ESÇEVDER Mihalgazi Ilçesinde Toplanti Gerçeklestirdi

Eskisehir Çevre Koruma ve Gelistirme Dernegi (ESÇEVDER) Baskani Sadik Yurtman, Eskisehir’in Mihalgazi ilçesinde toplanti gerçeklestirdi.

ESÇEVDER Mihalgazi Ilçesinde Toplanti Gerçeklestirdi
Eskisehir Çevre Koruma Ve Gelistirme Dernegi (ESÇEVDER) Baskani Sadik Yurtman, Eskisehir ili Tepebasi ve Mihalgazi ilçeleri içindeki Alpagut ve Atalan mahalleleri mevkiinde “Alpagut-Atalan Altin-Gümüs Maden Ocagi ve Zenginlestirme Tesisi için Cengiz Holding’e bagli Eti Bakir A.S. ÇED Basvuru dosyasini Eskisehir Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Müdürlügüne teslim etmis oldugunu ayrica halki bilgilendirme toplantisinin 15 Agustos tarihinde yapilacagini açikladi.

Baskan Sadik Yurtman, “862 sayfalik ÇED Basvuru dosyasina göre ruhsat, ÇED ve ünitelerin toplami 2 bin 740 hektar olup, ÇED alani 509 hektardir. 15 yillik olarak planlanan Alpagut-Atalan Projesinde yilda 12 milyon ton kazi yapilacak ve patlatmali açik ocak isletmeciligi, siyanürlü yigin LIÇ yöntemi ile altin-gümüs çikarilmasi hedeflenmektedir.” ifadelerini kullandi.

Yurtman, Eskisehir Çevre Dernegi yöneticilerinden Baskan yardimcisi Fatma Filiz Özkoç ve Sayman Nursel Surabatir’in, Eskisehir Kiymetlidir Platformu üyeleri ile birlikte Alpagut’a giderek yöre halkinin nabzini ölçmek ve ÇED de yazilan bazi bilgileri aktarmak üzere kahvehane de bilgilendirme ve bilgilenme toplantisina katildiklarini da belirtti.



"Ülkemizin kültürel mirasi da bir sermaye sirketinin kari için bir kere daha hiçe sayilmaktadir"

Baskan Yurtman, açiklamalarinda, “ÇED Basvuru Dosyasina göre proje sahasinda 28 endemik bitki türü, 61 omurgali türü ile 128 kus türü tespit edildigi ve birinci arkeolojik sit alanina 220 metre ve 1800 metre mesafede oldugu belirtilmistir. Bu ülkemizin kültürel mirasi da bir sermaye sirketinin kari için bir kere daha hiçe sayilmaktadir. Sahanin en yüksek noktasi 1285 metre düsük noktasi ise 340 metre olup, ÇED alani içinde yüzde 40’dan büyük egim vardir” ifadelerini kullandi.

Yurtman, patlatmalarda çikan toz bulutunun Türkiye’nin narenciye ve sebze ihtiyacinin yüzde 20’sini karsilayan Sakarya Vadisinin çiftçiligi ve hayvanciligi, bu siyanürle altin çikarma sevdasi yüzünden yok olacagindan, micro klima özelligini yitirileceginden hayvancilik ile yilda 2-4 kez ürün alma sansinin yok olacagi ve Sakarya vadisi yasanamaz bir hal alacagini yöre halkina aktardiklarini belirtti.



"Cengiz Holdingi’n bu maden aramasi sevdasini da durduracagiz"

Yurtman, “Eskisehir Tepebasi Alpu Kömürlü Termik Santralinda, Sevinç mahallesi kömür ocagi ve Sivrihisar/Kaymaz 3. Siyanürlü Atik Barajinda oldugu gibi Eskisehir Kiymetlidir Platformu ile birlikte mücadele ederek Kömürlü Termik Santralini kurdurmadik, Odunpazari Sevinç mahallesinde Kömür ocagi projesini ve 3. Siyanürlü Atik Barajini yaptirmadik isek Cengiz Holdingin de bu maden aramasi sevdasini da durduracagiz. Bu bölgedeki tepede ve Sakarya nehrine çok yakin konumda olup, burada maden açilmasi durumunda yöre bütün özelliklerini kaybederek Sakarya nehrinin siyanür ile kirlenmesine ve üretilebilen ürünlerin satilamamasina sebep olacaktir” ifadelerini kullandi.

"Mücadele edecegimizi tüm kamuoyuna açiklamaktan mutluluk duyuyoruz"

Bu gün bizler dogasina, dogal degerlerine, topragina, ormanina, suyuna sahip çikmaya çalisan gönüllü demokratik kuruluslar olarak bir kez daha sesimizi duyurmak istediklerini belirten Yurtman, “Bu konuda Eskisehir Çevre Koruma ve Gelistirme Dernegi (ESÇEVDER) olarak var gücümüzle mücadele edecegimizi tüm kamuoyuna açiklamaktan mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA