Antep Fistiginda Yüksek Rekolte Çiftçileri Sevindirdi

Kilis’te 2 hafta sonra hasadi baslayacak olan Antep fistiginda yüksek rekolte beklentisi çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Antep Fistiginda Yüksek Rekolte Çiftçileri Sevindirdi
Türkiye’nin en önemli fistik üretim merkezlerinden birisi olan Kilis’te, yüksek rekolte beklentisi üreticiyi sevindirdi. Mevsimin sartlarina uygun seyretmesi sayesinde bu yil 75 bin dekar alanda 1 milyon 500 bin fistik agacindan 2 bin 500 ton fistik elde edilirken, bu yil hasadin baslamasiyla birlikte yaklasik olarak 5 bin ton fistik elde edilmesi bekleniyor.

‘‘Çiftçilerin umutlu bekleyisi basladi’’

Kilis’te 75 bin dönüm alana ekili olan 1 milyon 500 bin fistik agacinda yüksek rekolte beklentisiyle birlikte hasat için geri sayimin basladigini söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Güven Özdemir, ‘‘Kilis ve Güneydogu bölgesinin önemli geçim kaynaklarindan olan Antep fistiginin hasadi için geri sayim basladi.

Çiftçiler umutla hasadi beklerken, bu yil geçen seneye göre daha yüksek bir rekolte beklentisi içinde’’ dedi.



‘‘Rekolte yüksek, iç dolumu düsük’’

Kent genelinde yetistirilen fistik agaçlarinda sulama yapilan bölgelerin dolum oraninin daha da yüksek oldugunu anlatan Özdemir, ‘‘Rekolte yüksek ama meyve tutumunda iç dolum oraninin düsük olmasi nedeniyle fiyatlarin yüksek olacagini tahmin ediyoruz. Bu yilki rekoltenin yüksek olmasina ragmen, asiri sicaklar ve soguk hava nedeniyle bitkilerin tam çiçeklenme döneminde döllenme yapmamasi, iç dolum oranini düsürdü. Sulama yapilan bölgelerde dolum orani daha yüksek olurken, suyun meyve agaçlari için önemi bir kez daha ortaya çikti. Bu sene geçen seneye göre rekolte beklentimiz çok yüksek. Agaçlardaki meyve tutumuna baktigimiz kadariyla fistiklarda iç dolumu çok az’’ dedi.



‘‘Yesil Altinin fiyatinin 600’e kadar çikmasini bekliyoruz’’

Fistik agaçlarinda meyve tutumunun geçen senelere göre oldukça yüksek oldugunu aktaran Kilis Ziraat Odasi Baskani Ibrahim Kara,‘‘ Fistik agaçlarinda rekolte beklentimizin çok üstünde olurken, iç dolum oraninin düsük olmasi nedeniyle fiyatlarin yüksek olacagini tahmin ediyoruz’’ seklinde konustu.

30 yildir fistik üretimi yaptigini söyleyen üretici Mehmet Sakar,‘‘ Hasadini yapacagimiz fistik agaçlari 30 yildir bakimini eksik edilmiyor. Bu sezon fistik agaçlarinda rekolte geçen seneye göre beklentimizin çok üstünde. Mevsim sartlarindan dolayi içi bos olan fistik orani hemen hemen ayni. Agaçlarda bu sekilde meyve tutumu devam ederse fiyat ve rekoltenin yükselmesini bekliyoruz’’ diye konustu.

Kaynak: İHA