Türkiye'nin Organik Sarimsaginda Hasat Basladi

Nüfusunun yüzde 80’inin tarim ve hayvanciliktan geçimini sagladigi Aksaray’da sarimsak hasadi basladi. Tamamen organik ve GDO’suz üretilen sarimsakta bu yil geçtigimiz yila oranla yükselerek 100 dönüm arazide 200 ton bandinda rekolte bekleniyor.

Türkiye'nin Organik Sarimsaginda Hasat Basladi
Tarim ve hayvancilik alaninda birçok üretimde Türkiye’de ilk 10 sirada yer alan Aksaray’da organik ve GDO’suz sarimsagin hasadi basladi.

Geçen yila oranla bu yil daha yüksek rekolte veren sarimsaklar tarim isçileri tarafindan hasat edilirken, 100 dönüm arazide 200 ton bandinda sarimsak elde ediliyor. Üretici Aydin Öngün (66) tarafindan üretilen sarimsak bu yil yagislarin yüksek olmasi nedeniyle yüzleri güldürdü. Babasiyla birlikte tarlalarda hasat yapan Ugur Öngün (33), iklim degisikligi nedeniyle bu yil hasadin 15 gün önce basladigini belirterek, "2024 sarimsak hasadina basladik su an. Sarimsaklarimiz Türkiye’nin ilk ve tek organik olan sarimsaklari. Geçen yil üretimimiz düsüktü ama bu yil rekoltemiz biraz daha yüksek. Su an rekolte olarak ortalama dönüm basina 2 ton bandinda. Bu zamana kadar yaptigimiz hasatlarda ortalama 1 ton 600 kilo ile 1 ton 900 kilo aldik. Ama hasadin büyük bir bölümü daha hala devam etmekte. Normalde organik sarimsagin geçis 1-2 ve 3. yildan sonra tam organige geçiyoruz. Bu yil bizim 7. yilimiz ama mevsim sartlari ve iklim degisikligi nedeniyle bu yil biraz daha 15 gün önden geldi. O sebeple bizim ilk etapta biraz tereddütlerimiz vardi rekolte için ama su an rekolte istedigimizden çok daha üstünde oldu. Sarimsaklarimizi Aksaray’in ata tohumundan gelistirdigimiz bir çesit. GDO’suz ve tam organik olarak üretimimiz devam ediyor. 100 dönüm arazide organik sarimsak üretimimiz var. Rekolte beklentimiz de 200 ton bandinda bu yil insallah" dedi.

Kaynak: İHA