Tatil Yerine Sanayiyi Tercih Ettiler

İçel’de ’Gelecegin Yildizlari Sanayide’ projesi kapsaminda yaklasik 50 çocuk pense tutmadan çivi çakmaya, marangozluktan pasta yapmaya kadar degisik deneyimler yasadi. Iki hafta süren proje çerçevesinde egitime katilan yaslari 11 ila 13 arasindaki çocuklara alet çantasi hediye edildi.

Tatil Yerine Sanayiyi Tercih Ettiler
İçel Ticaret ve Sanayi Odasi (MTSO) ile İçel-Tarsus Organize Sanayi (MTOSB) is birliginde çocuklara yönelik hem meslekleri tanitmak hem de pense tutmadan çivi çakmaya kadar degisik alanlarda el becerilerini gelistirmek için ’Gelecegin Yildizlari Sanayide’ projesi baslatildi. Yaslari 11 ila 13 arasinda degisen yaklasik 50 çocuk, MTOSB bünyesindeki Özel Sisecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde iki hafta süren egitime katildi.

Çocuklara, marangozluk nasil yapilir, bir metal nasil bükülebilir, pense nasil tutulabilir, çivi nasil çakilabilir gibi farkli egitimler verildi.

Egitim kapsaminda farkli is yerlerini ziyaret eden çocuklar, hem eglenip hem de meslekleri tanidi.

"Hem meslek ögrenmelerini saglayacak hem de el becerilerini gelistirecek"

MTSO Baskani Hakan Sefa Çakir, günümüzde çocuklarin cep telefonlariyla, bilgisayarlarla hayatlarina devam ettiklerini söyledi.

Bu çerçevede çocuklara yönelik hem meslek ögrenmelerini saglayacak hem de el becerilerini gelistirecek ’Gelecegin Yildizlari Sanayide’ projesini hayata geçirdiklerini belirten Çakir, "Öncelikle 11-13 yas arasindaki ögrencilerin pense tutmasini, çivi çakmasini, metal bükmesini anlatacak bir proje baslattik. Hayatta herkesin bir sorumlulugu, yapmasi gereken seyler var. Biz bunu acaba küçük yasta verebilir miyiz diye yola çiktik. İçel Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ve İçel Ticaret ve Sanayi Odasi arasinda yaptigimiz proje ile yaz aylarinda 15 günlük egitim verdik. Çocuklari, organize sanayi bölgesindeki meslek okullarina götürüyoruz. Orada bir marangozluk atölyesinde kalem yapmayi, helikopter yapmayi, kesmeyi, biçmeyi ögreniyorlar. Çivi çakmayi ögreniyorlar. Metal bükme nasil olur? Bunu ögreniyorlar" dedi.



"Bizim pense tutacak, çivi çakacak kisilere de ihtiyacimiz var"

Meslek okullarinin disaridan olumsuz bir imaji oldugunu ifade eden Çakir, yürüttükleri proje sayesinde hem ögrencilerin hem de velilerin meslek okullarinin ne kadar kaliteli ve modern oldugunu gördüklerini dile getirdi. Herkesin üniversiteyi bitirmesinin beklendigini ifade eden Çakir, "Bizim pense tutacak, çivi çakacak kisilere de ihtiyacimiz var. Hep üniversiteyi bitirmesi bekleniyor insanlarin, herkes mühendis oluyor. Bu sefer de pense tutacak kimseyi bulamiyoruz. Burada çocuklar hem kendi evlerinde bunlari devam ettirsin, hem de küçük çalismalarla el isçiligini gelistirsin istiyoruz. Onlara birer alet çantasi da verecegiz" diye konustu.

Meslek okullarinin kendileri için önemli oldugunu vurgulayan Çakir, "Bu çocuklarimiza degisik fabrikalarimizi da ziyaret ettiriyoruz. Bu ziyaretlerde de yeni meslekler ögrenebilir, belki kafalarindaki meslekler farkli bir hale gelir ya da daha somutlasabilir. Onun için böyle bir proje gerçeklestirdik ve çok keyifli, 50’den fazla çocugumuz var. Su anda da çikolata yapiyorlar ve çok da memnunlar" dedi.



"Çocuk yasta meraklarinin olusmasi önemli"

MTOSB Baskani Sabri Tekli de okul sonrasi boslugu degerlendirerek çocuklara üretimi tanitmaya çalistiklarini söyledi.

Küçük yasta çocuklarin organize sanayi bölgesinin havasini koklamasinin faydali olacagini dile getiren Tekli, söyle konustu: "Küçük yasta fabrika gezmek, mesleki bilgiler edinmek önemli. Okulumuzun mevcut mesleklerini çocuklara göstermek amaciyla hem eglenceli hem güzel vakit geçirterek onlara üretimi tanitmaya çaliyoruz. Meslekler hepimizin bildigi gibi önemli. Her meslegin kendine göre özellikleri, hassasiyetleri var. Çocuklara bunlari yavas yavas asiladigimizda ister istemez büyüyünce kendilerine yol haritasi çizecekler. İçel’de özellikle havuz sezonunda havuzu birakip buraya gelmeleri bizim için çok büyük bir onur. Onlara tesekkür ediyorum."

Çocuklar egitimden memnun

Egitime katilan ögrencilerden Hilal Koyuncu, egitim asamasinda hiç beklemedigi bir ortamla karsilastigini söyledi.

Eglenceli bir ortamda birçok aktivite yaptiklarini anlatan Koyuncu, "Burada bitkiler diktik, altin çilek diktik, simdi çikolata yapiyoruz. Burasi bana tatil gibi oldu, benim için yazi güzellestirdi" diye konustu.

Azra Yildiz da egitime katildiktan sonra fikirlerinin degistigini ifade etti.

Meslekleri, projeleri gördükten sonra okulun çok güzel bir okul olduguna karar verdigini dile getiren Yildiz, "Eger basarabilirsem lisede buraya gelmeyi düsünüyorum. Çünkü gerçekten güzel projeleri olan çok güzel bir okul. Yaz okulunu da çok begendim. Çok egleniyorum, verimli vakit geçiriyorum" dedi.

Azra Gülmen ise egitim sayesinde yeni arkadaslar edindigini belirterek, "Buraya geldik, yeni meslek dallari edindik. Çok eglenceli geçti, bize de motivasyon oldu" diye konustu.

Kaynak: İHA