Bakan Abdulkadir Uraloglu, Yusufeli Merkez Viyadügü'nün Açilisini Gerçeklestirdi

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Artvin’de yapimi tamamlanan Yusufeli Baraji ve HES nedeniyle degisen karayolu agi kapsaminda insa edilen Yusufeli Merkez Viyadügü’nün açilisini gerçeklestirdi.

Bakan Abdulkadir Uraloglu, Yusufeli Merkez Viyadügü'nün Açilisini Gerçeklestirdi
Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Yusufeli Grubu Baraj Köprüleri’nin son halkasi olan Yusufeli Merkez Viyadügü’nün açilisini gerçeklestirdi. Çoruh Nehri üzerinde insa edilen, temelden 275 metre yüksekligiyle kemer baraj sinifinda Türkiye’nin birinci, dünyanin besinci en yüksek baraji olan Yusufeli Baraji ve HES dolayisiyla Yusufeli ilçe merkezi ve yedi köy tamamen sular altinda kaldi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 22 Kasim 2022’de katildigi törenle evlerini teslim alan vatandaslar, eski ilçe merkezinin üst kotlarinda bulunan Sakut ve Yansiticilar bölgesinde insa edilen yeni yerlesim yerine tasindi. Yeni ilçe merkezini mevcut karayoluna baglayacak olan baraj gölü üzerinde 150 metre yüksekliginde ve 685 metre uzunlugunda, dengeli konsol ve dökme sistemi kullanilarak insa edilen viyadük çalismalari tamamlanarak resmi açilisi yapildi.

“56,7 kilometre uzunlugunda 39 tünel insa ettik”

Açilista konusan Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, burada yaptigi açiklamada sunlari söyledi: “Ulastirma ve Altyapi Bakanligi olarak bizler de Yusufeli Baraji kapsaminda; mevcut yerleskesi ve karayolunun bir bölümü sular altinda kalan yeni Yusufeli ilçesinin ulasimini saglayacak baglanti yollarini insa etmenin gururunu yasiyoruz. Üstelik bu projemiz Bakanligimizin Karadeniz Bölgesi’ndeki en büyük projeleri arasinda yer aliyor. Bundan 22 yil önce Türkiye’nin toplam tünel uzunlugu 50 kilometre iken biz sadece burada, 56,7 kilometre uzunlugunda 39 tünel insa ettik. Yani 80 yilda yapilan 50 kilometrelik tünel uzunlugundan fazlasini tek bir projede tamamladik. 69,2 km uzunlugundaki Yusufeli Relokasyon Yollari’ni, Merkez Viyadügü disinda 22 Kasim 2022 tarihinde Yusufeli Baraji ile birlikte hizmete açmistik.

Bu projemiz ile Artvin’i Erzurum’a, Kafkaslar’i ve Karadeniz sahil kesimini Dogu ve Güneydogu Anadolu’ya baglayan kuzey-güney aksinin standardini önemli ölçüde yükselttik. Yüksek daglarin ve derin vadilerin bulundugu bölgede, dogaya meydan okuyan yüksek teknoloji ürünü viyadüklerle ulasim standardini artirarak daha güvenli ve konforlu bir seyahat imkâni sunduk.

Simdi sizlerle birlikte resmi açilisini gerçeklestirdigimiz, Çoruh Nehri üzerinde bir gerdanlik gibi duran Yusufeli Merkez Viyadügü’nü de aslinda insanimiz bir an evvel faydalanmaya baslasin diye 11 Haziran’da araç trafigine açmistik. Viyadügümüzün tamamlanmasiyla; Yusufeli Baraji’nin su tutmasi sonucunda su altinda kalan Artvin-Yusufeli-Ispir-Erzurum güzergahinda yeniden bütünlük sagladik.

Yolun büyük bölümünü tünel, köprü ve viyadüklerle geçerek Artvin’in yüksek turizm potansiyeline sahip essiz dogasini koruduk. Bildiginiz üzere Tekkale Viyadügü, Yusufeli Baraj Viyadügü ve Silenkar Viyadügü’nü daha önce hizmete almistik. “Çelik Ortotropik Köprü" olarak projelendirilen Yusufeli Merkez Viyadügü’nü de itme-sürme yöntemiyle hayata geçirdik. Tabliyelerinin yapiminda yaklasik 7.100 ton çelik kullandik. Fransa’nin simge yapilarindan biri olan Paris’in ortasindaki Eyfel Kulesi’nde 7.300 ton çelik kullanildigini düsündügümüzde Yusufeli’nde hayata geçen projemizin ne kadar büyük bir proje oldugu daha da iyi anlasiliyor. Köprümüz 8 orta ayak, 2 de kenar ayak olmak üzere 10 ayaktan olusuyor. 685 metre uzunluga ve en yüksek ayagi yaklasik 150 metre yükseklige sahip projemiz sayesinde; kis aylarinda meydana gelen buzlanma, kaya düsmesi ve heyelan gibi doga olaylari sonucunda yasanabilecek tehlikelerin önüne geçtik. Trafigi güvenli hale getirerek, seyahat konforunu artirdik,” dedi.

“Yüksek daglarin ve derin vadilerin sehri Artvin”

Bakan Uraloglu, “108 adet Tek Tüp, 4 adet Çift Tüp Tünel olmak üzere toplamda 110.308 metre uzunlugunda 112 adet tünel, 1.681 metre uzunlugunda 23 köprü insa ettik. Konusmamin basinda da belirtmistim, 22 yil önce Türkiye’nin toplam tünel uzunlugu 50 kilometre iken biz Artvin’in hem essiz dogasini korumak hem de gelisen ulasim agiyla insanimizi konfora ve refaha ulastirmak için 110.308 metre tünel insa ettik. Artvinli kardeslerimizin havayoluyla seyahat etmeleri için de dogaya meydan okuyan dev bir projeye imza attik.

Bu düsüncelerle Yusufeli Merkez Viyadügü’müzle birlikte Yusufeli yollarinin tamamini basariyla insa eden isçisinden, teknik personeline, uzmanindan, denetmenine tüm yüklenici firma ve Karayollari Genel Müdürlügü çalisanlarina tesekkür ediyor, basarilarinin devamini temenni ediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA