bir etaplama seklinde yapacagiz. Yani bir taraftan orda hayat devam ederken belirli bölümünde yenilenme gerçeklesecek, daha sonra orasi faaliyete girdiginde diger alan gelecek. Bununla ilgili bir etaplama çalismamiz var. Proje ile ilgili önden bir maliyet belirtmek mümkün degil ama sunu söyleyebilirim, Türkiye yürütülen en büyük kentsel düzenleme en büyük maliyetli, bütçeli bir projelerden bir tanesi olacak” dedi.

Projeyle ilgili düsüncelerini belirten esnaflar ise, “Yani vizyon projesi bu. Yapilmasi gereken bir proje, sehir için çok önemli, ekonominin döndügü yer. Zaten sehir 6 Subat depreminde yerle yeksan olan bir yer. Öyle tahmin ediyorum ki çok basarili bir eser ortaya çikacak. Hakkimizda hayirlisi” diye konustu.

Kaynak: İHA