Toroslardan Gelen Sogukluk 'Karlama'

Konya’nin Bozkir ilçesinde emekli Hayrettin Kara, haftada 1 gün ilçe sinirlarinda bulunan Toros daglarindan kesilen kar kütlelerini araciyla getiriyor. Dagdan getirilen karlar, ’Karlama’ denilen pekmez, visne ve limon aromalariyla karistirilarak sogukluk olarak pazara gelen vatandaslara sunuluyor.

Toroslardan Gelen Sogukluk 'Karlama'
Konya’nin Bozkir ilçesinde yasayan emekli 58 yasindaki Hayrettin Kara, çocukluk döneminde bunaltici sicak havalarda serinlemek için ilçe sinirinda bulunan Toros daglarindan getirdigi kar kütlelerinin üzerine pekmez dökerek

komsulari ile birlikte ‘karlama’ adi verilen soguklugu satmaya karar verdi.

Hayrettin Kara emekli olduktan sonra kendisine bir is kurma düsüncesinin ardindan Toros daglarindan getirdigi kar kütlelerinin üzerine pekmez, visne ve limon gibi farkli aromalari dökerek bardakta ‘karlama’ satmaya basladi.

Bozkir ilçesinde haftada bir kurulan pazara gelen vatandaslarin ilgilisi ise ‘karlama’ lezzetine yogun oldu.

“Küçüklügümüzden gelen bir gelenek, simdi de karlamadan ekmegimizi kazaniyoruz”

Antalya’nin Akseki ilçesi ile Konya’nin Bozkir ilçesi sinirinda bulunan Toros daglarindan buz kütlesi getirerek yaptigi ‘karlama’ lezzetini anlatan Hayrettin Kara, “Ben bunu 8 yildir yaz mevsimlerinde bu kar isini yapiyorum. Senliklerde, festivallerde, dügünlerde ve pazarlarda satisimi yapiyorum. Bir gün önce Toros daglarindan getiriyorum. Bu sekilde de satisini yapip ekmegimi kazaniyorum. Bu karin üzerine döktügümüz dogali pekmez, visne, portakal ve limon gibi mesrubat çesitlerini de üzerine dökerek tatlandiriyoruz. Bizimde çocuklugumuzda bu sekilde dagdan kar getirirdik ve üzerine pekmezi de kimde varsa bulur dökerdik. Mahalleye toplanirdi kasigi alan kosardi. Çocukken karlamayi hazirlar komsularla dügün pilavi yer gibi yerdik. Küçüklügümüzden gelen bir gelenek, simdi de karlamadan ekmegimizi kazaniyoruz bundan” dedi.



“Soguk mesrubat olarak tüketmek güzel”

Yurt disinda yasayan ve karlamayi severek tükettigini söyleyen Mehmet Ercan, “Bu sicakta karli pekmez iyi oluyor. Soguk mesrubat olarak tüketmek güzel, ben kendim yurt disindayim her geldigimde yerim Bozkir’da bunu” dedi.



“Kar pekmez çocuklugumuzun eglencesi”

Çocukluk döneminde severek tükettikleri karlamayi tüketen Emine Kutup Günaydin, “Toroslardan getiriliyorlar bu kari genellikle yaz aylarinda mutlaka aliriz kar pekmez çocuklugumuzun eglencesi zevkle her geldigimde mutlaka almaya çalisirim. Bugünde babama aldirdim çocukluk yaptim ‘baba ben bugün çocugum bana bunu al dedim’ oda sag olsun aldi” ifadelerini kullandi.

“Ilçeye geldikçe kesinlikle tüketirim”

Pazara gelen Ömer Günaydin ise, “Yillardir daglardan getirip kendimiz yapariz ama artik dagdan getiriyorlar simdi Konya merkezde oturuyorum ilçeye geldikçe kesinlikle tüketirim. Her zaman bulunmuyor” diye konustu.

Kaynak: İHA