Rizeli Esnafin Bozuk Para Isyani

Rize’de piyasada bozuk para bulamayan esnaf isletmesinin camina “Lütfen bozuk para ile alis veris yapmaya çalisalim” yazili uyari yazdi.

Rizeli Esnafin Bozuk Para Isyani
Ilginç yöntem ve metotlarla haberlere konu olan Rize yine kendi adindan ilginç bir uyari afisi ile söz ettirdi. Rize Merkez Piriçelebi Mahallesi’nde hizmet veren bir isletme piyasada bozuk para bulamadiklarini dile getiren bir uyari ile müsterilerine "Satis yapamayabiliriz" dedi.

Herkesten bozuk para ile alis veris yapmasinin istenildigi isletmeye asilan uyarida “Piyasada bozuk para bulunamiyor olusu ve sigara fiyatlarinin çok küsuratli olusundan para üzeri vermekte zorluk çekiyoruz. Satis yapamaya biliriz. Özür dileriz. Lütfen bozuk para ile alis veris yapmaya çalisalim” ifadelerine yer verildi.

Sokak sokak bozuk para aradiklarini dile getiren isletme çalisani Dogan Inal “Bozuk para arayisindayiz. Isi gücü biraktik 1 TL ara, 10 TL ara, 5 TL ara. Sigaranin fiyatini ya 70 TL yapin ya 100 Lira yapin. 1 TL mi verelim adama, 4 lira mi alalim, çikip piyasadan 10 TL mi arayalim? Yani isi gücü biraktik bozuk para ariyoruz. Bir kari da yok. Parayi ürüne bagla ne olacak, 50 kurus para kazanacaksin. Adama bozuk para ara, ona yalvar, buna yalvar. Böyle bir sey yok. Düzenleyin su fiyatlari, fiyatlari indirin” dedi.

Hiçbir isletmede bozuk para olmamasindan dert yanan Inal “Kimsede bozuk para yok, suan 1 TL’ye sakiz da yok. Adam üstüne sakiz ver diyor ama 1 TL’ye sakiz yok. En ucuz sakiz 7 TL. Insanlar 10 TL veriyor 3 TL üzerini veremiyoruz. Hem kagit para sikintisi var, hem madeni para sikintisi var, en çokta para sikintisi var. Tuvalete gidip 1 TL soruyoruz yok, kimden para arayacagimizi da sasirdik. Bu sigara fiyatlarini kim ayarliyorsa helal olsun yani. Bize mal getirdikleri zaman 1 torba da bozuk para getirsinler. Neyse parasi veririz, bu kadarda olmaz” ifadelerini kullandi.

“ Darphanedeki arkadaslara sesleniyorum; su 1 TL’lere biraz agirlik verin, bize yetistirin"

Piyasada bozuk para kalmayisini müsteriye de anlamadiklarini kaydeden Inal “1 TL kar edecegiz ya adama fazla para veriyoruz o sekilde de adamdan kurtulamiyoruz. Adamla neredeyse dövüsecegiz. Adam soruyor ‘Neden eksik aldin’ aldik iste para üstü yok ne edelim. Sonra bu adam yakamizi da birakmiyor. 2 TL borcun olsun diyoruz ona da ‘Yok, hak geçer’ diyor. Ne yapalim simdi bizde de para üstü yok. Ya 2 TL vereceksin, ya 2 TL birakacaksin. Darphanedeki arkadaslara sesleniyorum; su 1 TL’lere biraz agirlik verin, bize yetistirin” seklinde konustu.



“Herkes bozuk paralarini kumbaralara atiyor”

Isletmeye müsteri olarak gelen Alaattin Memisoglu ise evlerdeki kumbara ve isletmelerdeki yardim kutulari nedeniyle esnafin bozuk para bulmakta güçlük çektigini ifade ederek “Adam dogru demis. Bir de evlerde bir kumbara olayi var. Herkes bozuk paralarini kumbaralara atiyor. Bir de yardim kutulari var. Hal böyle olunca esnafimizda bu hale geldi. En son yazi yazmak zorunda kaldi. Evlerdeki bozuk para kutularini esnafa verelim. Durum kötü” diye konustu.

Kaynak: İHA