(Düzeltme) Günes Okulu Projesi'nde Gençlere Sektör Tanitildi

Antalya Büyüksehir Belediyesi’nin, gençlerin is gücüne katilimlarini artirarak ekonomik bagimsizliklarini saglamak ve yenilenebilir enerji sektöründe istihdam imkani sunmak için hayata geçirdigi Günes Okulu Projesi’nin açilis toplantisi yapildi. Teorik egitimin ardindan uygulamali egitimleri de basariyla tamamlayan gençlere Çanakkale Üniversitesi onayli sertifika verilecek. Gençler, temiz enerji sektöründe is bulabilecek.

Antalya Büyüksehir Belediyesi’nin yürütücüsü oldugu, Avrupa Birligi, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi destekli ‘Ne Egitimde Ne Istihdamda Olan Gençlere Yönelik Isgücü Piyasasi Destek Programi Operasyonu Hibe Programi’ (NEET PRO) kapsaminda hayata geçirilen ‘Günes Okulu’ projesinin açilis toplantisi yapildi. Toplantida projede egitim alan gençlerin sektöre tanitimi yapildi, GES sektöründe yer alan firmalar ve çalisanlar gençlerle bir araya geldi. Toplantinin açilisini yapan Antalya Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer, Günes Okulu Projesi’nin hem gençlerin enerji sektöründe istihdami hem de iklim degisikligiyle mücadele konusunda atilan büyük bir adim olduguna dikkat çekti.

Iklim degisikligiyle mücadele

Sehirlerin hizla artan nüfusu ve artan sanayi faaliyetlerinin enerji ihtiyaçlarini arttirdigini ifade eden Tuncer, “Fosil yakitlara dayali geleneksel enerji üretiminin küresel iklim degisikligine olumsuz etkileri yenilenebilir enerji kaynaklarinin stratejik önemini ortaya çikarmaktadir. Antalya ve komsu bölgelerimiz açisindan potansiyeli en yüksek enerji kaynagi günes enerjisidir. Ancak bu alanda karsilasilan en büyük zorluklardan biri istihdam açigidir. Antalya Günes Okulu projemiz bu önemli ihtiyacin karsilanmasinda ve iklim degisikligiyle mücadele konusunda atilan büyük bir adimdir” dedi.

Tuncer, Avrupa Birligi tarafindan desteklenen projenin iklim degisikliginin yikici etkilerinin düsürülmesine katki agladigi kadar 15-29 yas arasi gençlerin öncelikle Antalya ve çevre illerinde daha sonra Türkiye’nin farkli bölgelerinde günes enerji sistemleri kurulumu bakimi ve onarimi konusunda uzman ara eleman istihdam açiginin kapatilmasina da katki saglayacagini belirtti.

’Antalya günes enerjisinde degerli bir yere sahip’

Çanakkale Üniversitesi’nden Enerji Yönetimi Ögretim Üyesi Dr. Ozan Deniz de, proje kapsaminda katilimci gençlere ilk olarak online teorik egitimler verildigini belirterek, “Egitimler sonunda bugün sinav yaptik. Sinav sonucunda gençler Çanakkale 18 Mart Üniversitesi onayli sertifikalarini alacaklar. Bundan sonra uygulamali egitimler baslayacak. Enerji sektörü dünyada gelismekte olan su ve gida gibi sektörlerden bir tanesi. Antalya da günes enerjisi konusunda degerli bir yere sahip. Antalya Büyüksehir Belediyesi bu projeye çok fazla emek verdi. Bunun sonucu aliyor olmak bizleri çok mutlu etti” diye konustu.

Uygulamali egitimler basliyor

Antalya Büyüksehir Belediyesi AB Iliskileri ve Proje Sube Müdürü Güliz Yaman da proje hakkinda GES sektöründe yer alan firmalara bilgilendirme yapti. Güliz Yaman, proje ile ilgili su bilgileri verdi: “15- 29 yas araliginda gençlerin yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilebilmesi için baslatilan projede; 200 gence ilk olarak teorik egitim verildi.

Sinav sonuçlarina göre sertifikalarini alacak olan gençler, 18 Temmuz itibariyle 12 günlük uygulamali egitim asamasina geçecek. Antalya Büyüksehir Belediyesi Çevre Egitim ve Inovasyon Merkezinde kurulacak alanda gençlere egitim verilecek. Merkezde 5 adet uygulama atölyesi kuruluyor. Egitimler sonunda gençlere bireysel eylem planlari hazirlanacak. Gençlerimiz kamu binalari, sosyal kurumlar, çiftlikler, özel konutlar üzerinde günes panelleri kurulmasi ve bakimi konusunda hizmet veren kurum ve kuruluslarda ise girme imkani bulacak”.

Açilis konusmalarinin ardindan GES sektöründen çesitli firmalar; firmalarini, is sartlarini, personelde aradiklari özellikleri anlatan sunumlar gerçeklestirerek gençlere sektör hakkinda bilgi verdi.
Kaynak: İHA