(ÖZEL) Baskan Bakkalcioglu, Kalbi Tekrar Çalistirilan Minik Ela'yi ESOGÜ'de Ziyaret Etti

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde klorlama çukuruna düstükten sonra kalbi durmus bir sekilde çikarilan ve Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Saglik, Uygulama ve Arastirma Hastanesi’ndeki tedavisinin ardindan hayati tehlikeyi atlatan 8 yasindaki Ela Çam’i Bozüyük Belediye Baskani Mehmet Talat Bakkalcioglu ziyaret etti.

(ÖZEL) Baskan Bakkalcioglu, Kalbi Tekrar Çalistirilan Minik Ela'yi ESOGÜ'de Ziyaret Etti
Geçtigimiz günlerde, Bozüyük Belediyesi tarafindan açilan yüzme kursuna giden 8 yasindaki Ela Çam isimli kiz çocugu, soyunma odasinda kapagi açik birakilan klorlama çukuruna düsmüstü. Bir ara kalbi duran ve saglik ekiplerinin müdahalesiyle hayata döndürülen minik kiz, Bozüyük Devlet Hastanesi’ne, oradan da tedavisi için Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Saglik, Uygulama ve Arastirma Hastanesine sevk edilmisti. Burada yapilan tedavilerin ardindan Ela Çam, hayati riski atlatip, yasam fonksiyonlari normale döndü.

Bozüyük Belediye Baskani Mehmet Talat Bakkalcioglu, Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Saglik, Uygulama ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Haluk Hüseyin Gürsoy ve ayni zamanda hastayi takip ve tedavi eden Çocuk Yogun Bakim Bilim Dali Ögretim Üyesi ve Bashekim Yardimcisi Doç. Dr. Gürkan Bozan ile birlikte 8 yasindaki Ela Çam ve ailesini ziyaret etti. Minik kiza geçmis olsun dileklerini ileten Baskan Bakkalcioglu, çesitli hediyelerin yani sira bogulma esnasinda kaybettigi gözlügünün yenisini armagan etti.

“Hep aileyle birlikte olacagiz”

Ela Çam hakkinda konusan Bozüyük Belediye Baskani Mehmet Talat Bakkalcioglu, “Bu duygularimi anlatmam mümkün degil. Ela, çok önemli bir kaza atlatti. Ama sonra buradaki Saglik Uygulama ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Haluk Hüseyin Gürsoy Hocamizdan Çocuk Yogun Bakim Hocamiz Doç. Dr. Gürkan Bozan’a kadar büyük katkilarla Ela aramiza kavustu. Tabii o çok akilli ve dayanikli bir kiz. O da geldi artik. Ela’yla güzel bir gelecek olacak insallah. Zaten ilk andan beri günlerdir takip ediyoruz. Iste bu günü bekliyorduk. Ama birkaç gün daha burada kalacak. Bundan sonra Bozüyük’e gelecek. Hep aileyle birlikte olacagiz. Bu arada tabii Ela’nin bir anda bu noktaya gelmesine gelmesinde egitmeni Çigdem hocayi ve cankurtaranimiz Muhammed’in büyük katkilari var. Onlari da isimleriyle anmak isterim” dedi.



“Ela’nin beyin fonksiyonlari giderek düzeldi”

8 yasindaki Ela Çam’in tedavi süreci hakkinda konusan ESOGÜ Çocuk Yogun Bakim Bilim Dali Ögretim Üyesi ve Bashekim Yardimcisi Doç. Dr. Gürkan Bozan, “112 araciyla bize ulastirildiginda solunum arresti oldugu, 1 dakika kadar kalbinin durdugu, genel durumunun kritik, bilinç durumunun en agir formda oldugu ögrenildi. Hastamizi acile geldiginde direkt yogun bakima aldik. Cigerlerinden oldukça bol miktarda sivi geldi. Entübe edilmisti zaten. Biz burada yogun bakim tedavilerine basladik. Hipotermi dedigimiz beyin fonksiyonlarini koruyan sogutma islemini baslattik. Beyin hasarini azaltmak için nöbet ilaçlarina ve beyin fonksiyonlarini koruyan tedavilere basladik. Aileyle görüsüp; 3 gün kadar entübe izleyecegimizi, uyutacagimizi, enfeksiyon açisindan antibiyotiklere baslayacagimizi söyledik. Ilk 72 saat kritik ifadesini her yerde kullandik. Çesitli nöbetleri oldu ama bunlari kontrol altina aldik. 72 saatin sonunda bizi çok mutlu eden bir sekilde Ela’nin beyin fonksiyonlari giderek düzeldi. Uyandirdik, makineden ayirdik. Su an için gözlem amaçli hala takip ediyoruz. Enfeksiyonlarini kontrol altina almaya çalisiyoruz. Genel durumu normal hale döndü. Su an için MR ve EEG planladik ama beyin fonksiyonlarinda ciddi bozulma ya da hasar görmüyoruz. Insallah takiplerinde de kizimizin saglikli bir sekilde hayatina devam edecegini ümit ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Çok sükür, saglik durumundan çok mutlu ve sevinçliyiz“

Cankurtaran Muhammet Arslan ile birlikte Ela Çam’i düstügü çukurdan çikaran Bozüyük Belediyesi Yüzme Antrenörü Çigdem Yildiz Çiçek olay hakkinda ise söyle konustu;

“Olay aninda bir velinin bagirarak bize yardim çigliginda bulundugunu anladik. Önce Muhammed Hocam duydu. Sonrasinda bana seslendi. Biz de ilk müdahale için ne yapabilecegimizi bilmeden geçtik ve sonrasinda onun oraya düstügünü fark ettik. Sonrasinda ilk önce Muhammed Hocam kendisi atladi. Arkasindan, ’Ben bulamiyorum’ deyince hemen kosup suya atladim. Suyun içinde birkaç arama yaptik. Görüs açisi sifir olan bir yerdi. Oradaki karanlikta biz kendimiz nefes kontrolümüzü ve kendi kollarimizi bacaklarimizi yuvarlak daire bir sekilde ileri geri yaparak aramaya basladik. Sonrasinda Muhammed Hocamin ayagina geldi. Suyun üstünde de olabilirdi ama görüs açisi sifir oldugu için biz onu fark edemedik. Muhammed Hocamin ayagina denk gelmesinin ardindan onu çekip çikardi. Itfaiye ekipleri zaten yukaridaydi. Her sey ve herkes çok hizliydi. Itfaiye ekipleri aldigi gibi kizi saglik ekiplerine emanet etti. Orada da ilk müdahale yapildiktan sonra hepimiz hastaneye gittik. Çok sükür, saglik durumundan çok mutlu ve sevinçliyiz.”
Kaynak: İHA