Diyarbakir'da 2 Saatte Hazirlanan Içecek Sicak Havalarin Vazgeçilmezi

Diyarbakir’da hava sicakliklari mevsim normallerinin üstünde seyrederken, vatandaslar yaklasik 2 saatte hazirlanan meyan serbeti ile serinliyor.

Diyarbakir'da 2 Saatte Hazirlanan Içecek Sicak Havalarin Vazgeçilmezi
Meyan kökü, kentin farkli bölgelerinde yerin yaklasik 8 metre altindan çikartilip ögütüldükten sonra suyu süzgeçten geçirilerek hazirlaniyor. Sogutulduktan sonra satisa hazir hale gelen meyan serbeti, sicak havalarda tercih edilen içeceklerin basinda geliyor. Dededen kalan meslegi babasindan devralan Baris Pala, Bismil ilçesinde yerin 8 metre altindan çikarilan meyan köklerinin temizlenerek 2 saatte hazirlandigini ve her gün taze olarak dagitildigini söyledi.

En çok yaz aylarinda tüketilen meyan kökünün merkezinin Diyarbakir oldugunu belirten Pala, “Tadi ve kökü bile diger topraklardan farklidir. Mide, böbrek ve bagirsak sagligi için tüketilmesi önerilen meyan kökü serbetinin düzenli olarak aç karnina içilmesi ile hastaliklarin vücuttan atilmasini sagladigi biliniyor. Yaz mevsiminde ragbet gören meyan kökü serbeti günlük ortalama 400 bardak satilirken, kis ayinda da içmek isteyen vatandaslar için hazirlanarak bardagi 10 liradan satilmaktadir" dedi.

Kaynak: İHA