(Güncellendi) Bu Dava 2 Ilin Sinirini Degistirdi

Bitlis’in Ahlat ilçesine bagli Alakir Köyü sakinleri sinirda uyusmazlik oldugunu iddia ederek açtiklari davayi kazanarak, Mus’un Bulanik ilçesine bagli Ari Köyü’nden yaklasik bin 270 dönüm alani köye katmis oldu. Köylülerin açtigi mera davasinda sinirlari degisen Bitlis’in sinirlari genislerken Mus’unki ise azaldi.

Tarim ve Hayvancilikla geçimini saglayan Alakir Köyü sakinleri, Mus’un Bulanik ilçesine bagli Ari Köyü ile mera alaninin sinirlandirilmasi noktasinda yasadigi sorunlari mahkemeye tasidi. Alakir Köyü Muhtarligi tarafindan, Ahlat Asliye Hukuk Mahkemesinde açilan davada yerinde kesifler yapilarak taniklar dinlendi. Yaklasik 2 yil hukuk mücadelesini sürdüren köylüler, mahkeme tarafindan verilen kesinlesmis kararla birlikte davayi kazandi. Bu kararla birlikte Alakir Köyü, Ari Köyü’nden yaklasik bin 270 dönüm alani bünyesine katarak hem kendi mera alanini genisletti hem de Ahlat ilçesinin sinirini bin 270 dönüm artirdi. Kararla birlikte Bitlis’in sinirlari genislerken Mus’un sinirlari azaldi.

Konuyla ilgili olarak gazetecilere açiklama yapan Alakir köyü muhtari Derih Dogan, davayi kazandiklari ve mera alanlarinin köylerine katmalarinin mutlulugunu yasadiklarini söyledi.

Dogan, “Yaklasik 2 yil önce Bitlis ile Mus arasinda bulunan sinir için anlasmazlik yasandi. Bu bölge için Ahlat Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açtik. 2 yili askin süren davayi kazandik. Bin 270 dönüm il sinirina katmis olduk. Aramizda tampon bölge olan bu alani Ahlat sinirlarina kattik. Böylece hem köy hem de ilçe sinirimizi genisletmis olduk. Bu davanin lehimize sonuçlanmasindan dolayi oldukça mutluyuz” dedi.

Davanin avukati Muhammed Akif Koçak ise “Alakir köyü sakinlerinin karsi sinir köy olan Bulanik’a bagli Ari Köyü ile sinir uyusmazligiyla ilgili hukuk büromuza basvuruda bulundular. Bizde köy sakinleriyle birlikte Ahlat’ta bir tapu sinirinin, köyün sinirinin degisimi için bir dava açtik. Bu dava yaklasik 2 yil sürdü. Mahkeme heyetiyle beraber gerek Alakir Köyü gerekse karsi davali olan köy ve karsi köylerle beraber büyük bir kesif yaptik. Bu kesif neticesinde taniklar dinlendi. Komsu köyler dinlendi. Yaklasik 2 yilin sonunda mahkeme hakli oldugumuzu ilanina ekleyerek karar veri. Böylece mahkeme karari kesinlesti. Netice itibariyle Ahlat sinirlari bin 270 dönüm büyüdü. Bu sinirlari Mus ilinden almis olduk. Güzel bir mahkeme süreci yasadik. Gerek Alakir Köyü gerekse Ari köyü sakinleri tarafindan hukuka ve hukukun üstünlügüne güvenerek verilen karar saygi duyuldu. Bu karar neticesinde hem Ahlat ilçemizin hem Bitlis’in sinirlari büyüyerek, özellikle mera alaninda çiftçilere büyük bir katki saglayacak güzel bir netice almis olduk” diye konustu.

Kaynak: İHA