2 Bin 587 Rakimli Dagin Zirvesinde 15 Temmuz Sehitlerini Andilar

Kastamonu’da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri çerçevesinde 50 kisilik grup, 2 bin 587 rakimli Ilgaz Dagi’nin zirvesine tirmanarak sehitleri andi. Filistin’de yasanan katliama da dikkat çeken katilimcilar, “Çocuklarin öldügü bir dünya istemiyoruz” mesaji verdi.

2 Bin 587 Rakimli Dagin Zirvesinde 15 Temmuz Sehitlerini Andilar
Kastamonu Valiligi, Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü 10. Bölge Müdürlügü Kastamonu Il Sube Müdürlügü ile Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafindan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “15 Temmuz Sehitlerini Anma ve Büyük Hacet Zirve Tirmanisi”na katilan vatandaslar, Kastamonu-Çankiri sinirindaki Ilgaz Dagi’nin zirvesine tirmandi. Tosya ilçesindeki Kösençayiri Göleti’nde kurulan kampin ardindan sabah erken saatlerde gazi ve sehit yakinlari ile vatandaslardan olusan 50 kisilik grup, Ilgaz Dagina tirmanmak için yürümeye basladi.

Yaklasik 4 saatlik yürüyüsün ardindan 2 bin 587 metre yükseklikteki Ilgaz Dagi’nin Büyük Hacet Zirvesine ulasan grup, saygi durusunda bulunup Istiklal Marsi’ni okudu.

Filistinliler unutulmadi

Büyük Hacet Zirvesine tirmanan gurup, yipranan Türk bayragini yenisiyle degistirdi. Türk bayraginin açilmasi ve sehitler için dualarin okunmasinin ardindan etkinlik sona erdi. Etkinlikte Israil’in Filistin’e yönelik saldirilarina da dikkat çekilerek, “Çocuklarin ölmedigi bir dünya istiyoruz” mesaji verildi.



“5 kilometre boyunca 2 bin 587 rakimda bulunan Büyük Hacet Zirvesine tirmandik”

Yürüyüsü koordine eden Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Ögretim Görevlisi Hikmet Haberal, sehitleri anmak istediklerini belirterek, “15 Temmuz 2024 tarihinde Kastamonu’nun en yüksek dagi Ilgaz’in en yüksek zirvesi olan 2 bin 587 rakimdaki Büyük Hacet Zirvesine tirmandik. Bugün burada 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü sebebiyle, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslariyla, bu vatan topraklarinda hayatlarini kaybeden bütün sehitlerimizi anmak için zirve tirmanisi yaptik. Büyük Hacet Zirvesinden bütün sehitlerimizin ruhlari sad olsun, mekanlari cennet olsun diyerek, gazilerimize de saglikli uzun ömürler diliyorum” dedi.

Kastamonu Üniversitesi tirmanisi geleneksel hale getirerek 3’üncüsünü düzenlediklerini ifade eden Haberal, “Kastamonu Valiligimize, Kastamonu Üniversitesi Rektörlügümüzü, Turizm Fakültemize, Doga Koruma ve Milli Park Sube Müdürlügüne, Tosya Off-Road Kulübüne, Tosya’nin Berçin köyü sakinleri ile yaylada bulunan vatandaslarimiza bizleri yalniz birakmadiklari için tesekkür ediyoruz. Bu yürüyüs artik geleneksel hale geldi. Bu yil üçüncüsünü gerçeklestirdik. Bundan sonra da insallah sonsuza kadar bu anma etkinliklerini yasatacagiz” diye konustu.



Büyük Hacet Zirvesi tirmanisinin üç günlük bir etkinlik sonunda gerçeklestirildigini söyleyen Haberal, “Iki gün önce Kösençayiri Göleti’nde kamp yaptik. Kösençayiri Göleti’ndeki kamp sirasinda Büyük Hacet Zirvesine yürüyüs gerçeklestirerek mevcut yol durumlarimizi gözlemledik. Bugün ise sabah saat 10.00’da Kösençayiri Göleti’nden ayrildik, Tosya’nin Berçin köyü yaylasina kadar geldik. Berçin köyü yaylasindan yaklasin Büyük Hacet Zirvesine 3,5 saatlik bir yolculuk sonunda toplamda 5 kilometrelik bir güzergahtan çikarak vatansever dostlarimizla birlikte zirveye ulastik. Sanli Türk Bayragimizi göndere çektik. 2 bin 587 metre yükseklikteki anmamizi yaptik, bundan dolayi da gururluyuz” seklinde konustu.



“Bizler dimdik durdugumuz sürece hiçbir güç bizleri bu topraklardan söküp atamayacak”

Tosya’dan yürüyüse katilan Cografya Ögretmeni Ismail Sencan ise, “Bulundugumuz konum bu cografyanin en yüksek yeridir. Uludag’dan daha yüksektir. Uludag 2 bin 543 metredir, bizim bulundugumuz yer 2 bin 587 metredir. Böyle bir zirveye çikmak beni çok mutlu etti. Türk milleti demek asker demektir, devlet demek millet demektir. Bu yüzden böyle zor günlerde Türk milleti bu özelligini tekrar bizlere gösterdi. Vatanimiz bölünmez bir bütündür, bunu 15 Temmuz gecesi tekrar gösterdi" seklinde konustu.

Istanbul’dan yürüyüse katilan Nurullah Emekli ise, “Her zaman 15 Temmuz, Çanakkale Savasi, Sakarya Meydan Muhaberesi gibi günlerde bu tür zirvelere çikilmasi gerekiyor. Çanakkale ve Sakarya Savaslari Türk’ün birliginin bir simgesiydi, 15 Temmuz ise bunu perçinleyen bir gündür” ifadelerini kullandi.

“Çocuklarin ölmedigi bir dünya istiyorum”

Filistin’deki yasanan zulmü unutmayan ve çocuklarin ölmedigi bir dünya barisi isteyen Mustafa Kerem Agaoglu da, “2 bin 587 metre yükseklikteki Büyük Hacet’in zirvesindeyiz. Burada olmak beni çok mutlu etti. Çünkü 15 Temmuz gecesi, ülkemiz zorluklar yasadi. Vatan bölünmez, bölünemez. Ben de çocuklarin ölmesini istemiyorum. Bu zirveden dünyaya haykiriyorum” dedi.

Büyük Hacet Zirvesinden çagrida bulunan Salih Kemal Çevikoglu ise, “Savaslarin olmadigi, çocuklarin ölmedigi bir dünya istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA