Antik Çag Ekmekleri Yozgat'ta Firina Girdi
Anadolu’nun en eski yerlesim merkezlerinden biri olan ve tarih boyu birçok medeniyete ev sahipligi yapan Yozgat’ta, Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünce arkeolojik kazilarda bulunan 3 bin 500 yillik tabletlerden faydalanilarak Hitit, Sümer ve Roma dönemine ait 8 çesit ekmek üretildi.

“3 bin 500 yillik Hitit çivi yazili tabletlerden yola çiktik”
Arkeoloji Bölümü ögrencisi Davut Hatip, ekmek tariflerine 3 bin 500 yillik Hitit çivi yazili tabletlerden ulasildigini söyleyerek, “Bu tabletlerde ekmegin tarifi verilmiyor ama içerisine katilan malzemelerden bahsediliyor ve biz bu bilgilerden yola çikarak bu tarifi olusturduk. Lisans bitirme tezimde yaptigim arastirmalarda bu ekmeklerin tok tuttugu, özellikle Roma askerlerinin uzun yollara, savasa giderken bu ekmekleri tercih ettigi ve onlar için üretildigi belirtilmekte. Ayrica Hitit askerleri için de bu ekmeklerin besleyici ve saglikli oldugu için üretildigine ulastik. Su an 8 çesit ekmek ürettik. Bunlardan en eskisi 8 bin 600 yillik Çatalhöyük ekmegidir. Daha sonra Sümer ekmegi ürettik; bunlar iki çesit olup, tapinaktaki rahipler tarafindan tüketiliyordu. Roma ekmegini ürettik iki çesit. Daha sonra da üç çesit Hitit ekmegini ürettik. Yillar sonrasinda bu ekmek kültürünün tekrardan gün yüzüne çikarilmasi bizi Bozok Üniversitesi olarak gerçekten mutlu etti” dedi.
“Asirlar öncesine ait ekmek kültürünü gün yüzüne çikardik”
Doç. Dr. Serkan Erdogan ise, Yozgat’in tarih öncesinde degisik kültürlere ev sahipligi yaptigini söyleyerek, “Yozgat cografyasi bilindigi üzere pek çok kültüre ev sahipligi yapmis olan bir cografyadir. Bu cografyada hüküm sürmüs Hititler ve Romalilarin ekmek kültürünü tanitmak ve bugünü ile olan baglantilarini ortaya koymak amaciyla bu sunumu gerçeklestirdik. Böylelikle o döneme ait ekmek kültürüne ait lezzetlerin gün yüzüne çikarilmasi hedeflendi. Hitit ve Mezopotamya çivi yazili kaynaklari esas alinarak buradaki ekmeklerin önemli bir bölümü üretildi. Bununla beraber tarih öncesine giden Çatalhöyük ekmegimiz de mevcut. Ayni zamanda Roma dönemine ait bir ekmek çesidimiz de burada üretilmektedir. Bu çalisma ile asirlar öncesindeki ekmek kültürü gün yüzüne çikarilmis oldu” seklinde konustu.
