ÇAYKUR'dan Çay Alimlarina 1 Günlük Ara Açiklamasi

ÇAYKUR izdihamin önüne geçebilmek için çay üreticilerinden alimlara 1 günlük ara verilecegini açikladi.

ÇAYKUR'dan Çay Alimlarina 1 Günlük Ara Açiklamasi
Cumartesi günü itibariyle baslayan 3 günlük tatil sürecinde çay üreticileri çay bahçelerine girerek bir an evvel çaylarini toplayip bitirmek isteyince Çay Isletmeleri Genel Müdürlügü (ÇAYKUR) bünyesindeki fabrikalarda üreticilerden kaynakli bir izdiham olustu. Olusan izdihami firsat bilen özel sektör temsilcileri ise taban fiyati 17 TL olarak açiklanan yas çayin fiyatini kilogram basina 12 TL’ye kadar düsürdü. Üreticiler için sancili geçen bu sürecin önüne geçmek isteyen ÇAYKUR bu kez farkli bir metot izleyerek çay alimlarina 1 gün ara verdiklerini açikladi.

Bu sayede stoklardaki çaylari isleyerek azaltmayi hedefleyen ÇAYKUR böylelikle üreticilerin özel sektörün elinde magdur olmasinin önüne geçmeyi planliyor.

ÇAYKUR’dan yapilan açiklamada, 2. sürgün yas çay kampanyasinin yogun bir sekilde devam ettigini kaydedilerek, “26 Haziran tarihi itibariyle serbest alim seklinde baslamis oldugumuz 2. Sürgün Yas Çay alimlarimiz yogun bir sekilde ve tam kapasite ile devam etmektedir. Bu süreçte kapasitemizin çok üzerinde alim olmasi neticesi ile karsi karsiya kalinmis ve kademeli olarak günlük öncelikle 50 kg, ardindan 30 kg, son olarak da 25 kg kontenjan uygulanmak durumunda kalinmistir. Bugün itibariyle toplam yas çay stokumuz 16 bin tonun üzerine çikmis olup, bu miktar tarihimizin en yüksek seviyesidir” ifadelerine yer verildi.



“Üreticilerimizin güvencesi Çaykur’dur”

Çay müstahsillerinin güvencesinin ÇAYKUR oldugunun altinin çizildigi açiklamanin devaminda ise, “Üreticilerimizin nesilden nesle her dönemde oldugu gibi, bu süreçte de güvencesi Çaykur’dur. Üreticilerimizin ürününe daha iyi bir sekilde sahip çikabilmemiz için, ürünün islenmesini saglayana kadar bahçede kalmasina özen göstermemiz gerekmektedir. Biraz daha sabir gösterip, birkaç gündür sürmekte olan izdiham dönemini astigimizda, ürünün hem degerini korumus olacagiz hem de hasat ve üretimi daha saglikli yapmis olacagiz. Bu nedenlerle fabrika ve ambarlarimizda islenmeyi bekleyen yas çaylari ivedi bir sekilde üretebilmek ve devaminda daha saglikli bir alim süreci saglayabilmek adina 17 Temmuz 2024 (Çarsamba) günü alim yapamayacagimizi tüm üreticilerimize bildirmek isteriz. Üreticilerimizle birlikte el ele vererek bu süreci hasarsiz bir sekilde atlatmanin yolunun acele etmeden, süreci biraz daha zamana yayarak hasadi gerçeklestirmek oldugunu bir kez daha hatirlatir, saygilarimizi sunariz” ifadeleri yer aldi.
Kaynak: İHA